Kolme uutislehteen työskentelevää naista ammuttiin Afganistanissa

JALALABAD, Afganistan – Paikallisten virkamiesten mukaan ammuttiin tiistaina Itä-Afganistanissa tiistaina kolme naista, jotka työskentelivät paikallisessa uutispisteessä.

Naiset olivat matkalla kotiin töistä Enikass-radiossa ja TV: ssä vilkkaassa Jalalabadin kaupungissa, kun heidät tapettiin kahdessa erillisessä hyökkäyksessä, aseman julkaisupäällikkö Shokorullah Pasoonin mukaan, joka tarjosi vähän yksityiskohtia tapaus eteni.

Uhreina olivat 25-vuotias Mursal Hakimi, 20-vuotias Sadia ja 20-vuotias Shanaz – monilla afgaaneilla on yksi nimi – jotka työskentelivät osastolla, joka tallentaa ulkomaisten ohjelmien äänipuhelut, Pasoon sanoi. Neljäs nainen haavoittui yhdessä iskuista ja vietiin sairaalaan maakunnan sairaalan edustajan mukaan.

Malalai Maiwand, 26, televisio- ja radiotoimittaja Enikassin kanssa ammuttiin suunnilleen samalla tavalla joulukuussa. Maan islamilaisen valtion tytäryhtiö otti vastuun tappamisesta, mutta ei ole julkaissut tiistain hyökkäystä vaativaa lausuntoa.

Nangarharin maakunnan poliisipäällikkö kenraalimajuri Juma Gul Hemat sanoi, että lainvalvontaviranomaiset olivat vanginneet hyökkäyksen Talebanin “päämiehen” yhdessä kohtauksessa, joka kuljetti pistoolia melunvaimentimella.

Taleban kielsi osallistumisensa tiistain iskuihin. Heitä on syytetty suuresta osasta salamurhaaaltoa, joka alkoi tosissaan kapinallisryhmän ja Yhdysvaltojen entisen presidentin Donald J. Trumpin johdolla neuvottelemien helmikuun 2020 rauhansopimuksen jälkeen.

Naisten kuolemat tulevat Afganistanin kannalta vaaralliseen aikaan, kun turvallisuus ympäri maata heikkenee jatkuvasti, ja presidentti Biden punnitsee, pitäisikö hänen pitää kiinni edeltäjänsä asettamasta 1. toukokuuta päivämäärästä amerikkalaisten joukkojen vetäytymiselle. Rohkaistunut Taleban on joko voittanut taistelukentällä tai pakottanut Afganistanin hallituksen luovuttamaan Qatarissa käymissään rauhanneuvotteluissa.

Afganistanin riippumattoman ihmisoikeuskomission puheenjohtaja Shaharzad Akbar kutsui tiistain hyökkäystä “kamalaksi” sosiaalisessa mediassa. “Afganistanilaisia ​​naisia ​​on kohdeltu ja tapettu liian usein”, Akbar sanoi lehdessä twiitti.

Yhdysvaltojen vuonna 2001 tapahtuneen hyökkäyksen jälkeen, joka löysi Talebanin ja sen äärimmäisen islamilaisen muodon, joka kielsi naiset useimmilta työpaikoilta, Afganistanin tiedotusvälineet ja uutisasemat rohkaisivat uutta afgaanien ja erityisesti naisten sukupolvea huolimatta heidän ympärillään olevasta loputtomasta sodasta.

Mutta vuodesta 2018 lähtien Afganistanissa on tapettu yli 30 mediatyöntekijää ja toimittajaa a äskettäinen Yhdistyneiden Kansakuntien raportti. YK: n raportin mukaan syyskuusta 2020 tämän vuoden tammikuuhun kuoli ainakin kuusi toimittajaa ja mediatyöntekijää tällaisissa iskuissa.

Siviilien uhrit nousivat yleisesti sen jälkeen, kun hallituksen ja Talebanin väliset rauhanneuvottelut alkoivat syyskuussa, etenkin tuomareiden, syyttäjien, kansalaisyhteiskunnan aktivistien ja toimittajien kohdennettujen tapojen aalto.

Viimeaikaiset hyökkäykset ovat merkinneet “ihmisoikeuksien puolustajien, toimittajien ja tiedotusvälineiden työntekijöiden tarkoituksellista, harkittua ja tarkoituksellista kohdistamista”, YK: n raportti sanoi. “Selkeänä tavoitteena on hiljentää tietyt henkilöt tappamalla heidät ja lähettää samalla viilentävä viesti laajemmalle yhteisölle.”

New York Occasions dokumentoitu vähintään 136 siviilin ja 168 turvallisuusjoukkojen jäsenen kuolema tällaisissa kohdennetuissa murhissa ja murhissa vuonna 2020, mikä on enemmän kuin melkein mikään muu sodan vuosi.

Haluttomat kuolemat, usein asutuilla alueilla, kuten Kabulissa ja muissa kaupungeissa, ovat aiheuttaneet monien afgaanien julkisen huuton turvallisuuden parantamiseksi, etenkin haavoittuvassa asemassa oleville ihmisille, kuten toimittajille ja ihmisoikeuksien työntekijöille. Hallituksen tutkimukset ja vastuuvelvollisuus murhista ovat olleet parhaimmillaan harvinaisia.

Afganistanin toimittajien turvallisuuskomitea totesi lausunnossaan, että “toimittajien turvallisuuden varmistamiseksi on ryhdyttävä käytännön ja tehokkaisiin toimiin”.

Vaikka Taleban ottaa harvoin vastuuta tällaisista hyökkäyksistä, kapinalliset käyttävät niitä propagandatarkoituksiin, erityisesti Afganistanin hallituksen heikentämiseksi.

Talebanit eivät kuitenkaan ole ainoat, jotka hyödyntävät kaaosta. Afganistanin ja Yhdysvaltojen virkamiehet uskovat, että osa viime vuoden murhista on tapahtunut hallituksen tai muiden poliittisten puolueiden linjauksessa.

Myös Islamin valtion rooli näissä kohdennetuissa iskuissa kasvaa. Vaikka terroristiryhmä on näennäisesti sotilaallisesti Afganistanin vuoristoisella itäosalla, se on siirtänyt strategiansa taistelukentän alueen takavarikoinnista joukkotuhoisiin, kuten Kabulissa ja Jalalabadissa.

Marraskuussa ryhmä väitti, että sen taistelijat olivat vastuussa yli 20 ihmisen tappamisesta Kabulin yliopistossa, ennen kuin se raketti kaupunkia muutama viikko myöhemmin ja tappoi vähintään kahdeksan ihmistä. Ja joulukuussa Islamilainen valtio otti vastuun Enikassin toimittaja Maiwandin murhasta, joka oli työskennellyt siellä seitsemän vuotta.

Perheensä mukaan tuntemattomat aseet tappoivat Maiwandin äidin, koulutusaktivistin, noin 10 vuotta aiemmin.

Zabihullah Ghazi raportoi Jalalabadista ja Thomas Gibbons-Neff Kabulista. Najim Rahim ja Fatima Faizi antoivat raportteja Kabulista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *