Georgian oppositiojohtajan pidättäminen lisää pelkoa epävakauden kasvusta

MOSKVA – Suurimmat oppositiopuolueet Etelä-Kaukasian Georgian maassa lupasivat keskiviikkona boikotoida parlamenttia, kunnes hallitus vapauttaa äskettäin pidätetyn merkittävän vastustajan.

Epävakaus lisää vielä yhden maan kasvavaan luetteloon entiset Neuvostoliiton tasavallat valloittivat poliittiset jännitteet, katuprotestit tai suora sota.

Aivan viime kuukausina mielenosoitukset ovat ravistaneet hallitusta Valko-Venäjä, Kirgisia on kestänyt kolmannen Neuvostoliiton jälkeisen vallankumouksen, ja Azerbaidžan ja Armenia ovat käyneet julmaa sotaa irrotetun erillisalueen takia.

Vaikka politiikka Georgiassa, maassa, jossa on hieman yli neljä miljoonaa ihmistä, on aina ollut terävä kyynärpää, oppositiojohtajan Nika Melian pidättäminen ehdotti hälyttävää suuntausta hallitsevan puolueen, Georgian Dreamin, sortavammalle politiikalle.

Entisen presidentin, Mikheil Saakašvilin perustaman poliittisen puolueen, Yhdistyneiden kansallisten liikkeiden puheenjohtaja Melia oli sulkenut itsensä puolueen päämajaan Tbilisiin, pääkaupunkiin. Pidätyksen suorittamiseksi poliisit skaalasivat palotikkaat katolle ja törmäsivät rakennuksen sisällä oleviin huonekalujen barrikadeihin.

Herra Meliaa syytetään kannustaa väkijoukkoon myrskyttää parlamenttia vuonna 2019, jonka hän on hylännyt poliittisesti motivoituneena.

Sisään yhteisen julkilausuman Tiistaina julkaistussa usean Yhdysvaltain senaattorin arvostelussa pidätettiin jyrkästi sanomalla, että se “vaarantaa Georgian demokratian ja sen euroatlanttisen polun jäljellä olevan osan”.

Lausunnossa vaadittiin Melian vapauttamista ja osapuolten välistä vuoropuhelua poliittisten kriisien ratkaisemiseksi, joka on käynyt kiistanalaisten vaalien jälkeen lokakuussa. Useiden oppositiopuolueiden, kuten Yhdistyneen kansallisen liikkeen, jäsenet väittävät, että äänestys oli väärennetty, ja ovat kieltäytyneet istumasta parlamentissa. He ovat luvanneet jatkaa boikotointia, kunnes herra Melia vapautetaan.

Yhdistyneen kansallisen liikkeen jäsen Zaal Udumashvili, kertoi paikallisille uutiskanaville“Olemme valmiita istumaan neuvottelupöydän ääressä, jos Nika Melia istuu myös pöydässä.” Useat tuhannet ihmiset protestoivat Melian pidätystä Tbilisin keskustassa tiistai-iltana.

Poliittisen kriisin taustalla ovat opposition syytökset miljardi, joka meni politiikkaan, Bidzina IvanishviliHallituspuolueen tukija on tuhonnut maan moniarvoiset instituutiot, minkä Ivanishvili kiistää.

Georgian Atlantin neuvoston varapuheenjohtaja Shota Utiashvili sanoi puhelinhaastattelussa: “Georgia on nimetty alueen demokratian majakaksi, ja on todella valitettavaa nähdä sen liukuvan kohti näitä autoritaarisuuden merkkejä.”

“Georgia ei ole koskaan ollut täydellinen demokratia, mutta ainakin sen suunta oli oikeaan suuntaan”, hän lisäsi.

Pidätys on levinnyt myös Georgian Dreamiin, hallituspuolueeseen. Puolueen jäsen pääministeri Giorgi Gakharia erosi viime viikolla protestoidakseen Melian pidätystä koskevan määräyksen antamisen. “Polarisaatio ja vastakkainasettelu ovat suurimmat riskit maamme tulevaisuudelle”, hän sanoi.

Kiistanalaisten vaalien kiihtyvä vastakkainasettelu on huolestuttanut länsimaisia ​​diplomaatteja, jotka ovat vuosien ajan pitäneet Georgiaa demokraattisena menestystarinana entisessä Neuvostoliitossa.

Ulkoministeriö antoi viime viikolla julkilausuman, jossa sanottiin olevan “syvästi huolissaan” poliittisten puolueiden kyvyttömyydestä ratkaista vaalikiista. Yhdysvallat sanoi, että “kaikkia osapuolia kehotettiin pidättymään ja välttämään sellaisia ​​toimia tai retoriikkaa, jotka voisivat kärjistää jännitteitä tai johtaa väkivaltaan”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *