Kuinka yhdistää syvästi jakautunut Kosovo? Nimeä järvi Trumpin mukaan

ZUBIN POTOK, Kosovo – Ljiljana Trifonovic, etninen serbi, joka asui pohjoisosassa Kosovossa, ei koskaan välittänyt amerikkalaisista poliitikoista – “he kaikki ovat meitä vastaan”, hän sanoi – mutta hän loi Donald J. Trumpille, kun hän oli Valkoisessa talossa.

“Hän on vähän hullu kuin me, ja hänellä on sama hiusväri kuin minulla”, Trifonovic, 58, sanoi taputtamalla oranssin vaaleaa harjaansa.

Kaiken kaikkiaan se tuli röyhkeänä yllätyksenä viime vuoden lopulla, kun valtava lippu ilmestyi yhtäkkiä hänen kotinsa ulkopuolella olevan säiliön viereen julistaen veden “Trump Lakeiksi”. Toinen iso lippu nousi samaan aikaan tiellä pitkin tietä ja ilmoitti, että sitä kutsutaan nyt Trumpin sillaksi.

”Meillä on jo oma nimi järvelle. Miksi Trump? ” Trifonovic kysyi, mystifioitiin ja myös ärsytti siitä, että nimettiin äkillisesti ensimmäinen asia, jonka hän näkee joka aamu, kun hän katsoo ikkunastaan.

Mutta asiat eivät ole niin yksinkertaisia. Keinotekoisella järvellä, joka luotiin 1970-luvun alkupuolella suurella vesivoimahankkeella, kun Kosovo oli vielä osa Jugoslaviaa, ei ole yhtä kuin kahta nimeä: yhtä käyttivät serbialaiset – Gazivoda – ja toista – Ujman – joita Kosovoa hallitsevat etniset albaanit käyttävät. , joka julisti itsenäisyyden Serbiasta vuonna 2008.

Suurimmalla osalla Kosovossa on kaksi nimeä, ja se ei yleensä ole iso juttu. Kaksi yhteisöä, jotka harvoin sekoittavat ja sisältävät syviä epäilyjä toisistaan, käyttävät useless mitä haluavat.

Mutta mitä kutsua lähes viiden neliökilometrin säiliöön, joka ulottuu Serbiaan, mutta sijaitsee enimmäkseen Kosovossa, tuli kysymys viime vuoden lopulla, kun kahden maan viranomaiset takertuivat Trumpin hallinnon epätavalliseen diplomaattiseen työntämiseen myrkyllisten parantamiseksi. kahden yhteisön välillä.

Trumpin Berliinin suurlähettilään Richard Grenellin johtama ponnistelu syrjäytti ulkoministeriön ja myös Euroopan unionin, jotka molemmat olivat työskennelleet vuosien ajan vähäisellä menestyksellä saadakseen Serbian hyväksymään Kosovon itsenäisenä itsenäisenä tehtävänä. osavaltio. Jaettuna etnisen alkuperän, kielen ja historian mukaan, Kosovon enemmistön albaaniväestö ja serbivähemmistö ovat eri mieltä melkein kaikesta, etenkin jakamansa maan asemasta.

Toivoen, että molemmat taloudelliset edut voivat auttaa poistamaan vaikeita poliittisia esteitä, herra Grenell, jonka Valkoinen talo nimitti erityisedustajaksi, jonka tehtävänä oli yrittää neuvotella Kosovon ratkaisusta, ehdotti energiaministeriön asiantuntijoiden lähettämistä tarkastelemaan ikääntyneen vesivoimalaitoksen parantamista. laitos säiliöön, mikä hyödyttäisi molempia osapuolia.

“Mitä kutsua Kosovossa ja Serbiassa sijaitsevaksi järveksi, on ollut vakava kiinniottokohta”, Herra Grenell lähetti Twitteriin syyskuussa, kun hän yritti välittää sopimusta, jonka hän toivoi lisäävän diplomaattisen sulan Mr. Trumpin korkkiin viikkoina ennen marraskuun vaaleja.

Vitsin alussa herra Grenell ehdotti, että sen kutsuminen “Trump Lakeiksi” voisi auttaa. Mutta vitsi tuli sitten vakavaksi. Kosovon tuolloin pääministeri Avdullah Hoti lähetti twiitin, jonka mukaan hän “toivotti Ambin tervetulleeksi. Grenellin ehdotus nimetä Ujman-järvi uudeksi nimeksi Trump Lake. “

Serbian pääkaupungin Belgradin virkamiehet, jotka haluavat miellyttää herra Trumpia, jota he pitävät puolestaan ​​sympaattisempana kuin edelliset Yhdysvaltain presidentit, pitivät myös ajatusta myönteisenä.

Sitten melkein kaikkien valitettavaksi bannerit ilmestyivät.

Kosovolla, kenties maailman amerikkalaisimmalla maalla, on jo Invoice Clinton Boulevard ja patsas entiseltä demokraattiselta presidentiltä, ​​joka johti Naton pommituskampanjaa Serbiaa vastaan ​​1990-luvun lopulla, samoin kuin Hillary Boutique ja valtatie nimeltä presidentti Bidenin edesmenneen pojan, Beau, armeijan upseerin jälkeen, joka auttoi kouluttamaan Kosovon tuomareita vuosien 1988-89 sodan jälkeen.

Joten herra Trumpin kunnioittaminen olisi ollut järkevää olettaa, että se ei ryöstää liikaa höyheniä.

Etniset albaanit ovat niin kiitollisia Yhdysvalloille, että he pelastivat heidät Serbian riehumista 1990-luvulla, että “melkein kaikki Amerikan ehdottamat asiat hyväksytään riippumatta siitä, kuinka typerää”, sanoi Kosovon parlamentin jäsen Valdete Idrizi pohjoisesta kaupungista. Mitrovica. “Ilman Yhdysvaltoja meillä ei olisi Kosovon valtiota.”

Mutta herra Grenellin ehdottama keinotekoisen järven nimenmuutos osoitti sillan liian pitkälle jopa kaikkein kiihkeimmille amerikkalaisille, jotka eivät koskaan pitäneet “Trump Lake” -ideasta ja joista on tullut suoraa vihamielisyyttä nyt, kun heidän ei enää tarvitse huolehdi siitä, että tekisit mukavaa entisen presidentin kanssa.

“Emme aio muuttaa nimeä, ilmeisesti. Järvellä on nimi ”, Kosovon amerikkalaisen koulutuksen omaava presidentti ja kansainvälisen oikeuden asiantuntija Vjosa Osmani sanoi viime viikolla haastattelussa Kosovon pääkaupungissa Pristinassa. “Oli erittäin hankala kuulla ihmisten vitsaavan siitä. Tämä on suvereniteettikysymys. “

Ehdotettu nimenmuutos on kuitenkin saavuttanut ainutlaatuisen vaikeasti tavoiteltavan tavoitteen tässä maailman osassa: Se on yhdistänyt etniset albaanit ja serbit Kosovossa. Lähes kaikkien mielestä thought on naurettava.

“Järvellä on nimi, eikä se ole eikä tule koskaan olemaan Trump”, sanoi Trifonovicin 31-vuotias poika Milan. “Miltä sinusta amerikkalaisista tuntuisi, jos yhdestä järvistäsi yhtäkkiä tulisi Milosevic-järvi?” hän kysyi viitaten Serbian entiseen autokraattiseen johtajaan Slobodan Miloseviciin. “Tämä koko juttu on hullua.”

Kuka on asettanut ammattimaisesti painetut kangasliput, jotka katosivat muutaman päivän kuluttua, on mysteeri.

Albanian etniset johtajat kielsivät vastuun, samoin Serbian presidentti Aleksandar Vucic, joka väitti syyskuussa olevansa järven lähellä asuvien etnisten serbien paikallinen aloite, koska “Kosovon serbit rakastavat Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpia”.

Tämä tuli yllätyksenä paikallisille serbeille, kuten Zubin Potokin pormestarille, joka on järven lähellä oleva synkkä Kosovon serbikaupunki. Pormestari, joka kieltäytyi haastattelusta, kertoi paikalliselle toimittajalle, ettei hän tiennyt mitään järvestä ja sillasta nimeäneistä lipuista, kunnes hän soitti hänelle.

Viime viikolla kaupungin kulttuurikeskuksen savuisessa kahvilassa asiakkaat kikatussa ja tukahduttivat espressojaan, kun heiltä kysyttiin Trump Lakesta. Barkeeper, joka antoi useless etunimensä Peter, sanoi, että parempi nimi olisi “Melania-järvi”, koska entisenä ensimmäisenä naisena Slovenian, toisen entisen Jugoslavian alueen, kotoisin oleva nainen on ainakin slaavi ja toisin kuin herra Trump , luultavasti tietää missä Kosovo on.

Dejan Nedeljkovic, alueen poliittinen aktivisti, joka, toisin kuin monet Kosovon serbit, suhtautuu erittäin kriittisesti Belgradin johtoon, sanoi oppineensa lipuista ensin tv katselusta ja on varma, että Serbian yhä autoritaarisemmalla presidentillä Vucicilla oli niitä laittaa “koska hän halusi osoittaa olevansa Trumpin ystävä ja imartella häntä diplomatian mestarina”.

“Täysin idioottisuus on, että he keksivät tämän idean”, herra Nedeljkovic lisäsi.

Mutta herra Trump, joka oli iloinen siitä, että häntä tervehdittiin rauhantekijänä, iloitsi ajatuksesta, että hän yksin oli pystynyt rauhoittamaan Balkanin, kertoen Nebraska-kampanjakokouksessa muutama päivä ennen Yhdysvaltain vaaleja, että “he ovat taistelleet 400 vuotta “, Mutta hänen ponnistelujensa ansiosta” halaamme ja suudellaan “.

Serbia pitää tiukasti kiinni Kosovossa asuvista etnisistä sukulaisista, joissa Serbian erillisalueet, erityisesti pohjoisessa, tunnustavat harvoin Pristinan hallituksen ja ottavat sen sijaan ohjeet Belgradista, joka valvoo erillistä terveyspalvelua, koulujärjestelmää ja medialaitteita Kosovossa asuville serbeille. Kosovo.

Belgradin linjan vetäminen voi olla vaarallista. Oliver Ivanovic, itsenäinen ajatteleva Kosovon serbipoliitikko Mitrovicassa, alle tunnin ajomatkan päässä säiliöstä, murhattiin vuonna 2018 tuntemattomien aseiden toimesta. Rada Trajkovic, sairaalan työntekijä ja poliitikko Serbian erillisalueella lähellä Prištinaa ja kritisoinut Belgradin raskasta kättä, piiloutui äskettäin peläten hänen turvallisuudestaan. Hän sanoi, että toisinajattelevat serbit kohtaavat “kamala paine”.

Herra Trifonovic, jonka nyt syvällä lumessa oleva talo on näkymät säiliöön, näytti kuvia itsestään leikkimässä ystävien kanssa järvessä kesällä, kun auringossa hohtava vesi saa Välimeren sävyt.

Sanoi, että Serbian presidentti näytti pitävän “Trump Lake” -ideasta, hän pudotti nopeasti aikaisemman vihamielisyytensä nimimuutokseen. “Hän on presidentti. Jos hän haluaa kutsua sitä Trump Lakeiksi, niin kutsumme sitä niin ”, Trifonovic sanoi. “Mutta sydämessäni se pysyy kuten aina.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *