Saudi-Arabian entinen öljyministeri Ahmed Zaki Yamani kuoli 90-vuotiaana

Saudi-Arabian voimakas öljyministeri ja arabimaailman pyrkimys hallita omia energialähteitään 1970-luvulla ja sen myöhempi kyky vaikuttaa öljyntuotantoon, polttoaineiden hintoihin ja kansainvälisiin asioihin kuoli Lontoossa, kuoli Ahmed Zaki Yamani. Hän oli 90-vuotias.

Saudi-Arabian valtion televisio ilmoitti hänen kuolemastaan ​​tiistaina.

Turbulentin energiapolitiikan aikakaudella Harvardin kouluttama asianajaja Mr. Yamani puhui arabien öljyntuottajien puolesta maailmanlaajuisesti, kun teollisuus selviytyi arabien ja israelilaisten sotien, Iranin vallankumouksen ja kasvavien kipujen myötä. Maailman öljykysyntä nosti Saudi-Arabian ja muiden Persianlahden valtioiden hallitukset käsittämättömän vaurauden alueiksi. Ylittäessään Euroopan, Aasian ja Amerikan edistääkseen arabien öljy-etuja hän tapasi hallituksen johtajia, meni televisioon ja tuli tunnetuksi. Virtaavassa arabialaisessa kaapussa tai Savile Row -puvussa, puhuen englantia tai ranskaa, hän hajautti kulttuureja, rakastaa eurooppalaista klassista musiikkia ja kirjoittaa arabia runoutta.

Herra Yamani pyrki yleensä hintavakauteen ja hallittuihin markkinoihin, mutta hänet tunnetaan parhaiten vuoden 1973 öljysaarton suunnittelusta, joka johti maailman korkeisiin hintoihin, bensiinipulaan ja pyrkimykseen pienempiin autoihin, uusiutuviin energialähteisiin ja riippumattomuuteen arabien öljystä.

Saudi-Arabian öljyministerinä vuosina 1962-1986 Herra Yamani oli tehokkain kansalainen valtakunnassa, jolla oli maailman suurimpia öljyvaroja. Lähes 25 vuoden ajan hän oli myös hallitseva virkailija Öljynviejämaiden järjestössä, jonka nousevat ja laskevat tuotantokiintiöt aaltoilivat kuin vuorovesi maailmanmarkkinoilla.

Vuonna 1972 Herra Yamani muutti hallitsemaan Persianlahden valtavia öljyvarantoja Aramcolta, neljän amerikkalaisen öljy-yhtiön yhteenliittymältä, joka oli käyttänyt niitä pitkään. Vaikka arabijohtajat vaativat Aramcon kansallistamista – haltuunotto, joka on saattanut maksaa amerikkalaiselle tekniselle ja markkinointiosaamiselle sekä pääomalle – herra Yamani omaksui maltillisemman strategian.

Yamanin neuvotteleman merkittävän “osallistumissopimuksen” nojalla Saudi-Arabia voitti oikeuden hankkia 25 prosenttia ulkomaisista käyttöoikeussopimuksista välittömästi ja nostaa osuutensa vähitellen hallitsevaksi osuudeksi. Sillä välin Aramco jatkoi toimilupiensa käyttöä ja hyötyi öljyn louhinnasta, jalostamisesta ja markkinoinnista, vaikka se joutui maksamaan huomattavasti korkeampia palkkioita Saudi-Arabian hallitukselle.

Kauppa piti öljyn virtauksen riippuvaisessa teollistuneessa maailmassa ja antoi arabien öljyntuottajille aikaa kehittää omaa teknistä ja markkinointiosaamistaan. Nämä tapahtumat toivat lopulta Persianlahden valtioille valtavan vaurauden ja dramaattisen taloudellisen ja poliittisen vallan vaihdon alueella.

Vuonna 1973, kun Israel voitti Egyptin ja Syyrian Yom Kippurin sodassa ja arabijohtajat vaativat öljyn käyttöä poliittisena aseena, Mr. Yamani suunnitteli kauppasaarron painostamaan Yhdysvaltoja ja muita liittolaisia ​​peruuttamaan tuki Israelille ja Israelille. vetäytyä miehitetyiltä arabimailta. Vientikielto aiheutti sokki-aaltoja ympäri maailmaa, aiheutti halkeamia Pohjois-Atlantin liittoutumassa ja kallisti Japania ja muita kansoja kohti arabeja.

Mutta Yhdysvallat piti linjaa. Presidentti Richard M.Nixon loi energia-tsaarin. Bensiinin annostelu ja hintavalvonta otettiin käyttöön. Pumpussa oli pitkiä jonoja ja satunnaisia ​​taisteluita. Vaikka inflaatio jatkui vuosia, painotettiin uutta energian etsintää ja säästämistä, mukaan lukien jonkin aikaa kansallinen nopeusrajoitus 55 mailia tunnissa moottoriteillä.

Pitkä mies, jolla on huomaavat silmät ja Van Dyke -vehnäpukki, herra Yamani löi länsimaalaisia ​​armollisina, nokkelina ja sitkeinä.

“Hän puhuu pehmeästi eikä koskaan lyö pöytää”, eräs amerikkalainen öljyjohtaja kertoi The New York Timesille. “Kun keskustelut kuumenevat, hän kärsii. Loppujen lopuksi hän saa tiensä miellyttävän kohtuullisuuden kanssa, mutta on eräänlainen sitkeys. “

Vuonna 1975 herra Yamanilla oli kaksi väkivaltaa harjaa. Hänen suojelijansa, kuningas Faisalin, murhasi kuninkaallinen veljenpoika Riadissa. Yhdeksän kuukautta myöhemmin Ilich Ramírez Sánchezin, joka tunnetaan myös nimellä Sakalina, johtamien terroristien panttivangiksi hänet ja muut OPEC-ministerit.

Vuosien ajan vientikiellon jälkeen herra Yamani yritti hillitä öljyn hintaa, uskoen, että Saudi-Arabian pitkäaikainen kiinnostus pidentää maailmanlaajuista riippuvuutta kohtuuhintaisesta öljystä. Mutta Iranin šahin kaataminen vuoden 1979 islamilaisessa vallankumouksessa kosketti energiakriisiä. Iranin tuotanto romahti, hinnat nousivat, paniikkihankinta alkoi, lisääntyneet OPEC-osakkeet tulvivat markkinoita ja hinnat laskivat jälleen.

Vuonna 1986, kun pitkään jatkunut maailman öljyjakauma ja herra Yamanin ja kuninkaallisen perheen väliset kiistat ja hinnat olivat erimielisiä, Kuningas Fahd erotti öljyministerin, päättäen 24 vuotta Saudi-Arabian tunnetuimpana ei-kuolevaisena.

Ahmed Zaki Yamani syntyi 30. kesäkuuta 1930 Mekassa, islamin pyhissä pyhiinvaelluskaupungissa, yksi islamilaisen lain tuomarin Hassan Yamanin kolmesta lapsesta. Sukunimi on peräisin Jemenistä, hänen esivanhempiensa maasta. Poika oli hartaasti uskonnollinen, nousi aikaisin rukoilemaan ennen koulua. Lähetetty ulkomaille korkea-asteen koulutukseen, hän ansaitsi tutkintoja Kairon kuningas Fuad I -yliopistossa vuonna 1951, New Yorkin yliopisto vuonna 1955 ja Harvard Regulation Faculty vuonna 1956.

Hän ja Laila Sulleiman Faidhi oli naimisissa vuonna 1955 ja hänellä oli kolme lasta. Hänen toinen vaimonsa oli Tamam al-Anbar; he menivät naimisiin vuonna 1975 ja saivat viisi lasta.

Vuonna 1958 kuninkaallinen perhe kutsui hänet neuvomaan kruununprinssi Faisalia, ja hänen nousunsa oli nopeaa. Vuodessa hän oli valtiovarainministeri ilman salkkua ja vuoteen 1962 mennessä öljyministeri. Vuonna 1963 herra Yamani ja Aramco perustivat yhdessä Saudi-Arabian öljy- ja mineraalikollegion opettaakseen öljyteollisuuden osaamista arabialaisille opiskelijoille.

Irtisanoutuneensa öljyministerinä Yamanista tuli konsultti, yrittäjä ja sijoittaja ja hän asui Crans-sur-Sierressa Sveitsissä. Vuonna 1982 hän liittyi muiden rahoittajien joukkoon Investcorpiin, joka on Bahrainissa toimiva pääomasijoitusyhtiö. Vuonna 1990 hän perusti Lontoon markkina-analyysiryhmän Heart for World Vitality Analysis. Elämäkerta, Jeffrey Robinson, ”Yamani: Sisäinen tarina”, julkaistiin vuonna 1989.

Ben Hubbard osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *