Ruandan virallinen myöntää oikeudelliset rikkomukset Resort Ruanda -tapauksessa

NAIROBI, Kenia – Ruandan oikeusministeri paljasti vahingossa, että hän oli siepannut etuoikeutettua ja luottamuksellista oikeudellista materiaalia meneillään olevassa toisinajattelija Paul Rusesabaginaa vastaan ​​käynnissä olevassa terrorismitapauksessa jonka pyrkimykset pelastaa yli 1200 ihmistä maan kansanmurhan aikana kuvattiin Oscar-ehdokasta elokuvassa “Resort Ruanda”.

Jonkin sisällä videohaastattelu julkaisija Al Jazeera English, Johnston Busingye, joka on sekä oikeusministeri että oikeusministeri, hylkäsi viranomaisten takavarikoimat syytteet Herra Rusesabaginan paperit tai tallattu asianajaja-asiakkaan etuoikeuteen.

Mutta puolitoista tuntia kestäneessä valmisteluvideossa, jonka hänen suhdetoimintaryhmänsä vahingossa lähetti tiedotusvälineisiin, herra Busingye oli ristiriidassa itsensä kanssa sanoen, että vankilaviranomaiset olivat siepanneet kirjeenvaihdon herra Rusesabaginan ja hänen asianajajiensa ja lasten välillä, jotkut joka sisälsi pakosuunnitelmat.

Herra Busingye keskusteli myös ryhmän kanssa siitä, miten vastata kysymyksiin siitä, oliko Ruandan hallitus maksanut lennosta, joka toi elokuussa Rusesabaginan Kigaliin, missä hänet pidätettiin syytteinä mukaan lukien murha, aseellinen ryöstö ja terroristijärjestön jäsen.

Viimeisimmät paljastukset ilmestyivät muutama tunti sen jälkeen, kun Ruandan tuomioistuin perjantaina päätti, että sillä oli toimivalta tutkia herra Rusesabagina – Belgian kansalainen ja pysyvä asukas Yhdysvalloissa. Se tuli myös, kun oikeudenkäynti joutuu tuomitsemaan laajasti yksiköitä, mukaan lukien oikeusryhmät, Yhdysvaltain kongressin jäsenet ja Euroopan parlamentille.

Hänen asianajajiensa mukaan viimeisimmät paljastukset samentavat myös mahdollisuuksia herra Rusesabaginan oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin, koska hänen kansainvälisiä lakimiehiä ei ole päästetty Kigaliin edustamaan häntä ja vankilaviranomaiset jatkavat hänen tapaustietojen takavarikointia. Entinen hotellimies Rusesabagina on sanonut lakimiehilleen pelkäävänsä kuolla aivohalvaukseen vankilassa, ja hänen perheenjäsenensä ovat sanoneet olevansa edelleen huolestuneita hänen terveytensä heikkenemisestä.

Al Jazeeran haastattelussa herra Busingye kielsi, että Rusesabaginan viestintä lakimiestensä kanssa olisi pysäytetty. Mutta “jos niin on tapahtunut, se nostetaan tuomioistuimissa ja tuomioistuimet käsittelevät sitä oikeudenmukaisesti”, hän kertoi Al Jazeera -haastattelijalle Marc Lamont Hillille “UpFront” -esityksessä.

Al Jazeeran esittämässä toisessa leikkeessä herra Busingye nähdään neuvoja siitä, miten vastata kyselyihin siitä, kuka maksoi herra Rusesabaginan Kigaliin vievän yksityisen suihkukoneen. Videossa suhdetoimintakonsultti voidaan kuulla varoittavan ministeriä olemaan “varovainen”, koska haastattelija “etsi jotain, jonka he voivat julkaista haastattelua koskevassa lehdistötiedotteessa – etsimässä kovaa tavaraa”.

Kun herra Hill Al Jazeerasta kysyi häneltä, kuka oli maksanut suihkukoneen, herra Busingye sanoi Ruandan hallituksen tekevän niin.

Siitä lähtien, kun herra Rusesabagina esiteltiin Kigalissa käsiraudoissa olevalle lehdistölle 31. elokuuta, on kiertynyt kysymyksiä siitä, kuinka hän päätyi sinne.

Hän jätti kotinsa San Antoniosta, Texasista saapui Dubaihin Emirates-lennolla Chicagosta 27. elokuuta illalla. Hän ilmoittautui sitten Ibis-hotelliin Dubaissa dokumentti Yhdistyneiden arabiemiirikuntien lähetystyöstä Genevessä ja viisi tuntia myöhemmin nousi yksityiseen suihkukoneeseen, jonka hän uskoi suuntautuneen Burundiin, jossa hän aikoi puhua kirkoille paikallisen pastorin kutsusta.

Seuraavana päivänä kreikkalaisen rahtausyrityksen GainJetin lentämä kone laskeutui Kigaliin, missä hän oli pidätettiin, sidottiin ja kuulusteltiin.

Ruandan viranomaiset ovat aiemmin The New York Timesin haastatteluissa myös vahvistaneet, että he olivat vuokranneet tilauspalvelun hallituksen operaatioihin, mutta eivät koskaan vahvistaneet nimenomaisesti, että he ovat palkanneet tarkalle lennolle, joka toi Rusesabaginan Kigaliin.

Joulukuussa herra Rusesabagina ja hänen perheensä haastoivat GainJetin rooliinsa jaksossa.

Pidätyksensä jälkeen presidentti Paul Kagame – jonka hallitus oli yrittänyt pidättää 66-vuotiasta herra Rusesabaginaa vuosia – kopioitu operaatio “Virheetön” ja sanoi, että se ei ollut sieppaus.

Mitä tulee herra Rusesabaginan pakosuunnitelmiin, hänen tyttärensä Carine Kanimba sanoi saaneensa WhatsApp- ja Twitter-viestejä marraskuusta lähtien henkilöstä, joka väitti olevansa yksi isänsä vankilan vartijoista. Sekä ääni- että kirjoitetut ja The Timesin tarkistamat viestit kuvasivat Rusesabaginan rutiinia ja ehdottivat tapoja auttaa häntä pakenemaan.

“En ole koskaan vastannut”, rouva Kanimba sanoi puhelinhaastattelussa. “Pelkäsin, että vastaisin ja että he käyttävät sitä isääni vastaan.”

Joulukuussa perhe myös jakoi materiaalin FBI: n, Yhdysvaltain ulkoministeriön ja Belgian ulkoministeriön kanssa.

Perjantaina Ruandan viranomaiset kaksinkertaistivat asemansa ja kutsuivat pidätystä “lailliseksi ja asianmukaiseksi”. Oikeusministeriö sanoi lausunnossaan, että Mr. Busingye oli tietoinen “mahdollisesta rikkomuksesta” joulukuussa etuoikeutettujen asiakirjojen osalta ja että hän oli määrännyt palauttamaan ne Rusesabaginalle.

Rusesabaginan johtava neuvonantaja Kate Gibson kiisti lausunnon sanoen, että hänen paperinsa takavarikoidaan edelleen säännöllisesti ja järjestelmällisesti, mukaan lukien hänen etuoikeutetut ja luottamukselliset materiaalinsa. Gibson on yksi kolmesta lakimiehestä, jotka odottavat lupaa edustaa entistä hotellimiehiä Kigalissa.

Hän sanoi vielä viime viikolla, että herra Rusesabagina evättiin menemästä selliinsä asiakirjojensa kanssa.

“Näemme nyt Al Jazeera -valmisteluvideosta, että etuoikeutettujen ja luottamuksellisten oikeudellisten asiakirjojen sisältö on matkalla korkeimmalle tasolle”, hän sanoi sähköpostissa. ”Oikeus luottamukselliseen viestintään on laillisen edustuksen ydin. Ilman sitä on mahdotonta pitää menettelyä oikeudenmukaisena. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *