Maalla, jota hallitsevat entiset kapinalliset, Kosovon naiset löytävät valtaa urnasta

PODUJEVA, Kosovo – Saranda Bogujevci katseli räpyttelemättä luodinreikien joukkoa, joka jätti puutarhaseinään kaksi vuosikymmentä sitten sitten tehdyn verilöylyn, joka pyyhki pois suurimman osan hänen perheestään ja pani 16 kierrosta omaan ruumiiseensa.

Hän sanoi, että hänen mielensä oli poistanut visuaaliset muistot serbien puolisotilaallisen yksikön Scorpionsin teurastuksesta. Mutta hän sanoi: “Voin silti haistaa maan sekoittuneen veren hajuun.”

Neiti Bogujevcin selviytymisen vastainen todennäköisyys – hänet jätettiin kuolleeksi ruumiin kasaan naapurinsa puutarhassa – ja hänen myöhempi päättäväisyytensä todistaa miehiä vastaan, jotka murhasivat äitinsä, isoäitinsä, kaksi veljeään ja neljä muuta sukulaista, ovat saaneet hänet symboli epätavallisesta rohkeudesta Kosovossa, maassa, joka on edelleen kärsineitä Kosovosta sota 1990-luvulla.

Mutta rouva Bogujevci, 35, on paljon enemmän kuin symboli. Hän on osa epätodennäköistä naisten valintaa parlamenttiin Kosovossa, joka julisti itsenäisyyden vuonna 2008, mutta on edelleen yksi Euroopan köyhimmistä maista. Kun helmikuun 14. päivän vaalien lopulliset tulokset julkistettiin torstaina pääkaupungissa Pristinassa, ne osoittivat, että naiset olivat saaneet enemmän paikkoja parlamentissa kuin koskaan ennen – melkein 40 prosenttia kaikista äänistä.

Tämä aalto heijastaa kasvavaa tyytymättömyyttä sodanjälkeisen järjestyksen endeemiseen korruptioon ja kiusaamistapoihin, joita hallitsevat Kosovon vapautusarmeijan, nyt hajotetun sissivoiman, joka taisteli Serbiaa vastaan ​​ja avasi tietä Kosovon itsenäisyysjulistus.

Nämä valitut naiset ovat vakuuttaneet äänestäjät, että he voivat puolustaa Serbiaa kieltäytyi tunnustamasta Kosovoa itsenäisenä valtiona, ja kohdata myös korruptio, rikollisuus ja huono hallintotapa, jotka tuhosivat suuret toivot, jotka olivat Serbian hallinnon lopussa.

Nazlie Bala, naisaktivisti, joka oli KLA: n apulainen sodan aikana, sanoi, että rouva Bogujevcin vahvuus ja päättäväisyys olivat tehneet hänestä Kosovon koettelemusten ja toiveiden tunnuksen: “Hän on selviytynyt. Hän on vahva kuin kivi. Hän on totuutemme. “

Kun rouva Bogujevci siirtyy paikalle uudessa lainsäätäjässä, joka valitsee Kosovon presidentin, hän haluaa nähdä, että työpaikka, maan korkein virka, menisi toisen naisen ja sodan aikana selviytyneiden muiden, Vjosa Osmanin, 38.

Neiti Osmani – joka on toiminut presidenttinä marraskuusta lähtien, jolloin vakiintunut mies oli pidätettiin sotarikoksista – odotetaan valittavan heti lähipäivinä. Osmani, joka osallistui vaaleihin samalla lipulla kuin jäsen Bogujevci, sai enemmän ääniä kuin kukaan muu ehdokas – ja myös enemmän ääniä kuin kukaan muu sen jälkeen, kun Kosovo aloitti vaalit kaksi vuosikymmentä sitten.

Hänen vetovoimansa on erityisen voimakas nuorten ja naisten keskuudessa, joista yli 60 prosenttia äänestää äänestyskyselyjen mukaan ehdokkaiden joukosta, jota hän johti yhdessä Albin Kurtin kanssa, joka on pitkään edistyneiden syiden puolustaja.

Kun rouva Osmani pakeni nuorena tytönä vanhempiensa kanssa kotoa Pohjois-Kosovossa vuonna 1999 pakenemaan etnisten albaanien pogromeja, serbialaiset sotilaat pysäyttivät heidät tiellä, jotka uhkasivat tappaa hänen isänsä. Hänellä oli aseen piippu työnnetty suuhunsa, kun hän protestoi.

Tällaiset traumat, hänen mukaansa, “koskettivat jokaista Kosovon perhettä” ja auttavat selittämään julkista vihaa ja turhautumista maan sodanjälkeisestä edistymisestä.

Hänen osuutensa vaaleissa, Osmani sanoi haastattelussa, osoittaa, että “Kosovo ei ole useless valmis naispuoliseksi presidentiksi, mutta äänesti myös sen puolesta”, huolimatta vakiintuneesta naisvihamaisesta ja “vuosisatojen aikana rakentuneesta patriarkaalisesta mentaliteetista”.

Rouva Osmani työnnettiin johtotehtäviin marraskuussa, kun Kosovon presidentti, sissikomentaja veteraani Hashim Thaci erosi ja hänet pidätettiin sitten syytteeseen sotarikoksista Alankomaiden tuomioistuimessa. Hän aloitti vt. Presidentin tehtävänsä parlamentin puhemiehenä.

Puhujana miespuoliset kilpailijat loukkasivat ja uhkasivat Osmania säännöllisesti. Kun hän irrotti hallitsemattoman lainsäätäjän mikrofonin viime vuonna, hän ryntäsi häntä kohti huutamalla kirouksia. Video tapahtumasta levitetty verkossa, vakuuttaa jopa epäilijät siitä, että kansainvälisen oikeuden asiantuntija ja entinen Pittsburghin yliopiston professori Osmani voisi pitää itsensä ja tuoda todellisia muutoksia.

“Tämä sai minut ymmärtämään, että meillä oli mahdollisuus, että hän ei useless neuvottele vallasta ja puolustaa itseään ja meitä kaikkia”, sanoi Elife Krasniqi, Kosovon antropologi, joka tutkii Balkanin naisten liikkeitä Grazin yliopistossa Itävallassa. .

Kilpaileva mahdollinen presidentti, sodanajan KLA: n komentaja ja entinen yökerhon pomppija Ramush Haradinaj sanoi kampanjan aikana, että Serbia ilahduttaisi, jos rouva Osmani valitaan, koska se pelkäsi itsensä kaltaista vahvaa miesjohtajaa ja mieluummin “heikkoa naista”.

Herra Haradinajin liittolainen pilkkasivat rouva Osmania “lihavana naisena”. Julkisen hälinän jälkeen hän sanoi, että häntä oli ymmärretty väärin ja että hän tarkoitti, että hän oli “rasvaa aivoissa”.

Tällaiset vetoomukset macho-tunteisiin eivät auttaneet vaaleja: Haradinajin puolue voitti useless 7 prosenttia äänistä.

Uusien naislainsäätäjien kohtaamat haasteet ovat valtavat. Korruptio on levinnyt, eriarvoisuus valtava ja kehityksen niukkuus. Lähes kolmasosa väestöstä on työttömiä, ja joidenkin mukaan työttömyysaste on yli 50 prosenttia nuorilla ja 80 prosenttia naisilla. Aktivisti Bala sanoi, että vaikka 60 prosenttia korkeakoulututkinnon suorittaneista on naisia, 70 prosenttia työtarjouksista menee miehille.

Monet naisehdokkaat kohdensivat nimenomaisesti nämä asiat kampanjoinnissaan.

30-vuotias asianajaja Doarsa Kica luopui työstään korruption vastaisella foorumilla, vetoamalla oikeustapaamisiin korruptoituneiden tuomareiden kanssa ja vihaan poliitikkoja kohtaan, jotka “asuvat miljoonan dollarin taloissa, kun heillä on useless 1000 dollarin kuukausipalkka. ” Kica liittyi Pristinan yliopiston entisen professorin Osmanin lippuun ja voitti paikan.

Naisten esiintyminen Kosovon politiikassa on ollut pitkä, tuskallinen prosessi.

Kosovolla on ollut yksi naispuolinen presidentti, mutta se johtui Yhdysvaltojen suunnittelemasta takahuoneesta, joka johti Naton pommituskampanjaa, joka rikkoi Serbian otteen alueella vuonna 1999 ja jolla on sittemmin ollut tärkeä rooli sen asioissa.

YK, joka hallinnoi Kosovoa melkein vuosikymmenen sodan jälkeen, otti vuonna 2000 käyttöön myös kiintiöjärjestelmän, joka takasi naisille 30 prosenttia parlamentin paikoista.

Mutta kun äänestäjät ovat tottuneet naisiin parlamentissa ja vihaantuneet moniin miespuolisiin poliitikkoihin, naispuoliset ehdokkaat voittavat edustuksen suoraan. Esimerkiksi Bogujevci tuli ensimmäisen kerran parlamenttiin vuonna 2017 kiintiöjärjestelmän mukaisesti, mutta kaksinkertaistettuaan ääntenlaskunsa 14. helmikuuta voitti yksin.

Naisten oikeuksien puolustaja Igballe Rogova sanoi, että äänestäjät katsovat nyt naisehdokkaita “ei kiintiönä olevina naisina, vaan poliitikoina, jotka antavat lupauksia, pitävät heidät ja ansaitsevat äänet”.

Kurti, joka johtaa vasemmiston keskusta-puoluetta, joka yhdisti voimansa rouva Osmanin kanssa, on vahvasti edistänyt naisia. Lyhyesti pääministeri viime vuonna hän asetti naiset kolmanneksen Kosovon ministeriöiden vastuulle. Aikaisemmat hallitukset nimittivät useless yhden tai ei yhtään.

Hänen johtamansa vaalilippu Osmanin kanssa lupasi, että kaikki valtion virastot ja yritykset määrätään toteuttamaan tasa-arvon palkkaaminen. KLA: n entisten komentajien hallitsemat hallitukset olivat vuosien ajan vastustaneet antamasta sodassa taistelleille naisille miespuolisten taistelijoiden asemaa ja eläkkeitä.

Bala, aktivisti, joka kuljetti asetta sodassa, sanoi, että monet naiset olivat osallistuneet aseelliseen taisteluun Serbian joukkoja vastaan, mutta myöhemmin heidät kirjoitettiin käsikirjoituksesta. “Luotiin myytti, että useless miehet ovat vahvoja ja pystyvät taistelemaan”, hän sanoi.

Toinen täysi kysymys on ollut se, pitäisikö raiskauksen jälkeenjääneitä, joita sodan aikana oli tuhansia, tunnustaa sodan uhreiksi, joilla on oikeus kuukausittaiseen hallituksen stipendiin.

Lainsäädäntö, jonka nojalla raiskauksen jälkeenjääneet voivat hakea korvausta, hyväksyttiin vuonna 2014 Osmanin intensiivisen lobbauksen jälkeen. Tämä tapahtui huolimatta joidenkin mieslainsäätäjien vaatimuksista, että 1990-luvulla raiskatut naiset saavat lääkäriltä yli 20 vuotta myöhemmin lääkärintodistuksen todistamaan, etteivät he valehtele.

Tällaiset vaatimukset, rouva Osmani sanoi, olivat ”naurettavia ja loukkaavia naisia ​​kohtaan”.

Rouva Bogujevcin tie parlamenttiin oli myös pitkä. “Sanoin aina, etten tule koskaan politiikkaan”, hän sanoi haastattelussa perheensä kotikaupungissa Podujevassa.

Hänet vietiin Britanniaan hoitoon pian taistelun päättymisen jälkeen ja vietti lähes 15 vuotta uuden elämän rakentamiseen Manchesteriin Pohjois-Englannissa, mutta alkoi tehdä yhä useammin matkoja takaisin kotiseudulleen.

Hän todisti perheensä murhaajia vastaan ​​Serbian pääkaupungin Belgradin tuomioistuimessa ja näytti luomansa taidenäyttelyn, joka kertoi perheensä tarinasta. Hän on nyt muuttanut takaisin Kosovoon, missä muukalaiset pysäyttävät hänet kadulla ilmaisemaan ihailua ja tukea.

Kuten useimmissa Kosovon kaupungeissa, Podujevan keskellä on valtava sotamuistomerkki, jossa on patsaita röyhkeistä miehistä. Kun rouva Bogujevci vieraili ennen vaaleja, hänestä tuli heti huomion keskipiste, jota toivovat toiveet.

Bokim Gashe, joka seisoi lumessa vaimonsa räätälöintiliikkeen ulkopuolella, sanoi äänestävän “tietysti” hänen puolestaan.

“Hän on vahvempi kuin kaikki miehet täällä”, hän sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *