Kolumbian virkamies kieltäytyy sanomasta, jos lapsia tapettaisiin kapinallisten hyökkäyksessä

BOGOTÁ, Kolumbia – Kolumbian puolustusministeri sanoi keskiviikkona, että useat nuoret olivat kapinallisleirillä, jonka armeija oli hiljattain hyökännyt, mutta eivät vahvista raportteja siitä, että tapettujen joukossa oli lapsia. .

Ministeri Diego Molano sanoi W-radion haastattelussa, että “nuoret taistelijat”, jotka rikolliset toimijat olivat värvänneet ja muuttaneet “sotakoneiksi”, olivat läsnä sotilasoperaatiossa, jonka tarkoituksena oli kohdistaa väkivaltainen aseellinen ryhmä.

Mutta hän kieltäytyi toistuvasti paljastamasta kuolleiden ikiä, paikallisten virkamiesten ja uutistoimistojen raporttien keskellä, että yksi tai useampi tapetuista oli alaikäisiä, mukaan lukien 9-vuotias tyttö. Haastattelussa herra Molano kutsui kyseisiä tietoja “laittomiksi” ja osaksi “poliittista sotaa saadakseen tietoja, jotka pyrkivät delegoimaan armeijamme”. Ohjelmassa isäntä luki kuolleiden ilmoitettujen nimet paikallisista uutisraporteista.

Syytökset saattoivat välittömästi kuohua maassa, joka on kärsinyt vuosikymmenien kestäneestä raakasta sisäisestä sodasta, johon osallistui Yhdysvaltojen tukema hallitus, vasemmistolaiset kapinalliset, oikeistolaiset puolisotilaat ja voimakkaat huumekartellit. Nykyään maa on jakautunut vuoden 2016 rauhansopimukseen, jolla pyrittiin lopettamaan tuo aikakausi, mutta jolla on ollut useless vähän menestystä.

Kolumbian armeija ilmoitti keskiviikkona aamuna tappaneensa 12 ihmistä sotilasoperaatiossa, joka kohdistui Miguel Botachen johtaman aseellisen ryhmän “rikolliseen rakenteeseen”, jonka alias Gentil Duarte, Kolumbian suurimman kapinallisryhmän, entisen jäsenen, tunnetaan. Kolumbian vasemmistolaiset vallankumoukselliset asevoimat eli FARC.

FARC allekirjoitti rauhansopimuksen hallituksen kanssa vuonna 2016, päättäen virallisesti osapuolten välisen sodan. Mutta jotkut kapinalliset, herra Duarte mukaan lukien, hylkäsi rauhansopimuksen ja palasi aseisiin.

Kun FARC on vetäytynyt valtavilta alueilta, muut väkivaltaiset ryhmät ovat muuttaneet sisään ja muuttaneet monia yhteisöjä taistelukentiksi armeijan, vanhojen ja uusien kapinallisryhmien sekä puolisotilaallisten välillä. Monille Kolumbiassa sota ei ole päättynyt.

Presidentti Iván Duque häntä on kritisoitu yhä enemmän siitä, ettei hän tee tarpeeksi väkivallan lopettamiseksi.

Loppuvuodesta 2019 hänen entinen puolustusministeri Guillermo Botero jätti tehtävänsä, koska hän ei paljastanut, että useita lapsia kuoli rikollisryhmän sotaretkellä.

Radion haastattelussa herra Molano sanoi, että viimeisin operaatio, joka tapahtui 2. maaliskuuta Guaviaren departementissa, kuului kansainvälisen oikeuden rajoihin. Hän syytti kuolemista aseellisten ryhmien johtajia.

“Emme puhu nuorista, jotka eivät tienneet, mitä tekivät”, hän sanoi tällaisiin ryhmiin liittyneistä.

“Kuka on vastuussa rekrytoinneista, niiden muuttamisesta sotakoneiksi?” hän lisäsi. “Ne järjestöt, ei kansallinen armeija.”

Nämä kommentit herättivät välitöntä kritiikkiä monilta Kolumbian yhteiskunnan sektoreilta, joiden mukaan aseellisten ryhmien värväämät nuoret olisi kohdeltava uhreina, eivät syyllistyneinä.

Maata on käytetty vuosikymmenien ajan keskustelussa siitä, miten käsitellä lasten rekrytointia.

“He eivät ole taistelijoita vaan sodan uhreja” kirjoitti Diego Cancino, pääkaupungin Bogotán kaupunginvaltuutettu, Twitterissä. “Ministeri Diego Molano, et voi perustella perusteetonta.”

Sofía Villamil osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *