“On parempi kävellä miinakentän läpi”: Myanmarin armeijan uhrit puhuvat

Myanmarin armeijan sotilaat koputtivat U Thein Aungin oveen eräänä aamuna viime huhtikuussa, kun hän söi teetä ystäviensä kanssa ja vaati, että he kaikki kuljettaisivat joukkueen toiseen kylään.

Saavutettuaan vaarallisen venäläisen rajan Rakhinen osavaltion vuoristossa miehet käskettiin kävelemään 100 metriä eteenpäin. Yksi astui maamiinalle ja räjäytettiin palasiksi. Metalliosat löivät herra Thein Aungia käsivarteensa ja vasempaan silmäänsä.

“He uhkasivat tappaa meidät, jos kieltäydymme menemästä heidän kanssaan”, sanoi Thein Aung, 65, menettänyt silmänsä. “On hyvin selvää, että he käyttivät meitä ihmisten maamiinojen ilmaisimina.”

Armeija ja sen julmat käytännöt ovat läsnä oleva pelko Myanmarissa, joka on voimistunut siitä lähtien, kun kenraalit tarttuivat täysivaltaan viime kuussa vallankaappauksessa. Turvallisuusjoukkona ase alas rauhanomaiset mielenosoittajat kaupunkikaduilla maaseudulla yleinen väkivalta muistuttaa räikeästi armeijan pitkästä julmuuksien perinnöstä.

Vuosikymmenien ajan sotilasvallan aikana armeija, jota Bamar-enemmistö hallitsi, toimi rankaisematta etnisiä vähemmistöjä vastaan, tappoi siviilejä ja ryntäsi kyliä. Väkivalta jatkui, vaikka armeija luovutti jonkin vallan valitulle hallitukselle vuonna 2016 alkaneessa vallanjakojärjestelyssä.

Seuraavana vuonna armeija ajoi yli 700000 rohingya-muslimia maasta, etninen puhdistuskampanja jonka Yhdistyneiden Kansakuntien paneeli on kuvannut kansanmurhaksi. Sotilaat ovat taistelleet kapinallisten etnisten armeijoiden kanssa samalla häikäilemättömyydellä, käyttäneet miehiä ja poikia ihmiskilpinä taistelukentällä ja raiskanneet naisia ​​ja tyttöjä kodeissaan.

Kenraalit ovat nyt täysin takaisin hallinnassa, ja Tatmadaw, kuten armeija tiedetään, on kääntänyt aseensa joukkoon, joka on aloittanut valtakunnallisen kansalaiskuulemattomuuden liikkeen.

Korotukset lisääntyivät maanantaina yleislakon edessä, kun turvallisuusjoukot tarttuivat yliopistojen ja sairaaloiden hallintaan ja kumoivat viiden mediaorganisaation lehdistöluvat. Ainakin kolme mielenosoittajaa ammuttiin.

Yli 60 ihmistä on tapettu 1. helmikuuta tapahtuneen vallankaappauksen jälkeen, joka on yhä verisempi törmäys, joka muistuttaa sitä, kun armeija mursi aiemmin demokraattisia mielenosoituksia.

“Tämä on armeija, jolla on pimeyden sydän”, sanoi riippumaton analyytikko David Scott Mathieson, joka on pitkään tutkinut armeijan käytäntöjä. “Tämä on katumaton laitos.”

Brutaalisuus on juurtunut Tatmadaw. Se tuli valtaan vuonna 1962 vallankaappauksessa sanoen, että sen oli turvattava kansallinen yhtenäisyys. Vuosikymmenien ajan se on taistellut kontrolloidakseen maan osia, joissa asuvat etniset vähemmistöryhmät ja joissa on runsaasti jadea, puuta ja muita luonnonvaroja.

Viimeisten kolmen vuoden aikana Tatmadaw on käynyt ajoittain sotaa etnisiä kapinallisarmeijoita vastaan ​​kolmessa osavaltiossa, Rakhine, Shan ja Kachin. Kiivaimmat taistelut ovat käyneet Rakhineessa, jossa Arakanin armeija, etninen rakhinejoukko, tavoittelee suurempaa autonomiaa.

Siviilit ovat usein uhreja näissä pitkään jatkuneissa konflikteissa, kuten 15 uhria, perheenjäsentä tai todistajaa näissä kolmessa osavaltiossa todisti The New York Timesin haastatteluissa.

Kuusi miestä kuvaili, kuinka he loukkaantuivat maamiinoissa tai ampuma-ammuksissa, kun sotilaat pakottivat heidät vaarantamaan henkensä. Useat naiset kertoivat sotilaiden raiskaavan, kun taas toiset muistuttivat miehiä ja poikia, jotka eivät koskaan palanneet sen jälkeen, kun sotilaat veivät heidät pois.

Occasions oli yhteydessä uhreihin paikallisoikeusryhmien toimesta, jotka olivat dokumentoineet tilinsä, käyneet paikoissa, haastatelleet todistajia ja tukeneet tapahtumia laajalti. Oikeusryhmät ovat myös raportoineet näistä yleisistä käytännöistä.

Armeijan tiedottaja kieltäytyi kommentoimasta.

The Timesin kanssa puhuneet ihmiset esittivät yksityiskohtaisen mallin väärinkäytöksistä, joissa sotilaat pakottivat siviilejä palvelemaan kantajina kuoleman uhalla. Miehet ja pojat käskettiin kävelemään sotilaiden edessä konfliktialueilla, joita usein käytettiin ihmiskilpinä.

Lokakuussa Sayedul Amin, 28-vuotias rohingya-mies, kalasi Rakhinen osavaltiossa kylänsä, Lambarbillin lähellä sijaitsevassa lampessa, kun noin 100 sotilasta saapui. Hänen mukaansa he kokoontuivat 14 miestä, mukaan lukien hän, kantamaan riisipusseja ja muuta ruokaa. Useat kieltäytyneet hakattiin pahoin.

“Meitä käskettiin kävelemään sotilaiden edessä”, hän sanoi. “Näyttää siltä, ​​että he halusivat meidän suojaavan heitä, jos joku hyökkää.”

He olivat kävelleet alle tunnin, kun ammunta alkoi, hän sanoi. Hän ei koskaan nähnyt, kuka ampui heitä. Häneen osui kaksi luotia. Kymmenen- ja 18-vuotias tapettiin hänen edessään, ammuttiin niin monta kertaa kasvoihin ja päähän, että heitä oli vaikea tunnistaa.

Sotilaat jättivät ruumiin kyläläisten haudattavaksi.

Tatmadaw on pakottanut ainakin 200 miestä ja poikaa Rakhinen osavaltiossa palvelemaan taistelukentän kantajina ja ihmiskilpinä viimeisten kolmen vuoden aikana, kertoo ihmisoikeuskoalition Arakan CSO Networkin hallituksen jäsen U Than Hla. Otetuista 30 tiedetään kuolleen ja vähintään 70 puuttuu. Puolet oli alle 18-vuotiaita.

Tällaiset käytännöt ovat olleet pitkään yleisiä Kachinin ja Shanin osavaltioissa, ihmisoikeusryhmät sanovat. Mutta samasta ajanjaksosta ei ole olemassa vastaavia tietoja.

Naiset kohtaavat omat kauhunsa. Vaikka Tatmadawin seksuaalinen väkivalta jää usein ilmoittamatta, raiskaa oli järjestelmällistä ja laajalle levinnyt Rohingyan etnisen puhdistuksen aikana, Human Rights Watch löysi. Sama kohtalo kohtaa konfliktialueiden muiden etnisten ryhmien naisia.

“Myanmarin armeija rikkoo ihmisoikeuksia monin tavoin”, sanoi Rakhinen ihmisoikeusryhmän perustaja Zaw Zaw Min. “Naisia ​​raiskataan, kyliä poltetaan, omaisuus otetaan ja ihmiset otetaan kantajiksi.”

Kesäkuussa, kun sotilaat saapuivat U Garin kylään Rakhinen osavaltioon, Daw Oo Htay Win, 37, kertoi piiloutuneensa taloonsa neljän lapsensa ja vastasyntyneen tyttärentyttärensä kanssa. Sinä iltana lapsen huudot pettivät läsnäolonsa neljälle sotilaan, jotka tulivat taloon. He antoivat hänelle valita: harrastaa seksiä heidän kanssaan tai kuolla. Seuraavien kahden tunnin aikana kolme sotilasta raiskasi hänet, kun taas neljäs seisoi vartijana.

Neiti Oo Htay Win, hänen tyttärensä ja vauva liukastuivat ulos takaovesta aamulla ja pakenivat Sittwen kaupunkiin, jossa hän nyt asuu. Hän sanoi, että poissa ollut miehensä hylkäsi hänet saatuaan tiedon raiskauksesta.

Vaikka suurin osa sotilaiden raiskausten uhreista on hiljaa, hän nosti rikossyytteet. Kun sotilaat ovat tunnustaneet, heidät tuomitaan, heidät todetaan syyllisiksi ja tuomitaan 20 vuodeksi.

“Vihaan näitä kolmea sotilasta tuhoamasta elämäni”, hän sanoi. “Olen menettänyt kaiken heidän takia.”

Tuomiot olivat harvinainen voitto maassa, jossa armeija on harvoin siviilien vastuulla. Ja harvat uhrit saavat korvausta, vaikka he kärsivät pysyviä vammoja ja suuria taloudellisia menetyksiä. Jos he tekevät, se on minimaalista.

Rakhinen osavaltion länsiosassa, jossa joki matkustaminen on yleistä, Tatmadaw komentaa usein yksityisiä veneitä lauttajoukoille ja tarvikkeille. Maaliskuussa 2019 U Maung Phyu Hla, 43, veneenomistaja Mrauk-U Townshipista, sanoi, että sotilaat pakottivat hänet ottamaan joukot ylös Lay Myo -joelle taistelemaan Arakanin armeijan joukkoja vastaan.

Seitsemännessä matkalla ylöspäin he joutuivat voimakkaan tulen alle. Reiteen ammuttu herra Maung Phyu Hla sanoi, että hän liukastui veteen ja ui läheiseen kylään, jossa asukkaat pelastivat hänet. Myöhemmin upseeri antoi hänelle symbolisen maksun, joka oli noin 350 dollaria, murto-osan hänen tappioistaan ​​ja sairauskuluistaan.

“Kuka uskaltaa valittaa?” hän kysyi. “Vastaus ei ole kukaan.”

Jotkut kyläläiset yrittävät paeta konflikteista, mutta useless muuten tarttua väkivaltaan.

Maaliskuussa 2018 U Phoe Shanin perhe ja muut kyläläiset pakenivat taisteluista Pohjois-Myanmarin Kachinin osavaltiossa. He joutuivat siirtymään joutuneiden ihmisten leirille, kun he tapasivat tien päällä Tatmadawin joukot.

Phoe Shan, 48, sanoi, että sotilaat käskivät hänen kävelemään noin 50 sotilasta käsittävän ryhmän edessä metsäisellä alueella. Viisitoista minuuttia metsään hän sanoi, että hän astui miinalle. Hän oli sairaalassa kolmen viikon ajan haavoilla jaloillaan.

“Jos protestoimme, meidät voidaan ampua kuolleiksi”, hän sanoi. “On parempi kävellä miinakentän läpi.”

Näiden julmuuksien uhrien elämä muuttuu normaaliksi. Lähetetyt rakkaat eivät koskaan palaa kotiin. Niillä, jotka kärsivät vammaisista vammoista, on vaikea työskennellä.

Shanin osavaltiossa Myanmarin itäosassa U-Thar Pu Ngwe, 46, joka oli asetettu palvelukseen, iski reppuun jalkaa, kun sotilas astui miinalle.

Hän kävelee nyt vaikeuksilla, ja hän vie kolme kertaa kauemmin mennä minnekään, hän sanoi. Hän on joutunut vähentämään viljelemänsä maata vähentämällä tulojaan yli puoleen.

“Tämä tapaus muutti elämääni”, hän sanoi. “Olin onnellinen mies, mutta en enää sen jälkeen.”

Hän kehotti Tatmadawia lopettamaan siviilien käytön taistelussa. “Jos haluat taistella”, hän sanoi, “tee se yksin.”

Hannah Beech osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *