El Salvadorin vaalien jälkeen Bukele on melkein täydellisen hallinnan partaalla

MEKSIKON KAUPUNKI – El Salvadorin populistinen presidentti oli maanantaina valmiina vaatimaan räikeän voiton maan lainsäädäntövaaleissa, murskaavan iskun perustamispuolueille ja myöntämällä nuorelle johtajalle, jota on syytetty autoritaariset taipumukset, voimakas uusi mandaatti.

Kun presidentti Nayib Bukele, 39, pyyhkäisi valtaan vuonna 2019, hän vannoi uudistavansa Salvadorin politiikan. Sunnuntain vaaleissa hän näytti tekevän juuri niin.

Herra Bukelen puolue, Nuevas Concepts – New Concepts – ehkä poliittisen liittolaisen avulla, ilmestyi radalla saavuttaakseen ylivaltaisen lakiasäätävän kokouksen: 56/84 paikkaa.

“Ajatelkaamme, mitä olemme saavuttaneet”, herra Bukele kertoi kannattajilleen Twitterissä varhain maanantaina. “Kirjoitamme maamme historiaa.”

Äänestys sementit herra Bukelen pidätys El Salvadorin politiikassa ja antaa puolueelleen laajat valtuudet korvata vakavimmat vastustajansa, mukaan lukien oikeusministeri, ja nimittää uusia jäseniä korkeimpaan oikeuteen. Ja kun kongressi ja oikeuslaitos on pinottu liittolaisten kanssa, herra Bukele voisi muuttaa perustuslakia ja mahdollisesti muuttaa hallitusta hänen kuvastaan.

“Hänen valtaansa ei ole tarkastettu”, sanoi Avoin yhteiskunta -säätiön Keski-Amerikan aluepäällikkö David Vacation. “Ihmiset ovat antaneet hänelle eräänlaisen tyhjän sekin, jolla El Salvador jälleenrakennetaan tavalla, jonka hän pitää sopivana.”

Nuevas Ideasin vahva esitys tuli huolimatta herra Bukelen ja muiden puolueen jäsenten väitteistä äänestyspetoksista.

Liikkeessä, joka olisi voinut tulla suoraan entisen presidentin Donald J. Trumpin, johon herra Bukelea on verrattu, pelikirjasta, Salvadoran presidentti kutsui sunnuntaina tiedotustilaisuuden, koska äänestys oli meneillään, vaatiakseen väärinkäytöksiä äänestyksessä ja hyökätä maan korkeinta vaalituomioistuinta, tiedotusvälineitä ja oikeusministeriä vastaan.

Presidentti valitti, että äänestyskeskukset olivat avautuneet myöhään ja että hänen puolueelleen oli evätty valtakirjat äänestyksen tarkkailemiseksi. Hän väitti myös, että jotkut ihmiset olivat laittomasti kieltäneet äänestämästä ilman todisteita.

Tiedotustilaisuudessa herra Bukele kannusti äänestäjiä äänestämään Nuevas Concepts -hankkeesta. Ilmeisesti sivuutti Salvadorin vaalilaki, joka kieltää kampanjoinnin kolmen päivän ajan ennen äänestämistä.

Maan vaalituomioistuin ilmoitti aloittavansa tutkimuksen herra Bukelen kommenteista. Se tunnusti vanhentuneen valtakirjojen myöntämisen presidentin puolueen virkamiehille, mutta se sanoi, että paikallisviranomaiset voivat vapaasti päästää heidät äänestysasemille.

Amerikan ylin diplomaatti El Salvadorissa varoitti sunnuntaina perusteettomien vaatimusten esittämisestä vaaliprosessin sääntöjenvastaisuuksista.

“On erittäin tärkeää olla sanomatta, että petoksia on siellä, missä petoksia ei ole”, sanoi Yhdysvaltain San Salvadorin suurlähetystön päällikkö Brendan O’Brien haastattelussa Salvadoran tiedotusvälineille. “On tärkeää odottaa tuloksia.”

O’Brienin kommentit, joka otti vastuuseen herra Bidenin virkaanastumispäivän, saattavat ennakoida jännittyneitä suhteita Washingtonin uuteen hallintoon. Bidenin hallinto saattaa edeltäjänsä suhtautumisesta autoritaarisesti suuntautuneisiin hallituksiin siirtyä yrittämään käyttää huomattavaa vaikutusvaltaansa Bukelen suuntausten hillitsemiseksi.

“Odotan heidän olevan erittäin kovia”, sanoi Mr. Open Open Basis -säätiön jäsen. Hän lisäsi odottaneensa, että Bidenin hallinto pyrkii kohottamaan kansalaisyhteiskunnan ääniä ja “laillistamaan toimijoita, joita hallitus itse ei halua laillistaa”.

El Salvadorin äänestäjille herra Bukelen toistuva autokratian flirttailu ei näyttänyt merkitsevän merkitystä: loppujen lopuksi presidentin lupaus maan kirkkaammasta tulevaisuudesta yhdistettynä liukkaaseen viestintästrategiaan.

“Äänestin Nuevas Ideasin puolesta, koska alusta alkaen näin Bukeleen työn, että lupaukset pidetään”, kertoi Domingo Pineda, 29, kauppias Santa Teclassa, kunnassa aivan pääkaupungin San Salvadorin ulkopuolella. “Tämä on hallitus, joka työskentelee ihmisten puolesta, ihmisten toimesta.”

Oscar Lopez raportoi Mexico Citystä. Natalie Kitroeff osallistui raportointiin Mexico Citystä ja Nelson Rentería Meza lähetti Santa Tecla, El Salvador.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *