Hänet vangittiin four lapsensa tappamisesta. Mutta oliko heidän geeninsä koko ajan?

SYDNEY, Australia – Australian tabloidit kutsuivat Kathleen Folbiggia viattomien vauvojen murhaajaksi – maan “pahin naispuoliseksi sarjamurhaajaksi”. Vuonna 2003 tuomioistuin tuomitsi hänet 40 vuodeksi vankeuteen neljän lapsen tukahduttamisesta, ennen kuin kumpikin oli täyttänyt 2 vuotta.

Mutta koko ajan rouva Folbigg on vaatinut, että hän on syytön ja että kaikki hänen lapsensa olivat äkillisen lapsikuoleman oireyhtymän uhreja.

90 johtavaa tutkijaa sanovat olevansa vakuuttuneita siitä, että hänellä on oikeus. Tutkijoiden mukaan uudet geneettiset todisteet viittaavat siihen, että lapset kuolivat luonnollisista syistä, ja he vaativat hänen anteeksiantoa.

Viime viikolla New South Walesin kuvernöörille lähetetyssä vetoomuksessa tutkijaryhmä, johon kuuluu kaksi Nobelin palkinnonsaajaa, vaati rouva Folbiggin välitöntä vapauttamista ja “oikeuden väärinkäytön” lopettamista.

Hyvin julkinen haaste muodostaa jännittyneen erimielisyyden joidenkin maailman huippulääketieteellisten mielien ja rikosoikeusjärjestelmän välillä, joka harvoin kumoaa tuomioita. Se on tarina tuomareista, jotka painottavat enemmän äidin päiväkirjan epäselvää miettimistä kuin harvinaisia ​​geneettisiä mutaatioita, ja tutkijoista, jotka ovat päättäneet saada oikeusjärjestelmän kunnioittamaan huippuosaamista.

Keskellä on neiti Folbigg, joka on nyt 53-vuotias. Yli 30 vuotta ensimmäisen lapsensa kuoleman jälkeen hänen tarinansa ei ole muuttunut, ja hän väittää olevansa oikeutettu.

Neiti Folbiggin elämä on ollut levoton melkein siitä hetkestä lähtien, kun hän syntyi.

Hän oli vasta 18 kuukautta vanha, kun hänen isänsä Thomas Britton murhasi äitinsä vuonna 1968. Hänen vaimonsa oli kävellyt heidän kimppuunsa rahakiistan takia. Hän puukotti häntä Sydneyn julkisella polulla humalassa raivossa.

Noin 28 vuotta myöhemmin rouva Folbigg kirjoitti päiväkirjaansa: “Olen tietysti isäni tytär.”

Siihen mennessä hän oli vuonna 1996 naimisissa kaivostyöläisen Craig Folbiggin kanssa, joka oli muuttanut työväenluokan esikaupunkiin Newcastleen, joka on Sydneyn pohjoispuolella sijaitseva hiilipääkaupunki, ja menettänyt kolme lastaan.

Neiti Folbiggin ensimmäinen lapsi Caleb kuoli 20. helmikuuta 1989 19 päivän ikäisenä. Lääkärit luokittelivat hänen kuolemansa äkillisen lapsen kuoleman oireyhtymäksi eli SIDS: ksi.

Seuraava lapsi, Patrick, kuoli melkein kaksi vuotta myöhemmin, kahdeksan kuukautta. Hän oli sokea, hänellä oli epilepsia ja hän tukehtui kuolemaansa kuolintodistuksen mukaan.

Tyttövauva Sarah kuoli 30. elokuuta 1993 10 kuukauden ikäisenä, ja hänen kuolemansa luokiteltiin myös SIDS: ksi. Neiti Folbiggin viimeinen lapsi, Laura, kuoli maaliskuussa 1999 18 kuukauden ikäisenä, ja syy oli alun perin “määrittelemätön”.

Kuolemat näytti aluksi olevan yksinkertainen, kauhea tragedia. Mutta Folbiggin aviomies antoi hänet poliisille luettuaan yhden päiväkirjamerkinnöistään. Siinä sanottiin, että Sarah oli lähtenyt “vähän avusta”.

Neiti Folbigg kertoi viranomaisille, että hänen kirjoittamansa oli yksinkertaisesti vanginnut nuoren äitiyden ahdistuksen ja epätoivon ja että “vähän apua” viittasi hänen toivoonsa siitä, että Jumala oli vienyt vauvan kotiin.

Oikeudenkäynnissä Lauran kuoleman määrittelemättömäksi julistanut lääkäri Allan Cala todisti, ettei hän ollut koskaan nähnyt tapausta, jossa neljä lasta kuoli samassa perheessä. Hänet otettiin asiantuntijatodistajaksi, ja vaikka syyttäjät eivät toimittaneet riippumattomia tietoja, syyttäjät luottivat hänen kertomukseensa väittäen, että salamaniskut ja lentävät siat olivat todennäköisempiä kuin neljä vauvaa, jotka kuolivat niin nuorena samassa perheessä 10 vuoden aikana.

“Lääketieteen historiassa ei ole koskaan ollut mitään tällaista tapausta”, eräs syyttäjä sanoi loppupuheenvuorossaan. “Se ei ole kohtuullinen epäilys, se on nöyrä.”

Tuomaristo oli samaa mieltä. Folbigg, tuolloin 35, todettiin syylliseksi Patrickin, Sarahin ja Lauran murhiin ja Calebin tapoon. Hän romahti kyyneliin, kun tuomioita luettiin.

Mutta tukahduttamisesta ei koskaan ollut mitään lääketieteellistä näyttöä, tiedemiehet sanovat – se oli yksi reikä tapauksessa. Se on ensimmäinen asia, joka mainitaan heidän Folbiggin armahtamispyynnössä.

Kukaan lapsista, he jatkavat, ei ollut terve kuollessaan. Viimeinen kuollut Laura oli sairastunut hengitystieinfektioon, ja ruumiinavaus löysi myöhemmin tulehtuneen sydämen.

Ottaen nämä vihjeet hänen lakimiehensä pyysivät geneettisiä asiantuntijoita tutkimaan tapausta etsimällä mutaatiota, joka voisi selittää perheen kokemuksen.

Carola Vinuesa, Australian kansallisen yliopiston Canberran immunologi ja toinen lääkäri Todor Arsov vierailivat Kathleenissa vankilassa 8. lokakuuta 2018 ja saivat suostumuksen genominsa sekvensointiin. He molemmat havaitsivat, että rouva Folbiggillä oli harvinainen mutaatio ns. CALM2-geeninä.

Geneettinen vika luo olennaisesti sydämen rytmihäiriöitä, jotka voivat aiheuttaa sydämenpysähdyksen ja äkillisen kuoleman lapsenkengissä ja lapsuudessa.

Useless noin 75 ihmisellä maailmassa tiedetään olevan mutaatio, professori Vinuesa sanoi, mukaan lukien jotkut vanhemmat ilman oireita. Mutta lapset kuolivat ainakin 20 näistä tapauksista, ja monissa muissa he kärsivät sydänpysähdyksestä.

Tämä oli erityisen totta, kun adrenaliinia nostavia laukaisijoita oli – ja yksi tunnettu laukaisu on pseudoefedriini, lääke, jota Laura otti kuollessaan.

Professori Vinuesa ja tohtori Arsov havaitsivat kaikkien neljän lapsen veri- ja kudosnäytteet, jotka otettiin pian heidän syntymänsä jälkeen, että Sarahilla ja Lauralla oli sama mutaatio kuin heidän äidillään.

Siihen mennessä Folbiggin asianajajat, jotka olivat jo käyttäneet virallisia valituksia, onnistuivat saamaan virallisen tutkinnan tapauksesta. Professori Vinuesa toimitti pitkän raportin joulukuussa 2018.

Mutta oli merkkejä vastustuksesta. Tohtori Cala palasi esiin ja kertoi tuomarille, että kun Lauran ruumis saapui, kolmen kuoleman jälkeen “sinun täytyy olla mielessäsi, onko jotain muuta tapahtumassa mahdollisen trauman suhteen?”

Flindersin yliopiston oikeustieteen professori Bob Moles sanoi, että tällaisten lausuntojen myöntäminen osoitti merkittävää puutetta Australian oikeuslaitoksessa.

“Yksi suurimmista ongelmista on tuomioistuinten halukkuus myöntää tieteellistä näyttöä, joka ei ole oikeastaan ​​tieteellistä”, hän sanoi.

Aistien, ettei todisteita otettu vakavasti, professori Vinuesa kirjoitti Milanon maailman johtavalle geenitutkijalle Peter Schwartzille. Hän kirjoitti takaisin ja sanoi opiskelleensa yhtä mutaatiota omaavaa perhettä Yhdysvalloissa, mukaan lukien kaksi sydänkohtaukseen kuollutta lasta.

Hän lähetti tutkimuksensa kirjeen havainnoineen. Tuomari teki päätöksen heinäkuussa 2019. Hän sanoi pitäneensä tieteellisiä todisteita, mutta oli pitänyt Folbiggin päiväkirjaa melko pakottavana – eikä hänellä ollut mitään perusteltua epäilystä hänen syyllisyydestään.

Turhautunut, mutta päättäväisempi tutkijoiden verkosto laajeni vähitellen.

Useat asianosaisista, mukaan lukien tohtori Arsov, toimittivat havainnot kansainväliselle vertaisarvioidulle lehdelle. Paperi julkaistiin marraskuussa.

Calebin ja Patrickin genomien lisätutkimukset ovat paljastaneet, että heillä oli erillinen harvinainen geneettinen muunnos, joka hiirillä tehdyissä tutkimuksissa on yhdistetty varhaisiin tappaviin epileptisiin kohtauksiin.

Kaiken kaikkiaan 90 tunnettua tutkijaa ovat yhtä mieltä siitä, että lääketieteelliset todisteet osoittavat rouva Folbiggin viattomuuden. Armahtamispyynnön allekirjoittaneiden joukossa on tohtori Schwartz; John Shine, Australian tiedeakatemian presidentti; ja Elizabeth Blackburn, vuoden 2009 lääketieteen nobelisti, joka opettaa Kalifornian yliopistossa San Franciscossa.

“Tuntuisimme innostuneeksi Kathleenista, jos hänelle anteeksi annetaan”, professori Vinuesa sanoi. “Se lähettäisi erittäin vahvan viestin, että oikeusjärjestelmän on otettava tiede vakavasti.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *