Brasilian entinen presidentti ‘Lula’ voi jälleen toimia, kun oikeustapauksia heitetään

RIO DE JANEIRO – Brasilian korkeimman oikeuden tuomari heitti maanantaina useita rikosoikeudenkäyntejä entistä presidenttiä Luiz Inácio Lula da Silvaa vastaan ​​ja palautti hänen oikeutensa hakea uudelleen presidenttiä päätöksellä, jolla voidaan muuttaa Brasilian poliittista tulevaisuutta.

Herra da Silva, tulinen vasemmistolainen johtaja, joka johti Brasiliaa vuosina 2003–2010, oli ollut eturintamassa vuoden 2018 presidenttikilpailussa, jonka lopulta voitti Jair Bolsonaro. Mutta korkein oikeus päätti kyseisen vuoden huhtikuussa, että herra da Silva ei voinut esiintyä äänestyslippuissa vuonna 2017 annetussa korruptiotapauksessa annetun tuomion seurauksena.

Kun poliittiset oikeutensa on palautettu, herra Silvan odotetaan yleisesti vastustavan Bolsonaroa ensi vuoden presidentinvaaleissa.

Vakiintuneelle, polarisoivalle äärioikeiston johtajalle, joka kunnioittaa Brasilian armeijan diktatuuria, kohdataan valtava haaste herra da Silvassa, entisessä poliittisessa vangissa, jota kunnioitetaan edelleen köyhien brasilialaisten keskuudessa.

Da Silva, 75, ja monet hänen kannattajistaan ​​ovat pitkään väittäneet, että häntä vastaan ​​tehdyt rikosoikeudelliset asiat olivat poliittisesti motivoituneita. Herra da Silva tuomittiin merenrantahuoneiston hyväksymisestä osana valtion sopimuksia sisältävää takaiskuohjelmaa.

Entinen presidentti tuomittiin 12 vuoden vankeuteen, mutta korkeimman oikeuden päätös marraskuussa 2019 antoi hänelle mahdollisuuden pysyä vapaana, kun hänen vetoomuksensa olivat vireillä.

Asiaa valvonut liittovaltion tuomari Sergio Moro jätti penkin pian sen jälkeen, kun Bolsonaro aloitti tehtävänsä, ja liittyi kabinettiinsa oikeusministerinä. Korruption vastainen työryhmä, joka tutki herra da Silvaa, joka sijaitsi eteläisessä Curitiban kaupungissa, hajotettiin aiemmin tänä vuonna sen syyttäjien eettisiin ja menettelyllisiin sääntöjenvastaisuuksiin liittyvissä kysymyksissä.

Maanantaina korkeimman oikeuden tuomari Edson Fachin päätti, että da Silvaa ei olisi koskaan pitänyt asettaa syytteeseen Curitibassa. Neljä rikosasiaa käsittävä päätös ei merkinnyt Da Silvan vapauttamista. Oikeusministeriö ilmoitti pian päätöksen antamisen jälkeen pyytävänsä päätöstä täysistunnosta.

Oikeusministeri Fachin sanoi, että entinen presidentti voi silti joutua syytteeseen, jos Brasílian pääkaupunkiseudun syyttäjät päättävät käsitellä joitain vapautettuja tapauksia. Herra da Silva joutuu kohtaamaan kolme muuta korruptiotapausta Brasíliassa, joista ei ole vielä annettu tuomiota.

Ernesto Londoño raportoi Rio de Janeirosta. Letícia Casado osallistui Brasílian raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *