Pakolainen, joka sytyttää itsensä tuleen Kreikassa, syytetään tuhopoltosta

ATHENS – Afganistanilaista naista syytetään tuhopoltosta, kun hän on yrittänyt polttaa itsensä kuoliaaksi maahanmuuttajaleirillä Kreikan Lesbosin saarella tällä viikolla, virkamiehet sanoivat torstaina.

Syytteet ovat viimeisimpiä saarella oleville pakolaisille ja turvapaikanhakijoille kohdistetuista rangaistuksista, oikeusryhmät sanovat, ja heijastavat Kreikan hallituksen kovaa linjaa maahanmuuttajien suhteen. Jakso on myös kirkas esimerkki Kreikan vastaanottokeskusten vaikeiden olosuhteiden vaikutuksesta pakolaisten mielenterveyteen.

Nainen, 27-vuotias, kahdeksan kuukautta raskaana, asuu väliaikaisella leirillä miehensä ja kolmen lapsensa kanssa. Hän sytytti telttansa sunnuntaina, kun hänelle kerrottiin, että hänen perheensä suunniteltua muuttamista Saksaan lykättiin, kertoi Kreikan maahanmuuttoministeriön virkamies ja totesi, että hänen matkansa oli viivästynyt raskauden pitkittyneen tilan vuoksi.

“Hän yritti tehdä itsemurhan sytyttämällä telttansa ja istumalla sen sisällä”, Lesbosin palokunnan virkamies sanoi nimettömänä.

Nainen joutui sairaalaan ei-hengenvaarallisilla palovammoilla, kun naapurit vetivät hänet polttavasta teltasta, upseeri sanoi ja lisäsi, ettei kukaan muu loukkaantunut.

Tuhannet ihmiset elävät epätoivoisissa olosuhteissa Kreikan leireillä pakolaisille ja maahanmuuttajille, jotka ovat täynnä sen saaria, tilanteen, jonka ihmisoikeusryhmät tuomitsevat jatkuvasti epäinhimillisiksi. Ryhmät ovat jo pitkään varoittaneet mielenterveyden kriisistä, kun tuhannet sodasta ja taloudellisista vaikeuksista paenneet ovat edelleen löysässä.

Vaikka maahanmuuttajien määrä, joka ylittää Egeanmeren laivalla Turkista Kreikan saarille, on laskenut voimakkaasti tänä vuonna – viranomaisten mukaan yli 90 prosenttia tammikuussa – leirit ovat edelleen täynnä. Kymmenet tilat mantereella on suljettu osana hallituksen politiikkaa uusien saapumisten estämiseksi.

Vaikka turvapaikkahakemusten käsittelyä onkin nopeutettu viime vuodesta lähtien, jäljellä on edelleen huomattava määrä.

Lesbosissa olevan naisen tapauksessa hänen turvapaikkahakemuksensa oli hyväksytty ja pakolaisasema myönnetty, ja hänen epätoivoisen tekonsa näytti johtuvan viivästymisestä hänen muuttamisessaan Saksaan. Väliaikainen leiri, kuten muutkin valtakunnalliset tilat, on edelleen lukittu pandemian takia.

Nainen, jonka nimeä viranomaiset eivät julkaisseet, saapui Kreikkaan vuonna 2019 ja oli asunut saarella yli vuoden leirissä maahanmuuttoministeriön mukaan. Hänen oli määrä antaa torstaina lausunto tuomioistuimen virkamiehelle ja syyttäjälle sairaalasta, virkamiehet sanoivat.

Kreikan poliisin tiedottaja sanoi, että vaikka hänen kohtelunsa saattaa tuntua ankaralta, hänen tekonsa eivät voi jäädä rankaisematta, koska tuhopoltotapaukset ovat yleisiä ja vaarantavat muita leirin asukkaita.

”Laki on pantava täytäntöön. Viesti on lähetettävä ”, tiedottaja Theodoros Chronopoulos sanoi. “Tämä olisi voinut aiheuttaa suuremman tulipalon.”

Tapaus tapahtui väliaikaisen leirin sisällä, joka perustettiin sen jälkeen, kun tulipalot tuhosivat rönsyilevä Moria-leiri syyskuussa. Kuusi afgaanilaista maahanmuuttajaa syytettiin tulipalon yhteydessä tuhopoltosta, ja he odottavat oikeudenkäyntiä.

Human Rights Watchin länsieurooppalainen tutkija Eva Cossé sanoi, että oli vaikea yliarvioida sellaisten olosuhteiden aiheuttama vero leireillä.

“Vuosien konfliktien psykologiset vaikutukset, joita pahentavat Kreikan saarten ankarat olosuhteet ja epäinhimillisen politiikan epävarmuus, eivät välttämättä ole yhtä näkyviä kuin fyysiset haavat”, hän sanoi. “Mutta kuten tämä tapaus osoittaa, se ei ole yhtä hengenvaarallinen.”

“Impulssi syytteeseenpanosta sen sijaan, että auttaisi häntä”, Cossé lisäsi, “ei useless kuvaa vertauskuvaa siitä, mikä on väärin Euroopan lähestymistavassa muuttoliikkeeseen, vaan se osoittaa myös Kreikan myötätunnon ja inhimillisyyden puutteen.”

Viime kuukausina oikeusryhmät ovat tuominneet Kreikan viranomaisten yhä kovemmat toimet maahanmuuttajien suhteen. Marraskuussa eräs afgaanilainen mies oli syytetty poikansa hengen vaarantamisesta sen jälkeen kun 6-vuotias hukkui toisen Egeanmeren saaren rannikolla, kun heidän Turkista matkustanut vene kaatui. Miehelle on sittemmin myönnetty turvapaikka, mutta hän odottaa edelleen oikeudenkäyntiään asianajajansa mukaan.

Viime viikolla Kreikan maahanmuuttoministeri Notis Mitarachi sanoi, että viranomaiset pyrkivät nopeuttamaan turvapaikkahakemusten nopeuttamista ja maahanmuuttajien palauttamista Turkkiin pyrkien helpottamaan leirien ylikuormitusta ja vähentämään uusien saapumisten määrää.

Hän totesi, että turvapaikanhakijoiden määrä valtakunnallisissa tiloissa oli pudonnut hieman yli 60 000: een viime vuoden alun lähes 100 000: sta, kun taas mantereen 57 paikkaa on suljettu kokonaan.

“Jatkamme kovan mutta oikeudenmukaisen maahanmuuttopolitiikan toteuttamista, jotta maamme ei ole enää portti Eurooppaan laittoman salakuljetuksen mailoille”, hän sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *