Yhdysvaltain sanktioiden avain Ukrainan oligarkki

Moskova – Yhdysvallat asetti perjantaina sanktiot Ukrainan liike-elämästä, jota pidetään maan voimakkaimpana hahmona hallituksen ulkopuolella, mikä merkitsee Bidenin hallinnon aggressiivista uutta lähestymistapaa korruption torjunnassa Ukrainassa.

Liikemies, öljy- ja mediamagnaatti Ihor Kolomoisky, oli jo tutkittuna Yhdysvalloissa kavallus ja petosja siitä, että tuotot käytettiin kaupallisten kiinteistöjen ostamiseen Clevelandissa Ohiossa.

Kotona Ukrainassa hän on yksi merkittävimmistä Neuvostoliiton jälkeisten teollisuusyritysten ultrawealthy-luokasta, joka tunnetaan nimellä oligarkit. Hän on ollut sekä liittolainen että poliittinen albatrossi presidentti Volodymyr Zelenskylle.

Ukrainan oligarkit käyttävät ylimitoitettua vaikutusvaltaa maassa, hallitsevat tiedotusvälineitä ja toisinaan rahoittavat kokonaisuudessaan parlamentin ryhmittymät ristiriidassa Yhdysvaltojen ja Euroopan pyrkimysten kanssa vahvistaa Ukrainan länsimielistä geopoliittista suuntautumista. He ovat tehneet niin, vaikka he pitivät rahaa länsimaissa pankeissa ja sijoituksissa ja lähettivät lapsensa asumaan tai opiskelemaan Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin.

Valtiosihteeri Antony J. Blinken, perjantaina Kolomoisky ja hänen perheenjäsenensä perjantaina ilmoittamat pakotteet matkustamasta Yhdysvaltoihin “osallisuudesta merkittäviin korruptioihin”.

Seuraamuksella ei ole taloudellista merkitystä, vaikka oikeusministeriö on jo takavarikoinut osan herra Kolomoiskyn varoista. Kolomoiskyn amerikkalaisen kiinteistökannan on arvioitu olevan useita satoja miljoonia dollareita.

Jonkin sisällä lausunto, Blinken sanoi, että herra Kolomoisky oli käyttänyt hallituksessa asemaa Ukrainan aluekuvernöörinä henkilökohtaiseen hyötyynsä. Vaikka Blinken tunnusti, ettei ukrainalaisella ole tänään virallista roolia, Blinken sanoi olevansa vaarassa “jatkuville pyrkimyksille heikentää Ukrainan demokraattisia prosesseja ja instituutioita”, mikä on ilmeinen viittaus hänen pyrkimyksiään vaikuttaa Zelensky-hallintoon. Herra Zelensky on kielletty häntä katsotaan liikemiehelle.

Yhdysvallat on vuosien varrella pohtinut, kuinka käsitellä Kolomoiskyä, voimakasta henkilöä, joka syntyi oikeudellisesta ja poliittisesta varhaisen Neuvostoliiton jälkeisen ajan kaaos Ukrainassa.

Ukrainan vuoden 2014 vallankumouksen jälkeen Kolomoiskillä oli myönteinen rooli Ukrainalle rahoittamalla yksi suurimmista ja tehokkaimmista puolisotilaallisista yksiköistä, jotka taistelivat Venäjän sotilaallista väliintuloa vastaan, kun säännöllinen armeija oli sekaisin. Herra Kolomoiskyn miliisi, nimeltään Dnipro, piti osan taistelurintamasta Donetskin kaupungin länsipuolella.

Mutta hänen pankinsa, Privatbank, romahti vuonna 2016 keskuudessa syytöksiä petoksesta, jonka herra Kolomoisky kiistää. Pankkitapahtuma maksoi Ukrainan hallitukselle – ja sitä kautta amerikkalaisille ja eurooppalaisille veronmaksajille, jotka tukivat sitä avustusvaroilla – noin 5,5 miljardia dollaria pelastukseen.

Oikeusministeriö on syyttänyt herra Kolomoiskyä ja liikekumppaneita kavalluksista ja petoksista ja takavarikoinut Clevelandin kiinteistöjä siviilioikeudenkäynneissä.

Perjantain toiminta heijasti Bidenin strategiaa yrittää puhdistaa Ukrainan sisäpolitiikka parhaana suojana Venäjän vaikutuksilta.

Se tarjoaa presidentti Zelenskylle kansainvälistä tukea puhtaan eron tekemiselle oligarkin kanssa, jos hän niin haluaa. Päivä ennen ilmoitusta herra Zelensky tiedottaja julkaistu artikkeli, jonka mukaan hän aikoo vähentää oligarkkien asemaa Ukrainan politiikassa.

Mutta se ei ole yksinkertainen asia. Kolomoisky valvoo Zelensky-puolueen, kansan palvelijan, ryhmittymää, jota ilman puolueella ei olisi enemmistöä parlamentissa. Kolomoiskyn televisioasema tuki Zelenskyä vuoden 2019 presidentinvaaleissa.

Ukrainan korruption torjunta on ollut poliittisesti sävytettyä myös Yhdysvalloissa. Presidentti Bidenillä on pitkä kokemus Ukrainasta, kun hän on hoitanut kyseistä salkkua Obaman hallinnon varapuheenjohtajana – toimintaa, joka näkyi selvästi presidentti Trumpin ensimmäisessä syytteeseenpanossa.

Demokraattisten lainsäätäjien keskeinen väite entisen presidentin Trumpin ensimmäisessä syytteeseenpanoa koskevassa oikeudenkäynnissä syksyllä 2019 oli, että hän oli väärin esittänyt haluaan torjua korruptiota Ukrainassa pidättämällä sotilaallista apua. Itse asiassa he sanoivat, että hän pidätti avun painostamaan herra Zelenskyä tutkimaan herra Bidenia, joka oli tuolloin todennäköinen vastustaja vuoden 2020 presidentinvaaleissa. Trumpin henkilökohtainen asianajaja Rudolph W. Giuliani oli työskennellyt kollega Kolomoiskyn kanssa hänen pyrkiessään paljastamaan likaa herra Bidenille Ukrainassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *