Rockefeller vie Guernican kuvakudoksen takaisin YK: sta

Yli kolmen vuosikymmenen ajan 25-metrinen “Guernican” kankainen kuvakudoskopio roikkui YK: n turvallisuusneuvoston kammion ulkopuolella, taustalla diplomaattien puheille, jotka työskentelivät Picasson ikonisessa sodanvastaisessa maalauksessa kuvattujen julmuuksien estämiseksi.

Mutta nyt kuvakudos on kadonnut, omistajansa Nelson A.Rockefeller Jr. ottaa takaisin, jonka perhe oli tilannut kuvakudoksen 1950-luvulla ja lainannut sen Yhdistyneille Kansakunnille vuonna 1985.

Stéphane Dujarric, pääsihteerin António Guterresin tiedottaja, kertoi perjantaina toimittajille että herra Rockefeller oli äskettäin pyytänyt kuvakudosta takaisin ja että se oli palautettu hänelle aiemmin tässä kuussa.

“Minusta tuntuu surulliselta ja tunteen menetyksestä katsellessani tyhjää muuria”, herra Dujarric sanoi. “Gobeliini ei ollut useless liikkuva muistutus sodan kauhuista, mutta sen sijainnin vuoksi se oli myös todistaja niin paljon historiaa, joka kehittyi turvallisuusneuvoston ulkopuolella vuodesta 1985 lähtien.”

Herra Dujarric sanoi, ettei hänellä ollut tietoa siitä, miksi herra Rockefeller – perheen sarja lahjoitti 16 hehtaarin Manhattanin itäpuolta Yhdistyneille Kansakunnille päämajaansa varten – oli halunnut “Guernican” takaisin. Rockefellerille New Yorkissa sijaitsevassa hyväntekeväisyysjärjestössä Rockefeller Household Fundille jätettyjä viestejä ei palautettu heti.

“Voin kertoa teille, että pääsihteeri yritti kovasti pitää kuvakudos täällä, mutta emme onnistuneet”, herra Dujarric sanoi ja lisäsi, että herra Guterres “tarkastelee vaihtoehtoja muulle taiteelle” koristamaan seinää.

Herra Guterres, joka käveli torstaina tyhjän muurin ohi tervehtimään uutta Yhdysvaltain suurlähettilästä Linda Thomas-Greenfieldiä, kertoi CBS Newsille, että “se on kamalaa, kamalaa, että se on poissa”.

Picasson alkuperäinen maalaus, tehty vuonna 1937 Espanjan sisällissodan aikana ja ripustettu nyt Madridin museoon 42 vuoden oleskelu modernin taiteen museossa kuvasi New Yorkissa espanjan Guernican pommittamista natsisaksalaisilla lentokoneilla, jotka melkein hävittivät kaupungin ja tappoivat tai haavoittivat kolmanneksen sen väestöstä.

Maalauksen ahdistavat mustaharmaat kuvat huutavista ihmisistä ja eläimistä tekivät “Guernicasta” sodan hirviöiden kestävän symbolin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *