Fb kieltää Myanmarin sotilastilit vallankaappauksen jälkeen

SAN FRANCISCO – Fb ilmoitti keskiviikkona kieltäneensä Myanmarin armeijan ja armeijan valvomat valtion ja mediayksiköt alustoiltaan viikkoja armeijan jälkeen kaataa maan herkän demokraattisen hallituksen.

Siirtyminen työnsi sosiaalisen verkoston suoraan Myanmarin vallankaappauksen jälkeiseen politiikkaan – ja jätti vähän kysymystä siitä, että se oli valinnut osapuolet tiukassa poliittisessa taistelussa.

Fb toimi sen jälkeen, kun sitä oli vuosien ajan kritisoitu siitä, miten Myanmarin armeija on käyttänyt sivustoa, mukaan lukien vihan yllyttäminen maan enimmäkseen muslimien rohingya-vähemmistöryhmää vastaan. Koska vallankaappaus aiemmin tässä kuussa, mikä syrjäytti siviilijohtajan Daw Aung San Suu Kyi ja palautti Myanmarin täydelliseen sotilasvaltaan, armeija on sammuttaa Internetin toistuvasti ja vähentää pääsyä tärkeimpiin sosiaalisen median sivustoihin, mukaan lukien Fb.

Sosiaalinen verkosto vei Myanmarin armeijan pääuutissivun ja toisen valtion TV-verkon sivun offline-tilaan muutama päivä sitten. Se myös laski Myanmarin vanhempien armeijan johtajien viralliset tilit, jotka olivat yhteydessä Rohingyan väkivaltaan vuonna 2018.Mutta paljon muita armeijaan liittyviä sivuja oli edelleen verkossa.

Nyt ryhtyessään lisätoimiin Fb on tehnyt selväksi, että se tekee poliittisen tuomion. Lausunnossaan yritys ilmoitti kieltävänsä “jäljellä olevat” armeijaan liittyvät tilit, koska vallankaappaus oli “hätätilanne”.

“Helmikuun 1. päivän vallankaappauksen jälkeen tapahtuneet tapahtumat, mukaan lukien tappava väkivalta, ovat saaneet aikaan tämän kiellon tarpeen”, yritys sanoi. Se lisäsi, että riskit Myanmarin armeijan jättämisestä Facebookiin ja Instagramiin ovat “liian suuria”. Siinä sanottiin, että armeija estettäisiin toistaiseksi.

Toiminta korostaa Facebookin kohtaamia vaikeuksia siitä, mitä se sallii sivustollaan. Mark Zuckerberg, Facebookin toimitusjohtaja, on pitkään puolustanut sananvapautta ennen kaikkea sijoittamalla sivusto useless alustaksi ja teknologiapalveluksi, joka ei estä hallituksen tai sosiaalisia riitoja.

Mutta lainsäätäjät, sääntelyviranomaiset ja käyttäjät ovat tutkineet herra Zuckerbergia yhä useammin tämän kannan suhteen ja sen puolesta, että vihapuheet, väärät tiedot ja väkivaltaan yllyttävä sisältö kukoistavat Facebookissa.

Ajan myötä Facebookista on tullut aktiivisempi sen alustalle julkaistujen asioiden suhteen, erityisesti viime vuonna Yhdysvaltain vaalien aikana. Viime vuonna se rikkoi sivuja ja viestejä aiheesta QAnonin salaliittoteorian liikkeett. Ja viime kuussa Fb esti presidentti Donald J. Trumpin käyttämästä palvelua, ainakin jäljellä olevan toimikautensa ajan, kun hän kehotti kannattajiaan ottamaan kantaa vaalien tuloksia vastaan, mikä johti kapinaan Yhdysvaltain Capitolissa. Herra Trump ei edelleenkään pysty julkaisemaan Facebookissa.

Monet näistä liikkeistä ovat olleet liian vähän, liian myöhään, kriitikot ovat sanoneet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *