Pelastettu vuodesta 1941 haaksirikosta, kirjeet paljastavat sota-ajan rakkauden ja uhrin

“Kuvittele, että minulla on huuleni tiukasti sinun ympärilläsi, käsivarret ympärilläsi tiukasti … sydämet lyövät yhtenä”, Intiassa asunut sotilas kertoi rakkaalleen Irisille vuonna 1941.

Kiihkeä proosa tulee toisen maailmansodan aikaisesta rakkauskirjeestä – yksi yli 700 kirjeestä, joka löydettiin haaksirikkoutuneesta SS Gairsoppasta, jonka konservaattorit työskentelevät palasiksi.

16. helmikuuta 1941, kun brittiläinen rahtilaiva Gairsoppa oli matkalla Irlantiin, saksalainen U-vene torpedoi alusta lähellä rannikkoa, mikä johti kaikkien aluksella olevien 86 miehistön jäsenen paitsi yhden kuolemaan. Se makasi paljastamattomana kolme mailia Atlantin valtameren alla vuoteen 2011 asti, jolloin amerikkalainen yritys Odyssey Marine Exploration löysi hylyn. Vuosina 2012–2013 yritys hankki erilaisia ​​aarteita: henkilökohtaisia ​​esineitä miehistön jäseniltä, ​​yli 200 000 puntaa hopeaa ja 717 toimittamatonta kirjettä.

Esineet luovutettiin lopulta Lontoon postimuseoon. Vuonna 2018 museo esitteli joitain kirjeitä näyttelyssä nimeltäÄäniä syvältä. ”

Postimuseon vanhemman konservaattorin Jackie Coppenin mukaan toistaiseksi noin 100 kirjainta on käsitelty kokonaan. Viimeisimmät hoidot, mukaan lukien Irikselle osoitettu rakkauskirje, alkoivat joulun jälkeen. Guardian ilmoitti tässä kuussa kirjeiden rekonstruointipyrkimyksistä.

“Olimme todella hyvässä asemassa ennen pandemiaa”, sanoi Eleni Katsiani, toinen postimuseon konservaattori. “Nyt keräämme useless muistiinpanojamme ja toivomme, että voimme palata takaisin ja jatkaa.”

Se, että niin monta kirjainta löydettiin ehjinä melkein seitsemän vuosikymmenen jälkeen meren alla, oli poikkeuksellista, Ms Katsiani ja Coppen olivat yhtä mieltä. Kirjaimet löydettiin aluksen lastivarastosta postipussien ja sedimenttien joukon alle, ja kirjeet suljettiin museon mukaan hajoavilta voimilta, kuten virtauksilta, valolta, lämmöltä ja hapelta.

Kun kirjeet oli saatu takaisin, he käyivät läpi “lempeän puhdistusprosessin”, johon sisältyi pesu makeassa vedessä ja pakastekuivaus, Katsiani kertoi.

“Pelastusoperaatio teki paljon heidän välittömän selviytymisensä vuoksi, koska jos heidän annettaisiin kuivua, ne muuttuisivat pölyksi – ne hajoaisivat useless kokonaan”, Katsiani sanoi.

Jotkut kirjeistä ovat niin pirstaloituneita ja herkkiä, että palojen sijoittaminen yhteen on melkein mahdotonta, konservaattorit sanoivat. Lopulta he toivovat digitoivan kirjeet, jolloin ne ovat entistä yleisön saatavilla, samankaltaisia ​​kuin “Voices From the Deep” -näyttelyssä.

“Se on kuin palapeli, joka kootaan ne yhteen, minkä vuoksi päädymme lukemaan paljon niistä”, Coppen sanoi.

Gairsoppasta löydetty kirjeenvaihto vaihteli joulukorteista yritysasiakirjoihin. Konservaattorit panivat myös merkille, että kirjeenvaihto kirjoitettiin papereista, jotka olivat peräisin Intiasta, Norjasta ja Ruotsista. Kirjainten määräpaikat vaihtelivat, ja suurin osa niistä oli tarkoitettu Iso-Britanniaan ja Yhdysvaltoihin. Rouva Katsiani sanoi, että monet olivat lähteneet Etelä-Englannin Salisbury Plainin alueelle, joka tunnetaan nimellä harjoitusalue brittiläisille sotilaille.

Kaksi merkittävää kirjeenvaihtoa tulee majuri Wilsonilta hänen kahdelle lapselleen, Pamille ja Michaelille. 1. joulukuuta 1940 postileimattuihin kirjeisiin osoitettiin Resort Inglewoodin osoite Torquayssa Englannissa, jossa konservaattorit uskoivat, että kaksi lasta olisi voitu evakuoida sodan aikana.

Postimuseon mukaan kirjeet löydettiin yhä vierekkäin melkein 70 vuotta myöhemmin.

“Ne ovat nyt säilytyslaatikossani vierekkäin”, rouva Coppen sanoi. “Tuntuu siltä, ​​että ne olisivat liittyneet johonkin muuhun kuin useless onnekseen.”

Isä kirjoittaa Pamille lähettämässään kirjeessä: “Voit olla varma, että äiti lähettää sinut takaisin Wycombeen heti, kun siitä tulee käytännön politiikkaa. Samaan aikaan meidän kaikkien on toteutettava parhaat asiat sellaisina kuin ne ovat. Sota on häirinnyt useimpien ihmisten suunnitelmia ja elintapoja – myös minun! “

Kirjeessään pojalleen hän onnittelee häntä parantuneesta käsinkirjoituksesta ja liittymisestä Cub Scoutsiin ja kannustaa häntä parantamaan oikeinkirjoitustaan. Kirjeeseen liittyi myös pieni lahja: lasipurkkukuori käytettyjä postimerkkejä ympäri maailmaa.

Vuonna 2019 postimuseo auttoi BBC: n “The One Present” -ohjelman avulla yhdistämään vastaanottajan lähettämällä hänelle kirjeen lähes 80 vuotta sitten.

Phyllis Aldridge, Pvt.: Lle osoitetussa kirjeessä. Will Walker, ensimmäisen Wiltshiren rykmentin kanssa Allahabadissa, ilmaisi innostuksensa siitä, että Aldridge hyväksyi avioliittoehdotuksensa ja kirjoitti: ”Itkin ilosta, en voinut auttaa sitä. Jos voisit useless tietää, kuinka onnelliseksi se teki minut, kultaseni, tietää, että otit minut vastaan ​​ja että olet minun ikuisesti. “

Neiti Aldridge – siihen mennessä neiti Ponting – ei kuitenkaan koskaan saanut ystävällisiä sanoja yksityiseltä Walkerilta.

Vasta sen jälkeen, kun kirje oli esillä “The One Present” -jaksossa, Ms. Ponting yhdistettiin kirjeen kanssa, museon mukaan.

Gairsoppan uppoamisen 80-vuotisjuhlan jälkeen tässä kuussa, Coppen sanoi, 700-plus-kirjeet osoittivat yhteyden voimakkaan voiman ja kynän paperille asettamisen yksinkertaisen toiminnan arvon.

“Kyse on ihmisten tarinoista, vai mitä?” Neiti Coppen sanoi kirjeistä. “Kyse on arkipäivän arkipäiväisestä asiasta, joka on kirjoitettu paperille.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *