Saksan tuomioistuin tuomitsee entisen Syyrian virkamiehen ihmisyyttä vastaan ​​tehdyistä rikoksista

BEIRUT, Libanon – Saksan tuomioistuin tuomitsi keskiviikkona entisen syyrialaisen salapoliisin upseeriin ihmisyyttä vastaan ​​tehtyjen rikosten tukemisessa hänen roolistaan ​​mielenosoittajien pidättämisessä ja kuljettamisessa kidutukseen tunnetulle kuulustelukeskukseen lähes vuosikymmen sitten.

Vastaaja Eyad al-Gharib tuomittiin neljän ja puolen vuoden vankeuteen. Hän on ensimmäinen entinen Syyrian virkamies, joka on tuomittu ihmisyyttä vastaan ​​tehdyistä rikoksista siinä tapauksessa, että oikeusryhmät ovat ylistäneet maamerkkiä pyrkiessään takaamaan oikeudenmukaisuuden Syyrian sisällissodan aikana tehdyille rikkomuksille.

Vakaumus “on viesti kaikille rikollisille, jotka edelleen tekevät kauhistuttavimpia rikoksia Syyriassa, että rankaisemattomuuden aika on ohi, etkä löydä turvallista paikkaa mihin mennä”, syyrialainen asianajaja ja aktivisti Anwar al-Bunni sanoi. lausunnossa.

Syyrian sodan 10-vuotispäivän lähestyessä maata tuhoavat tuhot ja syvään talouskriisiin, köyhyyden ja nälän leviämisen kanssa. Mutta presidentti Bashar al-Assad pysyy vallassa hallituksensa jälkeen väkivallan ja kidutuksen laaja käyttö torjua kansannousu, joka yritti työntää hänet vallasta.

Toivottomuuden tunne oikeuden saavuttamisesta Syyriassa tai kansainvälisessä rikostuomioistuimessa on saanut oikeuskampanjat keskittymään eurooppalaisiin tuomioistuimiin, joista monet ovat valmiita tuomitsemaan ulkomaalaisia ​​vakavien rikosten vuoksi yleisen toimivallan periaatteen mukaisesti.

Ryhmät työskentelevät usein syyrialaisten pakolaisten kanssa Euroopassa ja ovat tunnistaneet epäiltyjä, jotka ovat myös etsineet turvapaikkaa Euroopasta ja löytäneet todistajia todistamaan Syyriassa tehdyistä rikoksista.

Vaikka Euroopan tuomioistuimet olivat aiemmin tuominneet Syyrian matalatasoiset sotilaatKeskiviikkotapaus ei ollut uusi pelkästään siinä, kuka tuomittiin, vaan se, kuinka paljon tietoja se paljasti Syyrian hallituksen pidätyskeskusten sisäisestä toiminnasta, sanoi Patrick Kroker, vanhempi oikeudellinen neuvonantaja Euroopan perustuslain ja ihmisoikeuksien keskus, joka edusti oikeudenkäynnissä 10 asianajajaa.

“Se mielestäni tekee tästä merkittävän ja tekee siitä tärkeämmän kuin tämä yksittäinen henkilö”, herra Kroker sanoi. Yhteishakijat ovat siviilipuolueita, jotka Saksan lainsäädännön mukaan voivat liittyä syyttäjien tapaukseen ja todistaa oikeudessa, mutta saavat myös kuulustella todistajia.

Al-Gharib, 44, tuli Saksaan huhtikuussa 2018, ja hänet pidätettiin yhdessä vanhemman syyrialaisen tiedustelupäällikön Anwar Raslanin kanssa helmikuussa 2019.

Kaksi miestä olivat laittaa koeajalle yhdessä Koblenzin korkeimmassa alueellisessa tuomioistuimessa huhtikuussa 2020, mutta al-Gharibin tapaus kuorittiin tässä kuussa, koska syyttäjällä ei ollut enää näyttöä häntä vastaan. Herra Raslanin oikeudenkäynnin on tarkoitus jatkua ainakin lokakuuhun asti.

Kyseiset tapahtumat tapahtuivat al-Assadia vastaan ​​tapahtuneen kansannousun alkuaikoina, joka puhkesi vuonna 2011 ja kehittyi sisällissodaksi. Herra al-Gharib kertoi saksalaisille tutkijoille, että hän oli auttanut kokoamaan 30 mielenosoittajaa ja viemään heidät Syyrian pääkaupungissa Damaskoksessa sijaitsevaan haaratoimistoon nimeltä 251. Mielenosoittajia hakattiin matkalla sinne, ja hän tiesi, että heitä voidaan kiduttaa heidän saapuessaan, hän sanoi.

Herra Raslan oli sen keskuksen vanhempi upseeri, jonka syyttäjien mukaan hän valvoi ainakin 4000 pidätetyn kiduttamista menetelmillä, joihin sisältyi lyöntiä, sähköiskuja, ylikuormitusta ja lääkärinhoidon epäämistä.

Väittääkseen, että nämä kaksi miestä tekivät rikoksia ihmiskuntaa vastaan, syyttäjän oli väitettävä, että heidän roolinsa sopivat Syyrian hallituksen laajempaan laitonta pidätystä ja kidutusta koskevaan järjestelmään.

Esitetyt todisteet sisälsivät oikeuslääketieteellisen analyysin kymmeniä tuhansia kuvia ruumiista salakuljettanut Syyriasta poliisin valokuvaaja, joka loikkasi; Syyrian hallituksen asiakirjat, jotka valaisevat turvallisuuspalvelujen komentoketjua; ja todistus syyrialaisesta pakolaisesta Saksassa, joka oli työskennellyt joukkohaudalla hallituksen tappamille ihmisille.

Saksalaiset asianajajat löysivät kymmeniä syyrialaisia ​​Euroopassa, joita oli pidetty kuulustelukeskuksessa todistamaan herra Raslania vastaan.

Ei löytynyt todistajia, jotka liittävät herra al-Gharibin suoraan rikoksiin, joista häntä syytettiin, joten ensisijainen todiste häntä vastaan ​​oli hänen oma todistuksensa saksalaisille tutkijoille.

Hänen valtion nimittämät puolustusasianajajat väittivät, että herra al-Gharibin todistus olisi suljettava pois, koska hän ei tiennyt tuolloin, että häntä kuulusteltiin epäiltynä eikä todistajana. He väittivät myös, että Syyrian hallitus olisi rankaissut häntä, ellei hän olisi tehnyt työtä.

Tuomioistuin antoi herra al-Gharibin todistuksen pysyä voimassa, mutta otti muut tutkijan toimittamat tiedot huomioon rangaistusta määrittäessään. Syyttäjät olivat pyytäneet viiden vuoden ja kuuden kuukauden rangaistusta; Al-Gharibin lakimiehet olivat pyytäneet häntä vapauttamaan.

Hänellä on yksi viikko aikaa valittaa.

Anna Oehmichen, saksalainen asianajaja, joka tekee yhteistyötä Avoin yhteiskunta -oikeusaloite ja edustaa kantelijoita Raslania vastaan, totesi tapauksen tärkeäksi, että tuomioistuin hyväksyi rikosten systeemisen luonteen, mikä oli välttämätöntä rikosten tuomitsemiseksi ihmiskuntaa vastaan.

“Se on suuri merkki maailmalle, että hallitsevan hallituksen jäsenten tekemistä rikoksista ei ole rankaisematonta”, hän sanoi osallistuessaan keskiviikkona pidettyyn kuulemistilaisuuteen.

Mutta Hassan Kansou, kokeiluvalmistaja Syyrian oikeus- ja vastuukeskus Hän osallistui myös kuulemistilaisuuteen ja sanoi olevansa pessimistinen siitä, että rangaistuksella olisi paljon eroja, kun otetaan huomioon kuinka laaja väkivalta on ollut Syyriassa.

“On symbolista, että he tuomitsevat yhden upseerin, ja voi olla muitakin, mutta se ei muuta mitään Syyriassa”, hän sanoi.

Melissa Eddy osallistui raportointiin Berliinistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *