Katoaminen autiomaassa, perinteinen beduiinikulttuuri elää verkossa

JERUSALEM – Kun Clinton Bailey alkoi dokumentoida beduiinien elämää 1960-luvulla, paimentolaiset heimot elivät melkein kuin esi-isänsä, kasvattivat karjaa, vaelsivat laidunten etsimisessä ja teltoissa tähtien alla.

Herra Bailey liittyisi muuttoihinsa eteläisen Israelin Negev-autiomaassa ja Siinain niemimaalla viikkoja kamelin selässä. Hän yritti onneaan viljelyssä talvella, hän sanoi, ja palasi sitten kuukausia myöhemmin satoa varten.

Nauhurin, kameran ja jeepin kanssa hän vietti seuraavat 50 vuotta beduiinien suullista runoutta, heimoneuvotteluja ja kokeita, haastattelut vanhinten kanssa, häät ja rituaaleja, sananlaskuja ja tarinoita.

“Päätin yrittää kaapata tuon kulttuurin”, herra Bailey sanoi. “Huomasin jo, että se alkoi kadota.”

Nyt 84-vuotias herra Bailey lahjoitti äskettäin 350 tunnin ääninauhan, valokuvien ja dioiden arkiston Israelin kansalliskirjasto.

Tarjoten laaja muotokuva elämään, taiteeseen, oikeuteen, talouteen, historiaan ja tapoihin suurelta osin lukutaidottomassa yhteiskunnassa, arkistoa digitoidaan ja luetteloidaan kokonaan verkossa. Arkiston uskotaan olevan ainutlaatuinen syvyydeltään ja laajuudeltaan, ja se on tutkijoiden ja tutkijoiden käytettävissä vapaasti kaikkialla, ja se säilyttää kiven jälkipolville.

“Se oli tarina selviytymisestä, joka meni 4500 vuotta taaksepäin”, herra Bailey sanoi ja kuvaili kiinnostustaan ​​elämään, joka on sovitettu erämaan ankariin olosuhteisiin. “Asuin beduiinien joukossa, matkustin heidän kanssaan, kuuntelin heitä ja esitin heille kysymyksiä.”

Herra Baileyn työ on saanut kiitosta beduineilta, mukaan lukien Daham Al Atawneh, eläkkeellä oleva kustantaja Negevin beduiinikaupungista Hurasta. Herra Atawneh sanoi, että herra Bailey oli tehnyt “hyvin pyhää työtä”, erityisesti kerätessään runoja.

“Tämä säilyttää sen ikuisuuden”, hän sanoi. ”Ehkä lapseni haluavat palata historiaansa jonain päivänä. Nyt on ennätys. ”

Nykyaikaisten rajojen asettamisen, hallituksen liikkumisrajoitukset sekä taloudellisten ja teknologisten muutosten tunkeutuminen alueelle, perinteinen beduiinien yhteiskunta ja kulttuuri, sitten äkillisen siirtymän kärjessä, ovat kaikki kadonneet siitä lähtien, kun herra Bailey aloitti työnsä.

“Kansalliskirjastona tehtävämme on dokumentoida ja säilyttää kaikki tämän maan kulttuurit”, kertoi Raquel Ukeles, kirjaston kokoelmapäällikkö ja sen islamin ja Lähi-idän kokoelman pitkäaikainen kuraattori. ”Meillä on paljon reikiä. Tämä on ensimmäinen askel beduiinikulttuurin täyttämiseen eikä toivottavasti viimeinen. ”

Se on monimutkainen haaste. Transkriptio tarkoittaa siirtymistä puhekielen beduiinimurretta ja tavallisen kirjallisuus arabian välillä. Sen lisäksi, että tallennukset tunnistetaan aiheen, päivämäärän ja sijainnin mukaan, tavoitteena on tehdä niistä haettavissa heimojen valaliiton ja alakonfederaation sekä tietyn heimon ja klaanin mukaan.

Avustaa viimeaikaista diplomaattisuhteiden normalisointi Israelin ja Yhdistyneiden arabiemiirikuntien, toisen, perinteisestä beduiinikulttuurista kasvaneen yhteiskunnan, välillä, Ukeles on ollut yhteydessä Emiratesin arkistonhoitajiin mahdollisesta yhteistyöstä.

Bailey, kotoisin Buffalosta, New Yorkista, joka kannatti myös beduiinien kansalaisoikeuksia Israelissa, kompastui käytännössä hänen elinikäiseen harjoittamiseensa. Tutkittuaan islamin historiaa ja arabiaa Israelissa ja ansainnut tohtorin tutkinnon. Columbian yliopistosta hän palasi Israeliin vuonna 1967.

Mahdollinen tapaaminen Israelin valtion perustajan David Ben-Gurionin vaimon kanssa johti työhön, joka opetti englantia Negevin autiomaassa sijaitsevassa koulutuskeskuksessa. Hölkkäessään hän tapasi beduiinien paimenia ja puhui heidän kanssaan. He kutsuivat hänet takaisin telttoihinsa. Vuoden 1967 sodan jälkeen Israel pääsi Egyptin Siinain hallintaan ja pääsi vielä syrjäisempiin heimoihin.

“Tajusin heidän luonaan, että heillä oli todella erilainen kulttuuri, joka olisi voinut olla yhtä vanha kuin Raamattu”, hän sanoi. “Olen sittemmin huomannut, että heidän kulttuurinsa on noin 2000 vuotta vanhempi kuin Raamattu, ja olen antanut erittäin suuren panoksen juutalaisuuteen ja islamiin.”

Hän puhui klassisessa huoneistossaan vanhassa Jerusalemin naapurustossa. Hänen pienen toimistonsa kirjahyllyissä oli täynnä sanakirjoja ja aikaisin Arabiaan ja Pyhään maahan matkustavien aikakirjoja. Kannettava tietokone oli kyydissä sotkulla työpöydällä. Laatikot täytettiin vanhoilla kaseteilla, joista kukin oli merkitty.

Herra Bailey on kirjoittanut beduiinien runoutta, sananlaskuja, lakia ja viimeisimmin beduiinikulttuuria Raamatussa.

Kaikki vaati kärsivällisyyttä. Kuvailemalla joitain aiheistaan ​​”suurina runoilijoina ja salakuljettajina”, hän sanoi: ”Minun täytyi usein viipyä heidän kanssaan noin päivän ajan, ennen kuin kuulisin ehkä runon.”

Noin vuoteen 2008 mennessä, kun hän lopetti työskentelyn kentällä, oli ollut vaikeampaa löytää sellaisia ​​ihmisiä, koska monet perinteisellä tavalla kasvaneet olivat kuolleet. Jotkut heidän lapsistaan ​​perivät muistin kulttuurista, hän sanoi, mutta se liian vähitellen hiipui etäisyyden ja viestinnän muuttuessa transistoriradiojen, autojen ja matkapuhelinten tullessa voimaan.

Arkisto on jo osoittamassa arvonsa nuoremmille beduiinien sukupolville, jotka elävät nykyaikaisempaa elämää, mutta joille perinteinen kulttuuri on edelleen ylpeyden lähde.

Herra Atawneh, eläkkeellä oleva kustantaja, otti äskettäin yhteyttä herra Baileyn apuun tutkiakseen kirjaa, jota hän kirjoitti edesmenneestä isästään, Musasta, pienen Atawneh-heimon heikkistä. Herra Bailey tuli isänsä luo ja soitti runojen äänitteitä, herra Atawneh muisteli, ja šeikki tulkitsi ne. Monet sisälsivät sanastoa ja viittauksia, joita harvat ulkopuoliset ymmärtävät. Herra Bailey merkitsi teoksia runokirjassaan.

Suurimman osan tällä hetkellä Negevissä asuvista beduineista uskotaan muuttaneen alueelle vuosisatoja sitten Saudi-Arabiasta, Egyptistä ja Syyrian autiomaasta.

Herra Atawneh syntyi vuonna 1945, ennen Israelin valtion perustamista. Beduineille se ei ollut onnellinen kokemus. “Aiemmin olimme vapaa kansa, joka vaelsi Negevissä ja jolla oli maata”, hän sanoi, “mutta ei asiakirjoja, koska olemme lukutaidoton yhteiskunta.”

Israelilaiset käyttivät hyväkseen tekojensa puutetta, ja monet menettivät maansa yön yli. Ensin beduiinit pakotettiin siirtymään itään. Sitten määrättiin Israelin armeijan sääntö, joka vaati heitä saamaan luvan mennä minne tahansa.

Kun sotilashallinto poistettiin vuonna 1966, muutokset tulivat nopeasti. Työmahdollisuudet avautuivat. Hallitus työskenteli beduiinien kaupungistamiseksi rakentamalla heille uusia kaupunkeja, joista puuttui infrastruktuuri. He alkoivat olla päivittäin yhteydessä Israelin yhteiskuntaan.

“Miehet alkoivat käyttää paitoja ja housuja perinteisten vaatteiden sijaan”, herra Atawneh sanoi. “He alkoivat puhua uutta kieltä, oppia uusia tapoja.”

Kahdesta ateriasta päivässä tuli kolme ateriaa päivässä, sitten jääkaapit siirrettiin koteihin. Sen sijaan, että kokoontuisi yöllä kuulemaan vanhinten puhuvan, “kaikki istuivat kotona tv edessä”, hän lisäsi. Beduiinit tulivat arvostamaan myös muodollista koulutusta.

Ibrahim Nsasra, 39, liike- ja sosiaalinen yrittäjä Lakuun beduiinikaupungista ja hallituksen puheenjohtaja Tamar-keskus Negev, voittoa tavoittelematon järjestö, joka toimii eteläisellä alueella auttaakseen nuoria beduineja poistamaan aukkoja koulutuksessa, sanoi, että hän menetti vanhaa kulttuuria koskevia näkökohtia, mukaan lukien vanhinten kunnioittamisen ja viisauden.

Beduiinituomarin poika sanoi, että hän muisti kuullessaan koettelemuksia lapsena. Hänellä oli tapana ruokkia lampaita ennen koulua ja paimentaa niitä viikonloppuisin. Hänen omat lapsensa olivat hänen mielestään kiinnittyneet paremmin näyttöihin.

“Se, mitä Clinton teki, on erittäin arvostettavaa, eikä sitä pidä pitää itsestään selvänä.” Herra Nsasra sanoi. ”Yleensä vahva kirjoitushistoria heidän näkökulmastaan. Hän kirjoittaa kentältä ja tarjoaa peilin siitä, mikä oli ja miten asiat olivat meille ja lapsille, jotka ovat vielä syntymässä. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *