Verikylpy Ecuadorin vankiloissa huumeiden jengit taistelevat hallinnasta

QUITO, Ecuador – Yli 60 vankia tapettiin tiistaina Ecuadorin historian pahimmissa vankilamellakoissa, kun kilpailevat jengit taistelivat maan kasvavan huumekaupan hallitsemiseksi.

Poliisin mukaan väkivalta puhkesi tiistaina aamulla joukossa koordinoituja kapinoita kolmessa isossa vankilassa. Vasta iltapäivällä viranomaiset saivat hallinnan takaisin.

Vankien tallentamissa ja sosiaalisessa mediassa jakamissa videoissa oli kaatuneita ruumiita ja silvottuja käsiä ja jalkoja, jotka järkyttivät verilöylyyn käyttämätöntä kansaa. Kauhistuttavat kuvat tekivät selväksi, kuinka pitkälle Ecuador on pudonnut järjestäytyneen huumerikollisuuden väkivaltaiseen kierteeseen.

“Tällaista asiaa ei ollut maassamme ajateltavissa”, kerran Ecuadorin vankilajärjestelmää johtanut Ricardo Camacho sanoi haastattelussa. “Tämä on tragedia, todellinen shokki.”

Hallituksen mukaan tiistain hyökkäykset olivat osa kilpailevien huumeiden jengien välistä riitaa.

Joulukuussa Los Choneros -nimisen paikallisen jengin johtaja murhattiin Mantan satamakaupungin ostoskeskuksessa, josta on tullut tärkeä kokaiinikaupan keskus Keski-Amerikkaan.

Taistelu muutti tiistaina vankiloihin, kun Los Chonerosin jäsenet kosivat johtajansa kuolemasta, sanoi kenraali Edmundo Moncayo, Ecuadorin vankilajärjestelmän päällikkö. Monet uhreista eivät hänen mukaansa olleet sidoksissa järjestäytyneeseen rikollisuuteen, vaan he olivat yksinkertaisesti kiinni taistelussa.

“Kaksi aseistettua ryhmää yritti tarttua pidätyskeskusten rikolliseen johtoon”, kenraali Moncayo sanoi.

Vaikka Ecuador ei itse kasvaa suuria määriä kokalehtiä, sitä reunustavat kaksi maailman suurinta tuottajaa, Kolumbia ja Peru.

Kolumbialaiset kokaiinikauppiaat ja sissit ovat jo pitkään käyttäneet Ecuadorin aluetta toimintaansa ja aloittaneet viime vuosina kasvavan osuuden viennistä naapurimaihin, kun Kolumbian viranomaiset tehostivat satamien ja lentokenttien valvontaa.

Ecuadorin täynnä olevat vankilat ovat muuttuneet yhä väkivaltaisemmiksi viimeisten kolmen vuoden aikana, kun huumejengit saivat tehokkaan hallinnan.

Väkivalta pahensi sen jälkeen, kun vankilat joutuivat leikkaamaan budjettiaan Ecuadorin taloudellisesti vaikeuksissa olevan hallituksen hyväksymän säästöohjelman mukaisesti, sanoi Daniela Oña, joka tutkii ihmisoikeusloukkauksia Ecuadorin vankiloissa.

“Se on moniulotteinen ongelma”, rouva Oña totesi, että nyt on “vähemmän rahaa psykologiaan, urheiluun, kulttuuriin ja sosiaalityöhön – kaikki nämä tekijät estävät kunnollisen sosiaalisen kuntoutuksen”.

Poliisin mukaan viisi vankia kuoli joulukuussa paikallisen huumejoukon jäsenten keskuudessa käydyssä vankilassa. Vuonna 2019 kaksi tusinaa ecuadorilaista vankia kuoli joukossa kapinoita, ja kaksi uhria paloi elossa.

José María León Cabrera raportoitu Quitolta, ja Anatoly Kurmanaev Caracasista, Venezuelasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *