Raketit osuvat Irakin tukikohtaan, jossa Yhdysvaltain joukot ovat

Rakettien patruuna ammuttiin keskiviikkona Ain al-Asadin lentotukikohdassa Irakin läntisessä Anbarin maakunnassa – yksi viimeisistä jäljellä olevista irakilaisista tukikohdista, jossa Yhdysvaltain joukot sijaitsevat.

Irakin turvallisuuslausunnossa sanottiin, että 10 ohjusta oli osunut rönsyilevään tukikohtaan, mikä ei aiheuttanut vahinkoja tai suuria vahinkoja. Mutta Iranin tukemiin miliiseihin liittyvä Sabareen-uutistoimisto sanoi, että kolme Yhdysvaltain sotilasta oli kuollut hyökkäyksessä.

Koalition edustaja, eversti Wayne Marotto, kehotettiin sähköpostitse vahvistamaan kuolemat, vastasi, että “tapahtumaa tutkitaan edelleen”.

Eversti Marotto sanoi, että alkuperäiset raportit olivat vahvistaneet, että tukikohdassa laukaistiin 10 ohjusta, mutta hän ei antanut muita tietoja.

Hyökkäys tapahtui vajaan viikon kuluttua siitä, kun Yhdysvallat hyökkäsi Iranin tukemien miliisikohteiden kohdalle Syyrian ja Irakin rajalla. Nuo ilmaiskut, Bidenin hallinnon tilaama osui rakennuskokoelmaan Syyrian puolella rajanylityspaikkaa.

Iranin tukema miliisi Kataib Hezbollah sanoi, että yksi sen taistelijoista oli tapettu noissa ilmaiskuissa. Se tunnisti hänet jäseneksi suosituille mobilisointijoukoille, jotka ovat virallisesti osa Irakin turvallisuusjoukkoja ja auttavat estämään islamilaisen valtion tunkeutumista.

Keskuksen hyökkäys keskiviikkoon tapahtui useless muutama päivä ennen perjantaina alkavaa paavi Franciscuksen vierailua Irakiin – ensimmäinen paavin vierailu sodan tuhoamaan maahan.

Irakin turvallisuusjoukot ovat korkeammassa valppaudessa, ja Bagdad joutuu perjantaina lukkoon. Turvallisuusjoukkoja on lähetetty suuressa määrin kaikkiin kaupunkeihin, joihin Francis aikoo vierailla kolmen päivän matkanaan.

Tukikohtaan keskiviikkona kohdennetut hyökkääjät käyttivät BM-21 “Grad” -ohjuksia, jotka ammuttiin noin viiden mailin päästä tukikohdasta, virkamiehet sanoivat.

Tukikohdan lähellä oleva paikallinen puolisotilaallinen johtaja kertoi kuulleensa rakettien vaikutukset ja menneen sitten tutkimaan. Johtaja Sheikh Qutri Kahlan al-Obeidi kertoi löytäneensä “palaneen ajoneuvon – Mitsubishi-pickupin”, joka oli varustettu ohjuslaitteilla, joita näytti olevan käytetty hyökkäyksessä.

Mikään ryhmä ei ottanut vastuuta, mutta Bidenin hallintoon kohdistuu paineita reagoida, jos Yhdysvaltain sotilaat tapetaan, vaikka paavin vierailu voi vaikeuttaa välitöntä sotilaallista eskaloitumista.

Viimeinen suuri hyökkäys tukikohtaan oli hieman yli vuosi sitten, kun kymmenet yhdysvaltalaiset sotilaat ja tukihenkilöstö loukkaantuivat ohjushyökkäyksessä. Tämä hyökkäys oli vastatoimena Yhdysvaltain drone-tappajalle Iranin ylin turvallisuus- ja tiedustelupäällikkö, Kenraalimajuri Qassim Suleimani, joka johti voimakkaita Islamilaisen vallankumouksellisen vartijajoukon Quds-joukot.

Falih Hassan osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *