Sovittelulaissa Macron tunnustaa totuuden Algerian lakimiehen kuolemasta

PARIISI – Emmanuel Macron, ensimmäinen ranskalaisen Algerian vapaussodan jälkeen syntynyt Ranskan presidentti, on ottanut uuden askeleen kohti sovintoa totuuden kautta julistamalla, että johtava algerialainen lakimies ja nationalisti ei kuollut itsemurhalla vuonna 1957, kuten Ranska oli jo kauan väittänyt, mutta ranskalaiset sotilaat kiduttivat ja tappoivat sen.

Ali Boumendjel, ranskalaisten vangitsema algerialaisten merkittävä sotaajan puolustaja, vangittiin 5. helmikuuta 1957 Algerin taistelun aikana ja pidettiin salassa 43 päivän ajan.

Puhuessaan “Ranskan nimissä” herra Macron sanoi, että Boumendjel “ei tehnyt itsemurhaa. Hänet kidutettiin ja sitten murhattiin. “

Vuosikymmenien ajan ja huolimatta lakimiehen myöhäisen lesken, Malika Boumendjelin jatkuvasta painostuksesta, Ranska tarttui tarinaan, että kuolema oli itsemurha. Se teki niin silloinkin, kun Ranskan armeijan kenraali Paul Aussaresses myönsi vuonna 2001 julkaistussa kirjassa, että hän oli tappanut herra Boumendjelin puolustuksen avulla kuudennen kerroksen ikkunasta.

Ranskan historian tuskallisimmat jaksot sen yhteistyökumppanista Vichyn hallituksesta toisessa maailmansodassa Algerian sotaan ovat osoittautuneet vaikeiksi vetää täyteen päivänvaloon.

Ranskan kolonisaation 132 vuoden, Algerian sodan, joka kävi vuosina 1954 vuoteen 1962, loppuessa puoli miljoonaa ihmistä kuoli ranskalaisten tietojen mukaan ja 1,5 miljoonaa kuollutta Algerian mukaan. Se hajosi Ranskan väkivaltaisesti vastustettuihin ryhmittymiin, jotka uhkasivat repiä maan, ennen kuin rauhansopimus allekirjoitettiin 18. maaliskuuta 1962, mikä avasi tien Algerian itsenäisyydelle.

Herra Macron, joka ennen puheenjohtajakauttaan kutsui Algerian ranskalaista siirtomaa ”rikokseksi ihmiskuntaa vastaan”, on päättänyt voittaa ranskalais-algerialaiset traumat. Sen varjo ulottuu nykyäänkin Pohjois-Afrikan suurelle väestölle, jolla on siteitä Algeriaan, joka on asettunut Ranskan suurten kaupunkien ympärille.

Herra Macron kutsui neljä Boumendjelin lastenlasta Élyséen palatsiin ennen ilmoituksen tekemistä myöhään tiistaina.

Tämän uuden sukupolven on “pystyttävä rakentamaan oma kohtalonsa, kaukana kahdesta urasta, jotka ovat muistinmenetys ja kaunaa”, sanottiin presidentin kanslia. “Heille, ranskalaisille ja algerialaisille nuorille, meidän on edettävä totuuden tietä, ainoa, joka voi johtaa muistien sovintoon.”

Algerian hallitus oli tyytyväinen herra Macronin lausuntoon. “Algeria panee tyytyväisenä merkille Ranskan presidentin Emmanuel Macronin ilmoituksen päätöksestään kunnioittaa taistelijaa ja marttyyri Ali Boumendjelia”, valtion televisio sanoi torstaina lainaten virallista lausuntoa.

Tämä myönteinen vastaus vastakohtana oli Algeriassa a Macronin teettämän raportin kahden maan välisen siirtokunnan ja itsenäisyyden sodan perinnöstä. Kirjoittanut merkittävä ranskalainen historioitsija Benjamin Stora, joka julkistettiin tammikuussa, ja se vaati perustettua Recollections and Fact Commissionia, joka valaisisi konfliktin synkää historiaa ja parantaisi haavoja.

Mutta algerialaisille, jotka vaativat anteeksipyyntöä ranskalaisista siirtomaa-aikojen sotarikoksista, se ei vastannut sitä, mitä he etsivät. Algerian hallituksen tiedottaja Ammar Belhimer sanoi tuolloin, että raportti ei ollut “objektiivinen”, koska se asetti “uhrin ja teloittajan samalle tasolle”.

Herra Stora oli vaatinut mietinnössään Ranskaa tunnustamaan Boumendjelin tappamisen totuuden. Paine oli kasvanut ennen presidentin ilmoitusta.

Herra Macron myönsi jo vuonna 2018, Ranskan joukot käyttivät laajasti kidutustaja erityisesti sen käyttö Algerian kommunistisen puolueen jäsentä Maurice Audinia vastaan, jonka myös ranskalaiset sotilaat tappoivat vuonna 1957.

Herra Macron, jota edeltävät presidentinvaalit 14 kuukauden kuluttua ja joka tietää, kuinka räjähdysherkkä Algerian asia on edelleen poliittisen spektrin oikealla puolella, on vaatinut, ettei “parannusta eikä anteeksipyyntöjä” tule olemaan. Ranskan suurlähettiläs Algeriassa François Gouyette sanoi tällä viikolla julkaistussa haastattelussa, että sovinto on saavutettava “ei kieltämisen eikä parannuksen” hengellä.

Herra Macronin pääministeri Jean Castex sanoi viime marraskuussa, että ranskalainen “itsemerkintä” kolonisaation teeman ympärillä oli valitettavaa. Hän pyysi maata ottamaan historiansa ja löytämään siitä ylpeyden lähteen.

60 vuotta sodan päättymisestä vietetään ensi vuoden maaliskuussa, kuukautta ennen presidentinvaalien ensimmäistä kierrosta. Herra Macron on päättänyt edistää pyrkimyksiään Ranskan ja Algerian sovintoon ennen sitä, osittain päätäksesi Marine Le Penin maahanmuuttajien vastaiseen haasteeseen.

Monivuotinen ehdokas, jäsen Le Pen, on työskennellyt ahkerasti vetoamaan maltilliseen keskustaoikeistoon luopumalla eräistä äärimmäisemmistä asemistaan, kuten irtautuminen Euroopan unionista ja eurosta. Hänen Nationwide Rally -puolueensa, entinen Kansallinen rintama, käytti hyväkseen Algerian menetyksestä johtuvaa kaunaa rakentaakseen tukeaan sen perustamisen jälkeen lähes puoli vuosisataa sitten.

“Algerian sodan aikana kenenkään tekemää rikollisuutta tai julmuutta ei voida puolustella tai piilottaa”, herra Macron sanoi lausunnossaan. “Heihin on suhtauduttava rohkeasti ja selkeästi kaikkien niiden ehdottomassa kunnioituksessa, joiden elämän ja kohtalon he tuhosivat.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *