Kiina ja Venäjä sopivat tutkivan kuun yhdessä

Kiina ja Venäjä ovat sopineet rakentavansa yhdessä tutkimusaseman Kuuhun tai sen ympärille, mikä luo uuden avaruuskilpailun.

Yhdysvallat ja Neuvostoliitto, jota seuraa sen seuraajavaltio, Venäjä, ovat pitkään hallinneet avaruuden tutkimista, asettaneet ensimmäiset astronautit avaruuteen ja kuuhun ja myöhemmin tehneet yhteistyötä Kansainvälinen avaruusasema joka on ollut kiertoradalla kahden vuosikymmenen ajan.

Kiinan ja Venäjän tiistain yhteisellä ilmoituksella on mahdollisuus sekoittaa avaruuden etsinnän geopolitiikkaa asettamalla jälleen kilpailevat ohjelmat ja tavoitteet kuun tieteelliselle ja mahdollisesti kaupalliselle hyödyntämiselle. Tällä kertaa tärkeimmät toimijat ovat kuitenkin Yhdysvallat ja Kiina, ja Venäjä on tukipelaaja.

Viime vuosina Kiina on edistynyt huomattavasti avaruustutkimuksessa asettamalla omat astronauttinsa kiertoradalle ja lähettämällä koettimia kuu ja Mars. Se on laatinut tosiasiallisesti Venäjän kumppaniksi jo suunnitelluissa tehtävissä ja ylittää viime vuosina jumissa olleen Venäjän ohjelman.

Joulukuussa Kiinan Chang’e-5-tehtävä toi kuun pinnalta takaisin näytteitä, joilla on mennyt näytölle suurella fanfarilla Pekingissä. Se teki Kiinasta useless kolmannen maan Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton jälkeen, joka on saavuttanut esityksen. Tulevien kuukausien aikana sen odotetaan lähettävän laskeutuvan ja kuljettavan Marsin pinnalle kovasti NASA: n kannoilla Sinnikkyys, joka saapui sinne viime kuussa.

Molemmat maat eivät tarkentaneet yhteisiä hankkeitaan eivätkä asettaneet aikataulua. Kiinan kansallisen avaruushallinnon lausunnon mukaan he sopivat “käyttävänsä kertynyttä kokemustaan ​​avaruustieteen tutkimuksessa, avaruustekniikan ja avaruusteknologian kehittämisessä ja käytössä muodostamaan yhdessä reittikartan kansainvälisen kuutieteellisen tutkimusaseman rakentamiseksi. ”

Kiinan ja Venäjän avaruusohjelmien johtajat Zhang Kejian ja Dmitri O. Rogozin allekirjoittivat tiistaina videoneuvottelussa yhteisymmärryspöytäkirjan, joka viittasi Kiinan Chang’e-7-operaatioon. napa vuonna 2024. Kiinan kuun koettimet on nimetty klassisen kiinalaisen mytologian kuun jumalattaren mukaan.

Venäjälle sopimus on roolin muutos.

Neuvostoliitto johti alun perin ensimmäistä avaruuskilpailua 1900-luvun puolivälissä, ennen kuin se jäi Yhdysvaltoihin, jotka asettivat ensimmäisen miehen kuuhun vuonna 1969. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen Venäjältä tuli tärkeä kumppani kansainvälisen avaruusaseman kehittämisessä.

Kun NASA jäi eläkkeelle avaruussukkulasta vuonna 2011, Venäjän Sojuz-raketit olivat ainoa tapa päästä kansainväliselle avaruusasemalle, kunnes miljardööri Elon Muskin perustama yksityinen yhtiö SpaceX, lähetti astronautit kiertoradalle omalla raketillaan viime vuonna.

Kiinaa sitä vastoin ei koskaan kutsuttu kansainväliselle avaruusasemalle, koska Yhdysvaltojen laki kieltää NASAa tekemästä yhteistyötä Pekingin kanssa. Se ei ole estänyt Kiinaa kehittämästä omaa avaruusohjelmaa.

Se on lähettänyt kiertoradalle ja rakentanut 11 astronauttia kaksi pienempää avaruusasemaa, nimeltään Tiangong-1 ja 2, jotka ovat sittemmin lopettaneet kiertoratansa. Kolmannen aseman moduulit on tarkoitus käynnistää tänä vuonna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *