Myanmarin sotamyrskyt yliopistot ja sairaalat, peruuttaa lehdistöluvat

Myanmarin työpaikat suljettiin maanantaina, mikä oli osoitus yleislakosta, jonka tarkoituksena oli kuristaa viime kuussa valitun hallituksen kaataneiden armeijan hallitsijoiden valta. Mutta jos valmistus ja kauppa olivat tyhjäkäynnillä, viha armeijan julmuuteen syttyi edelleen huolimatta turvallisuusjoukkojen lisääntyneestä läsnäolosta kaupunkikeskuksissa ja lehdistön tiukemmasta hillinnästä.

Ainakin kaksi joukko-mielenosoituksen osallistujaa ammuttiin maanantaina Myitkyinassa, Pohjois-Myanmarin kaupungissa, jossa roomalaiskatoliset nunnat putosivat polvilleen pyytääkseen sotilaita lopettamaan tappamisen. Toinen mielenosoittaja ammuttiin kuolemaan vatsaan Pyaponissa, kaupungissa lähellä Myangmarin kaupallista pääkaupunkia Yangonia. Lääketieteelliset työntekijät ja sukulaiset ilmoittivat kuolemista.

Ja itse Yangonissa satoja ihmisiä oli loukussa turvallisuusjoukkojen kordonissa maanantai-iltana peläten pidätystä tai pahempaa. “Apua”, kirjoitti yksi ihmisistä, joka sanoi olevansa jumissa. “Armeijan joukot ovat estäneet jokaisen ulospääsyn.”

Yli 60 ihmistä on tapettu 1. helmikuuta tapahtuneen vallankaappauksen jälkeen Myanmarin siviilijohtajien karkottamisen jälkeen ja palauttanut maan täydelliseen sotilasvaltaan. Poliittisia vankeja valvovan paikallisen ryhmän mukaan on pidätetty noin 1800 muuta henkilöä.

Maanantai-iltana rajoitukset kiristyivät entisestään, kun valtion televisio, jota nyt armeija valvoo, ilmoitti, että lisenssit oli peruutettu viidelle itsenäiselle mediaorganisaatiolle, mikä oli vakava isku kansan vilkkaalle vapaalle lehdistölle. Kymmeniä toimittajia on pidätetty putsauksen jälkeen. Tiedotusvälineiden lisenssien poistaminen saattaisi tehdä heidän ilmoituksensa laittomaksi.

Silloin kun sotilasjuntta hallitsi täysin Myanmaria melkein viiden vuosikymmenen ajan, sensuurikomiteot valmistelivat säännöllisesti uutisia maan sanomalehdistä ja jättivät huhut kukoistamaan tiedonkatkoksen keskellä.

Sunnuntaina turvallisuusjoukot laskeutuivat yliopistojen, sairaalayhdisteiden ja buddhalaisten pagodikompleksien alueelle, missä he perustivat välitoimintakeskuksia.

“On täysin mahdotonta sallia armeijan perustaa itsensä sairaalaan”, sanoi tohtori Kyaw Swar, lääkäri Yangonin yleissairaalassa, jossa sotilaat perustivat leirin. ”Sairaalat eivät ole heidän paikka. He ovat olleet röyhkeitä. Mutta heillä on aseita. “

Mandalayn kaupungissa, Myanmarin keskustassa, sotilaskuorma-autot hyökkäsivät yliopistokampuksille, mukaan lukien Mandalayn teknillinen yliopisto, jonne todistajien mukaan neljän ajoneuvon saattue saapui kyynelkaasu- ja kumikuulien keskelle.

Mandalayn teknillisen yliopiston vartija Ko Kyaw Thu sai vasemman silmänsä alla kuminen haavan, joka vaati leikkausta.

“He ovat terroristeja”, hän sanoi armeijasta. “Luulen, että he yrittävät valmistautua julmaan sodaan kansaa vastaan.”

Mahaluni-buddhan temppelissä Mandalayssa apatti U Kesara Viwunsa sanoi, että sotilaat olivat ottaneet haltuunsa pagodan alueen kuukauden ajan.

“Kukaan ei tule enää palvomaan täällä, koska ihmiset pelkäävät heitä”, hän sanoi.

Myanmarin maailmanlaajuinen uusi valo, valtion ylläpitämä sanomalehti, joka toimii kaiuttimena armeijan hallitsijoille, sanoi maanantaina, että tällaisia ​​tiloja oli miehitetty, koska yleisön jäsenet olivat pyytäneet, että Tatmadaw, kuten Myanmarin armeija tunnetaan, ” hallita julkisia yliopistoja ja sairaaloita ja toimia tehokkaasti ihmisten hyödyksi. “

Julkaisu varoitti myös, että jopa “epäsuorasti” työskenteleminen sellaisen lainsäätäjän kanssa, joka on asettanut itsensä eräänlaiseksi maanpakolaishallitukseksi, katsotaan rikokseksi.

Myanmarissa ihmiset ovat keskustelleet päivien ajan “R2P: stä”, joka on lyhenne Yhdistyneiden Kansakuntien “suojeluvastuu” -politiikasta, joka sallii kansainvälisen yhteisön puuttua asiaan, “jos rauhanomaiset keinot eivät ole riittäviä ja kansalliset viranomaiset eivät ilmeisesti pysty suojelemaan väestöään kansanmurhasta, sotarikoksista, etnisestä puhdistuksesta ja rikoksista ihmiskuntaa vastaan. “

Periaatetta käytettiin ulkomaisten sotilaallisten toimenpiteiden perustelemiseen Libyassa vuonna 2011, ja se syntyi sen jälkeen, kun Yhdistyneet Kansakunnat myönsi, ettei se ollut estänyt julmuuksien tekemistä Balkanilla ja Ruandassa. Myanmarissa hashtag # R2P on kasvanut Twitterissä, ja ihmiset ovat kirjoittaneet kaduille jättimäisiä merkkejä pyytääkseen ulkomaisia ​​sotilaita hyökäämään.

Kansainvälinen yhteisö on tuominnut suullisesti Tatmadaw’n vallanoton, ja jotkut maat tiukentavat kohdennettuja pakotteita upseereille ja sotilasyrityksille. Mutta Myanmarin merkittävimmät ulkomaiset sijoittajat, kuten Singapore ja Kiina, eivät ole toteuttaneet merkittäviä toimenpiteitä armeijan rankaisemiseksi taloudellisesti.

Kun kenraalit tarttuivat valtaan viime kuussa, he ilmoittivat joutuneensa ryhtymään toimiin sen takia, mitä he kutsuivat massiiviseksi äänestäjäpetoksi viime marraskuussa pidetyissä vaaleissa, jotka Nationwide League for Democracy voitti selvästi. Kenraalit sanoivat järjestävänsä vaalit vuoden kuluttua. Mutta tulevien kyselyjen aikataulu on jo siirtynyt yhdestä kahteen vuoteen valtion tiedotusvälineiden ilmoitusten mukaan.

Viime kerralla, kun armeija kumosi vaalien tulokset, vuonna 1990, kesti neljännesvuosisata, ennen kuin täydelliset ja oikeudenmukaiset yleiset vaalit pidettiin uudelleen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *