Aviomiehen on maksettava vaimolleen 7700 dollaria vuosien kotitöistä, Kiinan tuomioistuimen säännöt

Kiinalainen avioerotuomioistuin on määrännyt aviomiehen maksamaan vaimolleen yli 7700 dollaria korvausta viiden vuoden avioliiton aikana suorittamistaan ​​kotitöistä. Se on merkittävä päätös, jonka aktivistit toivovat johtavan naisten suojelun lisääntymiseen Kiinassa.

Pekingin tuomioistuin ilmoitti tällä viikolla, että aviomies oli velvollinen korvaamaan vaimolleen, koska kotitöillä on “aineetonta omaisuutta” ja että niitä olisi pidettävä omaisuutena kiinalaisten uutisraporttien mukaan.

Päätös on keskellä maailmanlaajuista keskustelua siitä, pitäisikö yhteiskuntien tehdä enemmän tunnustaakseen naisille heidän kotona tekemänsä työn ja korvaamalla siitä. Tutkimukset osoittavat, että monissa maissa naiset ovat a suhteeton taakka kotitalouksien työvoimaa, mikä haittaa heidän tavoitteitaan ja uramahdollisuuksiaan.

Jotkut kiinalaiset kommentaattorit pitivät tapausta läpimurtona, mutta monien mielestä korvaus oli riittämätön ja totesi, että kokopäiväiset lastenhoitajat ansaitsevat paljon enemmän Kiinassa.

“Tämä on niin epäoikeudenmukaista naisia ​​kohtaan”, kirjoitti yksi käyttäjä Weibossa, mikroblogisivustossa. Hashtagia tapauksesta oli katsottu yli 570 miljoonaa kertaa keskiviikon lopusta lähtien.

“Katsotaanpa kuka uskaltaa olla kotiäiti”, sanoi toinen.

Naiset suorittavat päivittäin keskimäärin kaksi tuntia ja kuusi minuuttia kotitöitä Kiinassa tilastotoimiston mukaan verrattuna miesten 45 minuuttiin.

Kiinalaiset naiset, joilla on pitkään kestänyt syrjintä kotona ja työpaikalla, ovat viime vuosina pyrkineet parempiin palkoihin ja oikeudenmukaisempaan kohteluun. Aktivistit ovat johtaneet kampanjoita vastaan perheväkivalta, ja pieni #MeToo-liike on levinnyt maassa.

Oikeusjärjestelmästä on tullut monien valitusten keskipiste, koska säännökset vaikeuttavat naisten avioerojen saamista ja omaisuuden suojaamista.

Kiinan hallitus on tarjonnut joitain politiikkoja, joilla pyritään suojelemaan paremmin naisten oikeuksia, mukaan lukien vuoden 2016 laki perheväkivalta. Monien tällaisten lakien täytäntöönpano on kuitenkin epäjohdonmukaista.

Pekingin tuomioistuimen päätöksessä noudatettiin tänä vuonna käyttöön otettuja uusia sääntöjä, joiden mukaan avioerotapauksissa ihmiset voivat hakea korvausta askareiden suorittamiseen ja lasten kasvatukseen kuluneesta ajasta.

Pari avioitui vuonna 2015. Avioeron aloitti viime vuonna aviomies, jonka uutisraporttien mukaan hänet tunnistettiin useless sukunimellä Chen. Vaimo, jonka sukunimi on Wang, oli hoitanut pariskunnan poikaa sen jälkeen, kun hän ja hänen miehensä alkoivat asua erillään vuonna 2018.

Neiti Wang pyysi pariskunnan varojen jakamista tasan ja väitti, että hänelle olisi maksettava korvaus kotitöistä ja lastenhoidosta, koska hän sanoi, että hänen miehensä ei suorittanut näitä tehtäviä uutisraporttien mukaan. Tapaus on nyt valituksen kohteena, vaikka on epäselvää, mikä osapuoli aloitti muutoksen.

Sukupuolten tasa-arvon puolustajat Kiinassa totesivat päätöksessä, että naisilla on tärkeä rooli kotitalouksien hoidossa. Mutta heidän mukaansa oli vielä nähtävissä, johtaako päätös laajempiin muutoksiin naisten kohtelussa Kiinassa.

“Siinä tunnustetaan hänen kotityönsä tietyssä määrin ja sen taloudellinen arvo”, sanoi sukupuolten tasa-arvoa edistävä kiinalainen aktivisti Pleasure Lin. “Mutta korvaus ei ole sama kuin sen, mitä hänen pitäisi saada ja miten häntä tulisi arvostaa.”

Albee Zhang osallistui tutkimukseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *