Nepalin korkeimman oikeuden päätökset purettu parlamentti on palautettava

KATHMANDU, Nepal – Nepalin korkein oikeus päätti tiistaina, että maan parlamentti, jonka maan pääministeri hajotti joulukuussa, on kutsuttava uudelleen koolle ja työntää Himalajan kansa uudelle poliittisen epävakauden kierrokselle.

Nepalin pääministeri KP Sharma Oli liuennut Parlamentti 20. joulukuuta johti pitkittyneisiin sisäisiin kiistoihin Nepalin kommunistisen puolueen hallituksessa, mutta tuomioistuin totesi, että hän oli ylittänyt valtaansa.

“Tuomioistuin on sanonut talon purkamisen perustuslain vastaiseksi teoksi”, sanoi tuomioistuimen tiedottaja Bhadrakali Pokharel ja lisäsi, että lainsäätäjä oli palautettava uudelleen kahden viikon kuluessa.

Päätös tarkoittaa, että Oli oli todennäköisesti epäluottamuslauseessa, kun lainsäätäjät kokoontuivat uudelleen.

Oli Oli ulkoasiainneuvonantaja Rajan Bhattarai sanoi, että pääministeri kunnioittaisi tuomioistuimen päätöstä. “Hän ei punnitse mitään epädemokraattista liikettä, kuten hätätilanteen asettaminen tai jotain muuta”, hän sanoi.

Herra Oli hajotti parlamentin noin kaksi vuotta ennen sen viisivuotiskauden päättymistä voidakseen lopettaa puolueensa kilpailevien johtajien odotetun epäluottamuslauseen.

Herra Oli valittiin toisen kerran pääministerinä vuonna 2017 luomalla enemmistö liittoutumasta entisten maolaisten kapinallisten kanssa ja lupaamalla torjua maata vaivaava endeeminen korruptio ja luoda vahvemmat siteet Kiinaan.

Nepalin poliittinen myllerrys tulee kasvavan jännitteen keskellä Kiinan ja Intian, kahden voimakkaan naapurin välillä, joiden kilpailu on kiristynyt entistä enemmän. Se on voimistunut, kun Kiina on painostanut sitä väitteet riidanalaisesta maasta pitkin niiden karu rajaa Himalajalla.

Toimikautensa aikana Oli kallistui yhä enemmän Kiinaa kohti Intian kustannuksella.

Herra Oli on käynnistänyt useita merkittäviä kehityshankkeita osana Kiinan pyrkimyksiä kehittää kauppa- ja kauttakulkuyhteyksiä alueella, lopettaen maan Intian monopolin.

“Oliin irtautuminen voi olla Intian tyydytyksen asia”, sanoi Bipin Adhikari, entinen Kathmandun yliopiston oikeustieteellisen korkeakoulun dekaani ja perustuslain asiantuntija. “Heikko koalitiohallitus voisi tukea heitä enemmän kuin Oli.”

Herra Oli on menettänyt otteensa puolueessa ja eduskunnassa viime päivinä. Hajoaminen jakoi hallitsevan puolueen kahteen ryhmään, ryhmä vastusti herra Olia ja hänen päätöstä hajottaa parlamentti, jota johti entinen maolaiskapinallinen Pushpa Kamal Dahal.

Oikeusasiantuntijat ja poliittiset aktivistit kokoontuivat Katmandun korkeimman oikeuden ulkopuolelle juhlimaan päätöstä tiistaina. Oliin päätös erottaa parlamentti oli tuomittu laajalti hänen omassa puolueessaan ja oppositiossa.

Yksi Nepalin kommunistisen puolueen vanhempi johtaja Raghuji Pant pyysi Olia eroamaan.

“Moraalisista syistä pääministerin tulisi erota välittömästi”, herra Pant sanoi. “Puolueemme voi pysyä ehjänä, jos pääministeri suostuu tukemaan toista johtajaa pääministerinä. Jos ei, uusi voimayhtälö on väistämätön. “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *