Myanmarin mielenosoituksissa naiset ovat etulinjassa

Ma Kyal Sin rakasti taekwondoa, mausteista ruokaa ja hyvää punaista huulipunaa. Hän otti englanninkielisen nimen Angel, ja hänen isänsä halasi hyvästit, kun hän meni Mandalayn kaduille Myanmarin keskustaan ​​liittymään väkijoukkoon, joka mielenosoitti rauhanomaisesti armeijan äskettäistä valloitusta.

Kyal Sinin keskiviikkona mielenosoituksessa käyttämässä mustassa T-paidassa oli yksinkertainen viesti: “Kaikki on kunnossa.”

Iltapäivällä turvallisuusjoukot ampuivat 18-vuotiasta Kyal Sinia, joka tappoi valtakunnallisesti vähintään 30 ihmistä yksi verisin päivä YK: n mukaan 1. helmikuuta tapahtuneen vallankaappauksen jälkeen.

“Hän on maamme sankari”, sanoi Ma Cho Nwe Oo, yksi Kyal Sinin läheisistä ystävistä, joka on myös osallistunut päivittäisiin mielenosoituksiin, jotka ovat sähköistetty satoja kaupunkeja ympäri Myanmaria. “Osallistumalla vallankumoukseen nuorten naisten sukupolvi osoittaa, että olemme yhtä rohkeita kuin miehet.”

Riskeistä huolimatta naiset ovat olleet Myanmarin protestiliikkeen eturintamassa lähettämällä voimakkaan nuhteen kenraaleille, jotka syrjäytti naispuolisen siviilijohtajan ja otti uudelleen käyttöön patriarkaalisen järjestyksen, joka on tukahduttanut naiset puolen vuosisadan ajan.

Sadoilla tuhansilla he ovat kerääntyneet päivittäisiin marsseihin, jotka edustavat silmiinpistäviä opettajien, vaatetyöntekijöiden ja lääketieteellisten työntekijöiden ammattiliittoja – kaikilla aloilla, joita naiset hallitsevat. Nuorimmat ovat usein etulinjassa, missä turvallisuusjoukot näyttävät erottaneen heidät. Kaksi nuorta naista ammuttiin päänä keskiviikkona ja toinen lähellä sydäntä, kolme luotia lopetti elämänsä.

Aikaisemmin tällä viikolla armeijan televisioverkot ilmoittivat, että turvallisuusjoukkoja käskettiin olemaan käyttämättä suoria ampumatarvikkeita ja että itsepuolustukseksi he ampuvat useless alakehoon.

“Saatamme menettää joitain sankareita tässä vallankumouksessa”, sanoi mielenosoituksiin osallistunut Myanmarin ammattiliittojen keskusjärjestön apulaispääsihteeri Ma Sandar. “Naisten veremme on punaista.”

Keskiviikkoväkivalta, joka toi vallankaappauksen jälkeen kuolleiden määrän vähintään 54: een, heijastui tappamiseen tottuneen armeijan raakuus sen viattomimmat ihmiset. Ainakin kolme lasta on ammuttu viimeisen kuukauden aikana, ja armeijan vallankaappauksen jälkeisen kouristuksen ensimmäinen kuolema oli 20-vuotias nainen, joka ammuttiin päähän 9. helmikuuta.

Mielenosoitusten alkamisen jälkeen viikkoina naispuoliset vapaaehtoistyöntekijät ovat partioineet kaduilla, yleensä haavoittuneita ja kuolemassa. Naiset ovat lisänneet selkärangan kansalaisyhteiskunnan tottelemattomuuteen, joka lamauttaa valtion toiminnan. Ja he ovat pilanneet sukupuolistereotypioita maassa, jossa perinteiden mukaan vaatteita, jotka peittävät kummankin sukupuolen ruumiin alaosan, ei pitäisi pestä yhdessä, jotta naishenki ei toimisi kontaminanttina.

Uhmakkaalla luovuudella ihmiset ovat kiristäneet naisten sarongien, htameiniksi kutsuttujen, pyykkinarut suojellakseen protestialueita tietäen, että joillakin miehillä on inhoa ​​kävellä niiden alla. Toiset ovat kiinnittäneet kuvia vallankaappauksen johtajasta armeijan päälliköstä Min Aung Hlaingista riippuvaan htameiniin, joka loukkaa hänen maagisuuttaan.

“Nuoret naiset johtavat nyt mielenosoituksia, koska meillä on äitiys ja emme voi antaa seuraavan sukupolven tuhoutua”, kertoi lääkäri Yin Yin Hnoung, 28-vuotias lääkäri, joka on välttänyt luoteja Mandalayssa. ”Emme välitä elämästämme. Me välitämme tulevista sukupolvistamme. “

Vaikka armeijan epäinhimillisyys ulottuu moniin maan noin 55 miljoonaan ihmiseen, naisilla on eniten menetettävää, kun kenraalit aloittavat jälleen täyden vallan, kun viisi vuotta on jaettu valtaa Daw Aung San Suu Kyin johtaman siviilihallituksen kanssa. Tatmadaw, kuten armeija tiedetään, on syvästi konservatiivinen ja suhtautuu virallisessa viestinnässä vaatimattoman pukeutumisen merkitykseen kunnollisille naisille.

Tatmadawin vanhemmissa riveissä ei ole naisia, ja sen sotilaat ovat järjestelmällisesti syyllistyneet jengiraiskauksiin etnisten vähemmistöjen naisia ​​vastaan ​​Yhdistyneiden Kansakuntien tutkimusten mukaan. Kenraalien maailmankatsomuksessa naisia ​​pidetään usein heikkoina ja epäpuhtaina. Perinteiset uskonnolliset hierarkiat tässä pääasiassa buddhalaisessa maassa asettavat naiset myös miesten jalkoihin.

Myanmarin laajempi yhteiskunta ei välttämättä jaa armeijan ja luostarin ennakkoluuloja. Naiset ovat koulutettuja ja olennainen osa taloutta, erityisesti liike-elämässä, teollisuudessa ja julkishallinnossa. Naiset ovat yhä useammin löytäneet poliittisen äänensä. Viime marraskuussa pidetyissä vaaleissa noin 20 prosenttia Kansan demokraattisen liiton ehdokkaista, Aung San Suu Kyin puolue, oli naisia.

Juhla voitti maanvyörymässä, kumoamalla armeijaan liittyvän ja huomattavasti miesten hallitseman unionin solidaarisuus- ja kehityspuolueen. Tatmadaw on hylännyt tulokset vilpillisiksi.

Kun armeija alkoi siirtää valtaa viime vuosikymmenen aikana, Myanmar koki yhden syvimmistä ja nopeimmista yhteiskunnallisista muutoksista maailmassa. Maa, jonka kerran kenraalit pakenivat väkisin, jotka tarttuivat ensin valtaan vuoden 1962 vallankaappauksessa, meni Facebookiin ja löysi meemejä, emojeja ja maailmanlaajuisia keskusteluja sukupuolipolitiikasta.

“Vaikka nämä ovat pimeitä päiviä ja sydämeni hajoaa kaikista näistä verenvuodatuksen kuvista, olen optimistisempi, koska näen naisia ​​kadulla”, kertoi tohtori Miemie Winn Byrd, burmalainen amerikkalainen, joka toimi everstiluutnanttina. Yhdysvaltain armeija ja on nyt professori Daniel Ok. Inouyen Aasian ja Tyynenmeren alueen turvallisuustutkimuskeskuksessa Honolulussa. ”Tässä kilpailussa laitan rahaa naisille. He ovat aseettomia, mutta he ovat todellisia sotureita. “

Tämä intohimo on syttynyt kaikkialla maassa huolimatta Tatmadawin viime vuosikymmenien iskuista, jotka ovat tappaneet satoja ihmisiä.

“Naiset ottivat raja-aseman taistelussa diktatuuria vastaan, koska uskomme, että se on meidän syymme”, sanoi 27-vuotias poliitikko ja entinen poliittinen vanki Ma Ei Thinzar Maung, joka johti toisen samanikäisen naisen kanssa ensimmäistä vallankaappauksen vastainen mielenosoitus Yangonissa viisi päivää putsin jälkeen.

Sekä rouva Ei Thinzar Maung että hänen kollegansa johtaja Esther Ze Naw protestoivat päivällä ja piiloutuvat yöllä. Noin 1500 ihmistä on pidätetty vallankaappauksen jälkeen paikallisen seurantaryhmän mukaan.

Pari politisoitiin nuorena ja puhui etnisten vähemmistöjen oikeuksista aikana, jolloin suurin osa Myanmarin ihmisistä ei halunnut tunnustaa armeijan etnistä puhdistuskampanjaa rohingya-muslimeja vastaan. Ainakin kolmasosa Myanmarin väestöstä koostuu etnisten vähemmistöjen ryhmästä, joista osa on aseellinen konflikti armeijan kanssa.

Kun he johtivat mielenosoitustaan ​​6. helmikuuta, nämä kaksi naista marssivat Karen-etniseen ryhmään liittyvissä paitoissa, joiden Tatmadaw-joukot ovat viime päivien aikana vallanneet kylät. Rouva Esther Ze Naw on toisesta vähemmistöstä, Kachinista, ja 17-vuotiaana hän vietti aikaa leireillä kymmenille tuhansille siviileille, jotka Tatmadawin hyökkääjät karkottivat. Sotilaslentokoneet röyhelivät yläpuolella, satoi tykistöä naisille ja lapsille, hän muisteli.

“Silloin sitoutuin työskentelemään sotilasjuntan lakkauttamiseksi”, hän sanoi. ”Vähemmistöt tietävät, miltä tuntuu, mihin syrjintä johtaa. Ja naisena meitä pidetään edelleen toisena sukupuolena. “

“Tämän on oltava yksi syy siihen, miksi naisaktivistit näyttävät olevan sitoutuneempia oikeuskysymyksiin”, hän lisäsi.

Kansallisen demokratialiigan johtajana on Aung San Suu Kyi, mutta sen kärjessä hallitsevat miehet. Ja kuten Tatmadaw, puolueen korkeimmat piirteet ovat yleensä varattu maan etnisen Bamar-enemmistön jäsenille.

Myanmarin kaduilla, vaikka turvallisuusjoukot jatkavat tulittamista aseettomia mielenosoittajia vastaan, liikkeen kokoonpano on ollut paljon monimuotoisempi. Siellä on muslimiopiskelijoita, katolisia nunnia, buddhalaisia ​​munkkeja, lohikuningattaria ja legioona nuoria naisia.

“Gen Z on peloton sukupolvi”, sanoi Honey Aung, jonka nuorempi sisar, Kyawt Nandar Aung, tapettiin luodilla päähän keskiviikkona Monywan kaupungissa. Siskoni osallistui mielenosoituksiin joka päivä. Hän vihasi diktatuuria. “

Armeijan päällikkö kenraali Min Aung Hlaing haisteli mielenosoittajien epäasianmukaisuudesta puheessa, joka juoksi aiemmin tällä viikolla valtion propagandajulkaisussa. Hänen määritelmänsä katsotaan yleisesti sisältävän housuja käyttävät naiset.

Hetkiä ennen kuin hänet ammuttiin, Kyal Sin, pukeutunut lenkkareihin ja repeytyneisiin farkkuihin, kokoontui rauhanomaisiin mielenosoittajiinsa.

Kyal Sin anneli vettä keskiviikkona turvallisuusjoukkojen ampumasta kyynelkaasusta puhdistaakseen silmiään. “Emme aio juosta”, hän huusi toisen mielenosoittajan tallentamassa videossa. “Kansamme veren ei pitäisi päästä maahan.”

“Hän on rohkein tyttö, jonka olen koskaan nähnyt elämässäni”, sanoi Ko Lu Maw, joka kuvasi joitain Ms Kyal Sinin viimeisiä kuvia, valppaassa, ylpeässä asennossa joukossa kumartuneita mielenosoittajia.

T-paidansa alla Kyal Sin käytti tähtimäistä riipusta, koska hänen nimensä merkitsee burman kielellä “puhdasta tähteä”.

“Hän sanoi:” Jos näet tähden, muista, se olen minä “, sanoi ystävä Cho Nwe Oo. “Muistan hänet aina ylpeänä.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *