Mahdollinen näyttely Myanmarin suurlähettilään Loomsissa YK: ssa

Konflikti siitä, kuka edustaa Myanmaria Yhdistyneissä Kansakunnissa, lisääntyi tiistaina, ja mahdollisuus, että maan suurlähettiläs tapaa sotilasjuntan nimeämän varajäsenen hänen tilalleen.

Yhdistyneiden Kansakuntien suuressa draamassa vallinnut virkamiehet eivät voineet sulkea pois mahdollisuutta, että suurlähettiläs U Kyaw Moe Tun – joka on nyt juntanvastainen julkkis – kamppailisi samalla paikalla kuin U Tin Maung Naing , sijainen, joka juntan mukaan on nyt Myanmarin ääni globaalissa elimessä.

“Tarkoitan, olkaamme täällä rehellisiä. Olemme hyvin ainutlaatuisessa tilanteessa, jota emme ole nähneet kauan ”, pääsihteeri António Guterresin edustaja Stéphane Dujarric kertoi toimittajille. “Yritämme selvittää kaikki oikeudelliset protokollat ​​ja muut seuraukset.”

Yhdistyneiden Kansakuntien päämajassa New Yorkissa ilmenevät diplomaattiset jännitteet tulivat, kun juntan joukot ovat muuttuneet yhä väkivaltaisemmiksi kuukauden ikäisessä sotilaallisessa haltuunotossa. tappavat ryöstöt mielenosoittajille.

Junta erotti Kyaw Moe Tunin lauantaina, eräänä päivänä sen jälkeen, kun hän ahdisti kenraaleja yleiskokouksen tunnepuheen aikana, jossa hän tuomitsi heidät 1. helmikuuta tapahtuneesta vallankaappauksestaan ​​ja siviilijohtajien vangitsemisesta, kehotti muita maita auttamaan ja nosti kolmen sormen tervehdyksen, joka oli juntinvastaisen toiminnan symboli. nälkäpelien elokuvista lainattu vastarinta.

Monien maiden, myös Yhdysvaltojen, suurlähettiläät ovat kokoontuneet hänen puolustukseensa. Uusi Yhdysvaltain suurlähettiläs Linda Thomas-Greenfield kertoi toimittajille maanantaina, että Myanmarin suurlähettilään yleiskokouksen puhe oli häntä “liikuttanut”.

“Luulen, että se tarttui meihin kaikkiin varattomasti”, hän sanoi. ”Kukaan meistä ei odottanut kuulevani sitä. Ja kiitän häntä hänen rohkeudestaan. Kiitän häntä myötätunnosta. Ja lähetän tukisanoja hänelle ja samoin kuin Myanmarin kansalaisille. “

Tiistaina tiedottaja Dujarric vahvisti Reutersin raportin, jonka mukaan Kyaw Moe Tun oli lähettänyt kirjeen yleiskokouksen presidentille ja herra Guterresille “ilmoittaen heille, että hän on edelleen Myanmarin pysyvä edustaja Yhdistyneissä Kansakunnissa. ”

Mutta herra Dujarric sanoi myös saaneensa “verbaalisen nootin” tai allekirjoittamattoman diplomaattisen nootin Myanmarin ulkoministeriöltä sanoen, että maa oli “irtisanonut Myanmarin pysyvänä edustajana toimineen herra Kyaw Moe Tunin tehtävät” ja nimitti asianajajaksi varapuheenjohtaja Tin Maung Naingin.

Herra Dujarric myönsi, että molemmat diplomaatit “voivat tulla rakennukseen” ja että Myanmarin edustajaksi tunnustettu “tulee olemaan kysymys jäsenvaltioille”.

Kysymykset ja kiistat siitä, kuka edustaa maata Yhdistyneissä Kansakunnissa, kuuluvat valtakirjavaliokuntaan, joka on yleiskokouksen yhdeksänjäseninen elin, jota johtaa tällä hetkellä Tansanian suurlähettiläs Kennedy Godfrey Gastorn. Hän ei vastannut heti kommentteja pyytäviin viesteihin.

Kyaw Moe Tunille ja Tin Maung Naingille jätettyjä puhelin- ja sähköpostiviestejä ei palautettu välittömästi.

YK: n turvallisuusneuvoston paine on kasvanut Myanmarin vallankaappauksen ja mielenosoittajien tukahduttamisen suhteen. Thomas-Greenfield, joka on neuvoston puheenjohtaja maaliskuussa, kertoi toimittajille maanantaina aikovansa suunnitella keskusteluja Myanmarista “ennemmin kuin myöhemmin”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *