Murskaava erimielisyys: Saudi-ikäisten joukkue Khashoggin kuoleman takana

WASHINGTON – Seitsemän saudilaista osallistui toimittajan tappamiseen Jamal Khashoggi kuului eliittiyksikköön, jonka tehtävänä oli kruununprinssi Mohammed bin Salmanin suojeleminen luokituksen poistamisen mukaan raportti perjantaina julkaistusta salamurhasta. The New York Occasions on linkitetty ryhmä brutaaliin kampanjaan erimielisyyksien murskaamiseksi valtakunnassa ja ulkomailla vedoten haastatteluihin amerikkalaisten virkamiesten kanssa, jotka ovat lukeneet kampanjan salaisia ​​tiedusteluraportteja.

Ns. Nopean interventiovoiman eli RIF: n operatiivisten rooli Khashoggin tapossa auttoi vahvistamaan Yhdysvaltojen tiedustelutapahtumaa, jonka mukaan prinssi Mohammed hyväksyi operaation. “RIF: n jäsenet eivät olisi osallistuneet” tappamiseen ilman kruununprinssin suostumusta raportin mukaan.

Ryhmä “on olemassa kruununprinssin puolustamiseksi” ja “vastaa useless hänelle” kerrottiin, ja perjantaina valtiovarainministeriö nimitti nopean interventiovoiman taloudellisiin pakotteisiin roolistaan ​​Khashoggin tapossa.

Tässä on joitain siitä, mikä tiedetään yksiköstä:

Khashoggin tappaminen oli useless yksi erityisen törkeä operaatio, johon osallistui ryhmän jäseniä. Nopeat interventiovoimat näyttävät aloittaneen väkivaltaisen kampanjansa vuonna 2017, jolloin prinssi Mohammed syrjäytti vanhemman kilpailijansa tullakseen Saudi-Arabian valtaistuimen perilliseksi.

Amerikkalaisten virkamiesten mukaan ryhmä on toteuttanut kymmeniä operaatioita sekä valtakunnan sisällä että sen ulkopuolella – mukaan lukien Saudi-Arabian väkisin kotiuttaminen muista arabimaisista maista. Ryhmä näyttää myös osallistuneen merkittävien naisoikeusaktivistien pidättämiseen ja väärinkäyttöön, jotka olivat kampanjoineet valtakunnan naisten ajamiskiellon poistamiseksi. Yksi heistä, Loujain al-Hathloul, vangittiin vuonna 2018 ja vapautettu useless tässä kuussa.

Toinen ryhmän pidättämistä naisista, yliopistonlehtori, yritti tappaa itsensä vuonna 2018, kun hänet oli kohdeltu psykologisesti amerikkalaisten virkamiesten mukaan. Joitakin pidätetyistä pidettiin väliaikaisesti prinssi Mohammedin ja hänen isänsä, kuningas Salmanin, ylellisessä palatsissa.

Ryhmä oli niin kiireinen, että sen kentän komentaja kysyi kesäkuussa 2018 prinssi Mohammedin neuvonantajalta, saisivatko nopean toiminnan joukot bonuksia Eid al-Fitristä, lomasta, joka merkitsee Ramadanin pyhän kuukauden loppua, amerikkalaisten virkamiesten mukaan jotka ovat lukeneet tiedusteluraportin, jossa mainitaan pyyntö.

Ryhmää valvoi Saud al-Qahtani, yksi kruununprinssin ylimmistä avustajista, joka toimi mediatsaarina kuninkaallisessa tuomioistuimessa. Yksi herra al-Qahtanin tehtävistä oli hallita valtakunnan “peikkotiloja” – organisaatioita, jotka käyttivät legiot online-botteja ja hahmot tukahduttavat herra Khashoggin kaltaisten merkittävien kriitikoiden äänet. Perjantaina julkaistussa tiedusteluraportissa viitattiin al-Qahtanin vuoden 2018 lainaukseen, jonka mukaan hän “ei tehnyt päätöksiä ilman kruununprinssin hyväksyntää”.

Amerikkalaisten virkamiesten mukaan nopean toiminnan joukkojen kenttäpäällikkö oli tiedustelupäällikkö Maher Abdulaziz Mutreb, joka matkusti usein ulkomaille prinssi Mohammedin kanssa. Toinen joukkueen jäsen Thaar Ghaleb al-Harbi oli Saudi-Arabian kuninkaallisen vartijan jäsen, joka ylennettiin vuonna 2017 rohkeuksista hyökkäyksen aikana johonkin prinssi Mohammedin palatsiin.

Salaperäisiksi luokiteltu perjantai-raportti nimitti kaikki kolme miestä osana 21 ihmisen ryhmää, jotka “osallistuivat, tilasivat tai muuten osallistuivat Jamal Khashoggin kuolemaan tai olivat vastuussa siitä” kruununprinssin puolesta.

Saudi-Arabian hallitus on jo pitkään kiistänyt, että prinssi Mohammedilla olisi ollut mitään roolia Khashoggin tapossa, ja se tuomitsi kahdeksan miestä sen vuoksi. Hallitus ei koskaan julkaissut syytettyjen nimiä.

Saudi-Arabian tuomioistuin ilmoitti syyskuussa, että viidelle miehestä on annettu 20 vuoden vankeusrangaistus ja kolmelle muulle on annettu lievempi rangaistus. Jotkut syytetyistä olivat alun perin saaneet kuolemantuomion, mutta tuomiot kumottiin sen jälkeen, kun yksi Khashoggin pojista ilmoitti julkisesti, että hän ja hänen sisaruksensa olivat anteeksi isänsä tappaneille miehille.

Oli epäselvää, asetettiinko nopeiden interventiovoimien jäseniä oikeudenkäyntiin vai tuomittiinko he, mutta Saudi-Arabian hallitus vapautti julkisesti herra al-Qahtanin, koska syyttäjien mukaan ei ollut riittävästi todisteita hänen tuomitsemiseksi Khashoggin murhassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *