Britannian laki korostaa vanhempainlomaa lainsäätäjille

Toimenpiteet, joilla työntekijöille maksetaan vapaa-aikaa vanhemmaksi tulemisesta, eivät ole aina hyödyttäneet sääntöjen laatineita lainsäätäjiä.

Isossa-Britanniassa tällä viikolla parlamentti päivitti lain niin vanhemmat valtion virkamiehet voisivat ottaa maksettua äitiyslomaa tarvitsematta erota virastaan.

Useless harvat maat, mukaan lukien Yhdysvallat, eivät valtuuta maksettua vanhempainlomaa kansallisella tasolla.

Tässä on katsaus siihen, miten poliitikot ympäri maailmaa ovat siirtyneet vanhemmuuteen.

Tiistaina Ison-Britannian oikeusministeristä Suella Bravermanista tuli maan ensimmäinen hallituksen virkamies, joka otti palkallisen äitiysloman poistumatta tehtävästään, sen jälkeen kun parlamentti muutti lakia, joka olisi vaatinut häntä tekemään niin.

Uuden Ministeri- ja muiden äitiyslisien laki, yksi rouva Bravermanin kollegoista täyttää väliaikaisesti roolinsa kuuden kuukauden aikana, jolloin hän on lomalla.

“Olen ehkä ensimmäinen, mutta en ole viimeinen”, neiti Braverman sanoi Twitterissä.

Vaikka jotkut pitivät muutosta myönteisenä niin kauan sitten, kriitikot sanoivat, että toimenpiteestä kiirehdittiin rouva Bravermanin hyödyksi, ja vastustivat sitä, että uudet säännöt ei koske kaikkia parlamentin jäseniä, joille maksetaan koko palkansa loman aikana, mutta joille ei taata korvaavaa henkilöä.

Vaikka Ison-Britannian uudessa laissa säädetään kuuden kuukauden palkallisesta äitiyslomasta, se ei tarjoa vastaavia etuja uudet isät kabinetissa, maan lakisääteisen kahden viikon isyysloman jälkeen. Pääministeri Boris Johnsonin hallituksen kokouksiin osallistuvasta 26 ministeristä 21 on miehiä.

Miehet, jopa maissa, joissa taataan pitkä isyysloma älä aina ota sitä.

Viime vuonna Japanin ympäristöministeriä Shinjiro Koizumia kiitettiin vahvan esimerkin osoittamisesta maan tunnetusti työarkolaisille isille, kun hän ilmoitti ottavansa aikaa hoitaa vastasyntynyttä lasta.

Silti hän sanoi aikovansa ottaa useless kaksi viikkoa isyysloman kolmen kuukauden ajalle huolimatta siitä, että hänellä on oikeus jopa vuoteen, kuten kaikilla uusilla isillä Japanissa.

Naispuoliset lainsäätäjät, jotka päättävät olla hyödyntämättä täysimääräisesti maksettua äitiyslomaa, voivat olla motivoituneita samasta syrjinnän pelosta, jota monet uudet tai odottavat äidit kohtaavat työpaikalla, kertoi Sarah Childs, sukupuoli- ja politiikkaprofessori Royal Hollowayssa Lontoon yliopistossa .

Hän sanoi, että politiikan naiset ovat huolissaan siitä, että he saattavat kohdata kritiikkiä, jos he katoavat parlamentista pitkäksi aikaa, vaikka he jatkaisivatkin vaalipiirien käsittelyä.

Ranskassa vuonna 2009 tuolloin oikeusministeri Rachida Dati teki otsikoita palasi virkaan viikon sisällä tyttärensä syntymästähuolimatta siitä, että Ranskan lain mukaan taattu 10 viikon loma.

Kaksi vuotta myöhemmin Espanjan poliitikko Soraya Saenz de Santamaria joutui tiukan valvonnan kohteeksi sen jälkeen, kun hän oli jättänyt oikeuden kuuden viikon palkalliseen äitiyslomaan ja palata töihin 11 päivän kuluessa synnytyksestä.

Benazir Bhutto tuli ensimmäiseksi valituksi hallituksen päämieheksi, joka synnytti virassa ollessaan Pakistanin pääministeri vuonna 1990, ja kirjoitti myöhemmin“Seuraavana päivänä olin taas töissä lukemassa hallituksen papereita ja allekirjoittamalla hallituksen asiakirjoja.”

On maita, jotka kannustavat lainsäätäjiä ottamaan vanhempainloman, ja laativat esteettömiä politiikkoja, jotta he voivat tehdä niin.

Uuden-Seelannin pääministeri Jacinda Ardern kesti kuusi viikkoa lomaa tyttärensä syntymän jälkeen vuonna 2018, siirtäen tehtävänsä sijaiselle.

Kanadassa pyritään tekemään parlamentista osallistavampi uudistanut lainsäätäjien vanhempainlomapolitiikkaansa Vuonna 2019 lainsäätäjiä rangaistiin pitkistä poissaoloista, joihin ei liittynyt sairautta tai virallista liiketoimintaa. Heillä ei myöskään ollut oikeutta vanhempainlomaan, koska he eivät maksaneet työvakuutukseen ja joutuivat luottamaan puolueeseensa lomajärjestelyn laatimisessa tapauskohtaisesti.

Nyt kanadalaiset lainsäätäjät – sukupuolestaan ​​riippumatta – voivat viedä jopa vuoden maksetun vanhempainloman vastasyntyneen tai äskettäin adoptoidun lapsen hoitoon.

Yhdysvallat ja Irlanti kuuluvat maihin, joissa kansallisella tasolla ei ole virallista vanhempainloman politiikkaa vaaleilla valituille virkamiehille, jolloin lainsäätäjät voivat tehdä tapauskohtaisia ​​järjestelyjä puolueensa palkatusta vapaasta.

“Se palaa historialliseen perintöön instituutioista, joiden ei todellakaan tarvitse kohdata tätä ongelmaa vasta äskettäin, ja ovat sitten haluttomia käsittelemään sitä, koska heidän mielestään epävirallinen lähestymistapa on enemmän kuin riittävä”, professori Childs, Royal Holloway, College Lontoon.

Vuonna 2018, kun Illinoisin demokraatista Tammy Duckworthista tuli ensimmäinen Yhdysvaltain senaattori synnyttää ollessaan toimistossa hän kertoi The Guardian että virallisen vanhempainloman puute sai hänet tuntemaan senaatin “olevan tosiasiassa 1800-luvulla toisin kuin 21. vuosisata”.

Vaikka Duckworth käytti 12 viikon vanhempainlomaa (ja toi pikkulasten tyttärensä senaatin kerrokseen), hän sanoi, että se “heijastaa todellista tarvetta lisätä naisia ​​johtotehtävissä maassamme”.

Irlannissa oikeusministeristä Helen McEnteestä on tarkoitus tulla maan ensimmäinen kabinetin vanhempi ministeri, joka synnyttää virassaan.

Mutta toisin kuin Britannia, Irlannissa ei ole lainsäätäjien äitiyslomapolitiikkaa.

“Tosiasia, että siellä ei ole säännöksiä tänä aikana, se ei todellakaan ole hyväksyttävää”, Ms McEntee sanoi haastattelussa tammikuussa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *