Kuinka sotilaat Myanmarin vallankaappauksen takana veivät maan offline-tilaan

Myanmarin sotilaat laskeutuivat ennen aamunkoittoa 1. helmikuuta kantoen kivääriä ja langanleikkureita. Aseen kohdalla he käskivät teleoperaattoreiden teknikoita sammuttamaan Internetin. Silminnäkijän ja tapahtumasta tiedotetun henkilön mukaan sotilaat katkaisivat johdot tietämättä mitä he katkaisivat.

Yangonissa ja muissa Myanmarin kaupungeissa tapahtuneet datakeskusten hyökkäykset olivat osa koordinoitua lakkoa, jossa armeija tarttui valtaan, lukitsi maan valitut johtajat ja vei suurimman osan internetin käyttäjistä offline-tilaan.

Koska vallankaappaus, armeija on toistuvasti sulkenut Internetin ja vähentänyt pääsyä tärkeimmille sosiaalisen median sivustoille eristäen maan, joka oli useless viime vuosina ollut yhteydessä ulkomaailmaan. Sotilashallinto on myös laatinut lainsäädäntöä, joka voi kriminalisoida Internetissä ilmaistut lempeimmät mielipiteet.

Toistaiseksi Tatmadaw, kuten Myanmarin armeija tunnetaan, on riippunut raakammammasta valvontamuodosta tiedonkulun rajoittamiseksi. Mutta armeija näyttää tosissaan perustavan digitaalisen aidan suodattamaan aggressiivisemmin sitä, mitä ihmiset näkevät ja tekevät verkossa. Tällaisen järjestelmän kehittäminen voi viedä vuosia ja edellyttää asiantuntijoiden mukaan todennäköisesti ulkopuolista apua Pekingiltä tai Moskovalta.

Tällainen kattava palomuuri voi myös vaatia kalliita hintoja: vallankaappauksen jälkeen tapahtuneet Web-katkokset ovat lamauttaneet kamppailevan talouden. Pidemmät häiriöt vahingoittavat paikallisten yritysten etuja ja ulkomaisten sijoittajien luottamusta sekä armeijan omia laajoja liike-etuja.

“Armeija pelkää ihmisten verkkotoimintaa, joten he yrittivät estää ja sulkea Internetin”, kertoi Ko Zaw Thurein Tun, Myanmarin Pc Professionals Associationin paikallisen osaston puheenjohtaja. ”Mutta nyt kansainväliset pankkitapahtumat ovat pysähtyneet, ja maan talous on laskussa. Heidän virtsansa kastelee heidän omia kasvojaan. “

Jos Myanmarin digitaalisesta valvonnasta tulee pysyvää, se lisäisi globaaleja muureja, jotka jakavat yhä enemmän avoimen, rajattoman internetin. Lohkot antaisivat myös uutta näyttöä siitä, että useat maat etsivät Kiinan autoritaarista mallia Internetin kesyttämiseksi. Kaksi viikkoa vallankaappauksen jälkeen Kambodža, joka on Kiinan talouden vauhdilla, julkisti myös oman laajamittaisen Web-valvontansa.

Jopa Yhdysvaltojen ja Euroopan päättäjät asettavat omia sääntöjään, vaikka ne ovatkin paljon vähemmän ankaria. Teknologit ovat huolissaan siitä, että tällaiset toimet saattavat lopulta hajottaa Internetin ja heikentää tehokkaasti maailmaa yhdistäviä verkkoverkkoja.

Myanmarilaiset ovat saattaneet päästä verkkoon myöhemmin kuin useimmat muut, mutta heidän innostuksestaan ​​Internetiin on kääntyneiden into. Viestintä Facebookissa ja Twitterissä yhdessä turvallisten viestisovellusten kanssa on yhdistänyt miljoonia ihmisiä vallankaappauksen vastustajiksi.

Armeijan päivittäiset katuprotestit ovat viime päivinä keränneet voimaa huolimatta verisistä törmäyksistä. Mielenosoittajat ovat kokoontuneet Kiinan diplomaattisissa edustustoissa Myanmarissa ja syyttäneet Pekingiä autoritaarisuuden työkalujen viemisestä pienempään naapuriinsa.

Kaksi suurta kiinalaista yritystä, Huawei ja ZTE, rakensivat suuren osan Myanmarin tietoliikenneverkosta, varsinkin kun länsimaiset taloudelliset pakotteet vaikeuttivat muiden ulkomaisten yritysten toimintaa maassa.

Myanmarin kaksi ulkomaisessa omistuksessa olevaa teleoperaattoria, Telenor ja Ooredo, ovat täyttäneet lukemattomia armeijan vaatimuksia, mukaan lukien ohjeet katkaista internetyhteys joka ilta viimeisen viikon aikana ja estää tietyt verkkosivustot, kuten Fb, Twitter ja Instagram.

Koko ajan sotilaallinen on asettanut Sign Corpsin virkamiehet vastaamaan posti- ja tietoliikenneosastosta kahden osaston henkilöstöä tuntevan henkilön mukaan.

36 sivun luonnos kyberturvallisuuslaki Se jaettiin televiestinnälle ja Web-palveluntarjoajille viikolla vallankaappauksen jälkeen. Siinä hahmotellaan drakoniset säännöt, jotka antaisivat armeijalle laajat valtuudet estää verkkosivustoja ja estää pääsy ongelmallisiksi katsotuille käyttäjille. Laki antaisi hallitukselle myös laajan pääsyn käyttäjien tietoihin, joiden mukaan Web-palveluntarjoajien on säilytettävä kolme vuotta.

“Kyberturvallisuuslaki on useless laki verkossa olevien ihmisten pidättämisestä”, sanoi Ma Htaike Htaike Aung, Myanmarissa tekniikkaa seuraavan kansalaisyhteiskunnan ryhmän MIDOn toimitusjohtaja. “Jos se käy läpi, digitaalinen talous lakkaa maassamme.”

Kun lakiluonnos lähetettiin kommentoitavaksi ulkomaisille televiestinnöille, viranomaiset sanoivat yritysten edustajille, että kahden keskustelusta tietoisen ihmisen mukaan lakien hylkääminen ei ollut vaihtoehto.

Ne ihmiset ja muut, jotka tietävät meneillään olevista yrityksistä torjua Internetiä Myanmarissa, puhuivat The New York Timesille nimettömyydestä uuden hallinnon herkkyyden vuoksi.

Kyberturvallisuuslakiluonnos seuraa vuosien ponnisteluja maassa kehittää valvontavalmiuksia, usein Kiinasta saatujen vihjeiden seurauksena. Viime vuonna norjalaisomistuksessa oleva Telenor ilmaisi huolensa hallituksen pyrkimyksestä rekisteröidä matkapuhelintoimintoja ostavien henkilöiden henkilöllisyys, mikä antaisi viranomaisille mahdollisuuden linkittää nimet puhelinnumeroihin.

Myanmarin kampanja on toistaiseksi epäonnistunut, vaikka sillä onkin yhtäläisyyksiä Kiinan oikeiden nimien rekisteröintipolitiikkaan, josta on tullut Pekingin valvontavaltioiden kulmakivi. Ohjelma heijasteli Myanmarin tavoitteita, mutta myös kuinka kaukana se on saavuttamasta mitään lähellä Kiinan tekemää.

Viime vuosina autojen ja ihmisten jäljittämiseen tehdyt Huawei-valvontakamerat ovat nousseet myös maan suurimmissa kaupungeissa ja alikansoitetussa pääkaupungissa Naypyidaw. Myanmarin ylin tietoturvaviranomainen esitteli äskettäin valokuvia tällaisesta tienvalvontatekniikasta henkilökohtaisella Fb-sivulla.

Huawei-edustaja kieltäytyi kommentoimasta järjestelmiä.

Toistaiseksi, vaikka Kiinan vastaiset mielenosoitukset ovat suurempia kuin pelot korkean teknologian laitteiden virrasta, Tatmadaw on määrännyt teleyrityksiä käyttämään vähemmän kehittyneitä menetelmiä Web-käytön estämiseksi. Valintamenetelmänä on erottaa verkkosivustojen osoitteet numerosarjasta, jonka tietokone tarvitsee etsiäksesi tiettyjä sivustoja, mikä muistuttaa väärän numeron lisäämistä henkilön nimen alle puhelinluetteloon.

Savvier-internetin käyttäjät peittävät korttelit virtuaalisilla yksityisillä verkoilla tai VPN-palveluilla. Viimeisen viikon aikana pääsy joihinkin suosittuihin ilmaisiin VPN-verkkoihin Myanmarissa on kuitenkin estynyt. Ja maksettuja palveluja, joita on vaikea estää, ei voida maksaa useimmille maan ihmisille, joilla ei ole myöskään niiden ostamiseen tarvittavia kansainvälisiä luottokortteja.

Silti yhdelle Aasian köyhimmistä maista Myanmar on kehittänyt yllättävän vankan teknisen komennon. Viime vuosikymmenen aikana tuhannet sotilaspäälliköt ovat opiskelleet Venäjällä, missä heille opetettiin uusinta tietotekniikkaa Myanmarin ja Venäjän koulutustietojen mukaan.

Vuonna 2018 liikenne- ja teleministeriö, joka oli silloisen siviili-sotilashallituksen alaisuudessa, ohjasi 4,5 miljoonaa dollaria hätärahastosta käytettäväksi sosiaalisen median seurantaryhmä jonka tarkoituksena on estää ulkomaisia ​​lähteitä, jotka häiritsevät ja yllyttävät levottomuuksiin Myanmarissa.

Tuhannet verkkosotilaat toimivat sotilaallisessa johdossa, kertoivat Myanmarin tekniset asiantuntijat. Joka aamu öisten internet-seisokkien jälkeen useammat verkkosivustot ja VPN: t estetään, mikä osoittaa sotilaiden ahkeruutta.

“Näemme armeijan, joka on käyttänyt analogisia menetelmiä vuosikymmenien ajan, mutta yrittää myös omaksua uuden tekniikan”, sanoi Hunter Marston, Kaakkois-Aasian tutkija Australian kansallisesta yliopistosta. “Vaikka sitä sovelletaan toistaiseksi sattumanvaraisella tavalla, he perustavat järjestelmän lakaista kaikki, jotka lähettävät mitään, vaikka järjestelmää uhkaisi edes etäisesti.”

Zaw Thurein Tun, Myanmarin tietokoneammattilaisten liitto, kertoi istuvansa kotona ja selaamassa Internetiä pian vallankaappauksen jälkeen, kun joukko miehiä saapui pidättämään hänet. Muita digitaaliaktivisteja oli jo pidätetty eri puolilla maata. Hän juoksi.

Hän on nyt piilossa, mutta auttaa suunnittelemaan armeijaa vastaan ​​kansalaisten tottelemattomuuskampanjan. Zaw Thurein Tun kertoi olevansa huolestunut siitä, että Tatmadaw kokoaa oman palomuurinsa tiilestä digitaaliseen tiiliin.

“Sitten me kaikki olemme jälleen täydellisessä pimeydessä”, hän sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *