EU: n parlamentti nauhoittaa Carles Puigdemontin koskemattomuuden

MADRID – Euroopan parlamentti on menettänyt Katalonian entisen separatistijohtajan Carles Puigdemontin koskemattomuuden ja vapauttanut tien Espanjalle uudelle yritykselle luovuttaa hänet Belgiasta ja syyttää häntä seditiosyytteistä.

Euroopan parlamentti ilmoitti tiistaina, että enemmistö sen jäsenistä oli äänestänyt päivää aiemmin salaisessa äänestyksessä Puigdemontin ja kahden muun katalaanin edustajakokouksen koskemattomuuden poistamiseksi. Heitä syytetään Espanjassa syytteistä, jotka liittyvät epäonnistuneeseen ilmoitukseen Katalonian Espanjan oikeuslaitos on väittänyt, että heidän tarjouksensa oli perustuslain vastainen.

Maanantaina toimitettu äänestys päätti Puigdemontin ja hänen kollegoidensa pitkän taistelun suojan käyttämiseksi Euroopan edustajakokouksen jäseninä suojellakseen heitä syytteiltä Espanjassa. Nyt Belgian oikeuslaitoksen on ratkaistava, pitäisikö Puigdemont lähettää takaisin Espanjan pääkaupunkiin Madridiin asettamaan oikeudenkäyntiä.

“Se on surullinen päivä Euroopan parlamentille”, sanoi Puigdemont. “Olemme menettäneet koskemattomuutemme, mutta Euroopan parlamentti on menettänyt enemmän kuin tämän ja seurauksena myös eurooppalaisen demokratian”, hän sanoi ja lisäsi, että kyseessä oli “selvä poliittisen syytteen tapaus”.

Espanjan hallitus oli tyytyväinen äänestykseen.

”Katalonian ongelmia ei ratkaista Euroopassa eikä Euroopassa. Ne on ratkaistava Espanjassa tuomalla kaikki Katalonian joukot pöydän ääreen ”, sanoi ulkoministeri Arancha González Laya. Äänestys osoitti, että Euroopan parlamentti “kunnioitti maamme oikeuslaitoksen työtä”, hän lisäsi.

Euroopan parlamentin päätös tehdään vasta viikkoja sen jälkeen alueelliset vaalit Kataloniassa, mikä lisäsi enemmistöä itsenäisyyttä puolustavista puolueista alueellisessa parlamentissa. Separatistipoliitikot ovat pitäneet hallintaa vuodesta 2015 lähtien, mutta irtautumiskonflikti on hajottanut Katalonian yhteiskunnan samalla, kun se on edelleen erittäin kiistanalainen aihe kansallisessa politiikassa.

Herra Puigdemont ja hänen kollegansa ovat olleet Brysselissä lokakuusta 2017 lähtien, pian Espanjan keskushallituksen jälkeen syrjäytti aluehallintonsa Espanjan tuomioistuinten laittomaksi julistaman kansanäänestyksen järjestämisestä ja Katalonian itsenäisyyden julistamisesta.

Viimeisten kolmen vuoden aikana herra Puigdemont on onnistuneesti torjunut yrityksiä luovuttaa hänet sekä Belgiasta että Saksasta, missä hän oli pidätettiin hetkeksi matkan aikana.

Tammikuussa Belgian tuomarit hylkäsivät myös pyynnön toisen entisen Katalonian aluehallituksen jäsenen, Lluis Puigin, luovuttamisesta, jota syytetään vastaavista syytteistä Espanjassa. Belgian tuomioistuin väitti, että Espanjan korkeimmalla tuomioistuimella ei ollut laillista valtaa antaa pidätysmääräystä Puigia vastaan, ja lisäsi, että hänet olisi haastettava aluetuomioistuimessa.

Osa herra Puigdemontin entisestä hallituksesta kuitenkin pysyi Espanjassa ja oli oikeudenkäynnissä maan korkeimman oikeuden edessä. Yhdeksän katalonialaista sai vankeusrangaistuksen sen jälkeen, kun hänet oli tuomittu rikoksista, mukaan lukien levottomuus ja julkisten varojen väärinkäyttö.

Espanjan korkein oikeus kielsi myös erään entisen katalaanin johtajan, Oriol Junquerasin, ottamasta paikkaa Euroopan parlamentissa. Sekä hän että herra Puigdemont valittiin edustajakokoukseen vuonna 2019.

Euroopan parlamentin äänestys antaa espanjalaiselle tuomarille mahdollisuuden aktivoida uudelleen Puigdemontia koskeva eurooppalainen pidätysmääräys, joka keskeytettiin vuoden 2020 alussa, kun Puigdemont ja hänen kollegansa ottivat paikkansa Euroopan edustajakokouksessa.

Vuonna 2019 Euroopan parlamentti menetti Jean-Marie Le Penin, Ranskan äärioikeistolaisen Kansallisen rintaman puolueen perustajan, koskemattomuuden. Se tutkii edelleen tapausta Ioannis Lagos, joka tuomittiin Kreikassa viime vuonna toiminnastaan ​​äärioikeistolaisen Golden Daybreak -puolueen kanssa. Kreikan hallitus pitää Golden Dawnia rikollisjärjestönä.

Katalonian tapaus on jakanut Brysselin poliitikot, ja monet heistä inhoavat ennakkotapausta lainsäätäjien oikeudenkäynnille poliittisesta toiminnasta. Kolme viidesosaa Euroopan parlamentin jäsenistä hyväksyi herra Puigdemontin koskemattomuuden poistamisen.

Saattaa kestää kuukausia, ennen kuin Belgian tuomioistuimet ratkaisevat Espanjan viimeisimmän yrityksen luovuttaa herra Puigdemont ja kaksi muuta Katalonian johtajaa, Antoni Comín ja Clara Ponsatí.

Brysselin syyttäjänvirasto tutkii mahdollisuutta uusia oikeudenkäyntejä Belgiassa, toimiston tiedottaja sanoi.

Jos belgialaiset tuomioistuimet estävät luovuttamispyynnön, katalaanit jatkavat istumistaan ​​Euroopan parlamentissa, mutta ilman erityisiä koskemattomuusoikeuksia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *