Senegal puhkeaa mielenosoituksiin raiskaamalla useless kipinää

DAKAR, Senegal – Senegalin vuosien laajimmat mielenosoitukset jatkuivat perjantaina kolmannen päivän ajan.Se ilmaisi vihaa presidentti Macky Sallia kohtaan ja raivoa raiskauksesta syytetyn maan johtavan oppositiohenkilön pidätyksestä.

Dakarissa, pääkaupungissa, joukko nuoria heitti kivillä poliisia, joka ampui kyynelkaasua. Medinan asuinalueella poliisiauto kiihtyi mielenosoittajajoukoksi, melkein ajaen heidät yli. Ngorissa, kalastajakylässä, joka kohtaa kaupungin viehättävintä aluetta, mielenosoittajat sytyttivät tulipaloja kaduilla.

Yksi henkilö kuoli torstaina, kun turvallisuusjoukot käyttivät mielenosoittajia vastaan ​​eläviä ammuksia Bignonassa, maan eteläosassa sijaitsevassa kaupungissa, ihmisoikeusjärjestön Amnesty Internationalin mukaan.

Oppositiojohtajan Ousmane Sonkon pidätys keskiviikkona sai aikaan senegalilaisten nuorten, joista monet tukevat herra Sonkoa, lähtemisen kaduille. Sonkoa, joka tuli kolmanneksi vuoden 2019 presidentinvaaleissa, on syytetty hierontasalissa työskentelevän nuoren naisen raiskaamisesta.

Mutta mielenosoittajat esittivät perjantaina erilaisia ​​epäkohtia: harvat työmahdollisuudet, pandemian aiheuttamat taloudelliset vaikeudet ja presidentti, jota he pitivät ylimielisenä, epäpätevänä ja diktaattorina. “Olemme niin väsyneitä”, sanoi mielenosoituksesta keskustassa nouseva nuori liikenainen Coumba Traoré, joka pani erityisesti merkille turhautumisensa pandemian hillitsemiseksi käyttöönotettuun kello 21.00.

Nuori nainen, joka syyttää herra Sonkoa raiskauksesta, esiintyi viime kuussa suljetussa oikeudenkäynnissä, mutta hänen tapaustaan ​​ei ole vielä ratkaistu. Herra Sonko kiistää syytöksen.

Mielenosoittajat näkevät tapauksen osana hallituksen mallia, joka eliminoi poliittiset vastustajat.

Vaakalaudalla he sanovat olevan maan vaikeasti saavutettu demokratia.

Näin nykyinen presidentti Macky Sall tuli valtaan vuonna 2012: Nuorisoliike epäonnistui edeltäjänsä pyrkimyksissä etsiä kolmas kausi.

Mutta yhdeksän vuoden aikana herra Sallin ollessa vallassa, tällä viikolla paljastui ”demokratian syvä kriisi”, senegalilainen historioitsija Felwine Sarr, kirjoittija lisäsi, että tapahtuma “ylpeilee esimerkillisyydestään vertaamalla itseään aina maanosan vähemmän menestyviin tapahtumiin”.

Cheikh Oumar Cyrille Touré, tunnettu räppäri, joka tunnetaan myös nimellä Thiat, sanoi keskiviikkona televisiokeskustelussa: “Mikään ei toimi tässä maassa, vaikka he pitävät meille jatkuvasti poliittisia puheita.”

Hän oli Y’en a Marre -ryhmän (Olemme kyllästyneitä) perustaja, joka oli tärkeä herra Sallin tuomisessa valtaan. Mutta Touré pidätettiin perjantaina mielenosoituksissa ja Y’en a Marre Fb -ryhmän mukaan pahoinpideltiin.

Kaksi televisiokanavaa, Sen TV ja Walf TV, otettiin pois ilmasta, ja hallitus syytti heitä kansannousun esittämisestä kapinallisilla kuvilla.

Mielenosoittajat hyökkäsivät torstaina kahteen muuhun mediaorganisaatioon, RFM: ään ja Le Soleiliin, rakennuksiin, joiden molempien katsottiin olevan hallitusta kannattavia.

Herra Sonko pidätettiin keskiviikkona matkalla oikeuteen. Hänen saattue pysäytettiin ja poliisi pyysi häntä valitsemaan toisen reitin. Kun hän kieltäytyi, hänet pidätettiin.

Amnesty Worldwide sanoi, että herra Sonko pidätettiin mielivaltaisesti, ja kehotti hallitusta lopettamaan vastustajien ja aktivistien pidättämisen.

Herra Sallin toimikauden aikana kaksi hänen suurta vastustajaaan, Dakarin pormestari ja viimeisen presidentin poika, on myös pidätetty ja vangittu.

Sonkon kannattajien mukaan Senegalin presidentti on hänen pidätyksensä ja raiskaussyytensä takana. He sanovat, että hän yrittää estää yhtä suurimmista poliittisista haastajistaan ​​osallistumasta seuraaviin vaaleihin, vuonna 2024.

“Siksi hän tekee kaiken tämän”, sanoi Serigne Fallou Sarr, biologian opiskelija, joka protestoi perjantaina Dakarissa.

Hän sanoi, ettei hänellä ollut aavistustakaan, ovatko raiskaussyytteet totta.

Herra Sonkoa syyttäneen naisen ääni on uponnut syytösten ja salaliittoteorien mereen.

Nainen, nuori hieroja, joka sanoi, että herra Sonko uhkasi myös tappaa hänet, kertoi poliisille, että poliitikko, joka on myöntänyt olevansa usein vieraileva hierontasalissa, jossa hän työskenteli, pyysi usein seksiä ja kun hän kieltäytyi, kuristi ja raiskasi häntä.

Presidentti kielsi, että sillä olisi ollut mitään tekemistä raiskaussyytöksillä haastattelussa France24-televisiosta, joka esitettiin ennen tämän viikon mielenosoituksia.

“Emme saa sekoittaa presidenttiä asioihin, jotka eivät koske häntä”, hän sanoi viitaten itseensä kolmannessa persoonassa. “Luulen, että minulla on tarpeeksi tehtävää tekemättä niin matalia asioita.”

Herra Sall ei ole kommentoinut raportteja, joiden mukaan hän voisi toimia kolmanneksi toimikaudeksi, mikä hänen vastustajiensa mukaan rikkoo perustuslakia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *