Italia suree suurlähettilään ja hänen henkivartijansa, tapettu Kongossa

Italialaiset surivat tiistaina Italian Kongon demokraattisen tasavallan suurlähettilään Luca Attanasion kuolemaa, joka tapettiin väijytyksessä henkivartijansa ja kuljettajansa kanssa samalla kun hän osallistui humanitaariseen saattoon Maailman ruokaohjelman kanssa.

Kansalliset tiedotusvälineet olivat täynnä kunnianosoituksia Attanasioon, 43, jota ylistettiin Italian diplomatian nuorekas ja humanitaarisena kasvona, ja yksityiskohtaiset kertomukset hänen viimeisistä tunneistaan ​​ennen maanantaina tapahtuvaa kuolemaansa.

Herra Attanasion tappaminen löi syvän hermon Italiassa, joka on ollut viime vuoden paineessa pandemian ja poliittisen kriisin takia, joka loi viikkoja epävarmuutta. Monet italialaiset ovat edelleen herkkiä kansalaistensa kohtalolle ulkomailla jatko-opiskelijan julman tappamisen jälkeen, Giulio Regeni, Egyptissä vuonna 2016.

Kuvia Attanasion hymyilemisestä ja kongolaisten lasten ympäröimästä tai poseeraamisesta vaimonsa ja kolmen pienen tyttärensä kanssa hallitsivat Italian päivälehtien etusivuja ja heidän verkkosivustojaan.

”Luca ja Vittorio. Italian parhaat puolet ”, luetaan Torinossa sijaitsevan La Stampa -lehden otsikossa viitaten Vittorio Iacovacciin, 30-vuotiaan italialaiseen sotapoliisiin, joka kuoli suurlähettilään ja heidän kongolaisen kuljettajansa, Mustapha Milambon kanssa Maailman ruokaohjelmasta. .

“Hänen Afrikkansa”, luki vasemmistolaisen päivittäisen Il Manifeston etusivun otsikko, jossa näkyy suurlähettilään ottama selfie, oikealla peukalolla ylöspäin, kahden kongolaisen lapsen kanssa.

“Eilen en voinut ilmaista hänen perheelleen koko ulkoministeriön syvää surua ja vilpittömää läheisyyttämme”, ministeriön pääsihteeri Elisabetta Belloni kirjoitti päiväkirjan Corriere della Sera -lehdessä. “Koska hiljaisuus ja tunteet vallitsivat.”

“Luca oli antelias ihminen, joka halusi tehdä hyvää”, rouva Belloni sanoi. “Hän uskoi, että Italialla – Euroopan unionin ja Yhdistyneiden Kansakuntien kanssa – voi olla tärkeä rooli kehityksen ja rauhan edistämisessä. Tähän tavoitteeseen hän omistautui nöyryydellä, mutta myös ehdottomalla sitoutumisella ja valmiudella. “

Paavi Francis ilmaisi tiistaina surunvalittelunsa uhrien perheille, diplomaattikunnalle ja sotapoliisille “näiden rauhan ja lain palvelijoiden katoamisen vuoksi”.

Rooman syyttäjät aloittivat onnettomuuden tutkinnan lähettämällä tutkijaryhmän Pohjois-Kivun pääkaupunkiin Gomaan, lähellä murhaa. Kongon demokraattisen tasavallan presidentti ja korkeimmat virkamiehet sitoutuivat pääsemään tragedian pohjaan, joka tapahtui Ruandan rajan lähellä olevalla alueella, joka tunnetaan väkivallasta.

Kymmenet aseelliset ryhmät kilpailevat sieppauksista ja väkivaltaisista toimista alueella. Kongon suurimman ulkomaisen aseellisen ryhmän, Ruandan vapauttamisen demokraattisten voimien, kapinalliset. Kapinallisryhmä kielsi tiistaina osallistumisensa hyökkäykseen sanoen, että heidän miehensä olivat kaukana alueesta.

Kongon presidentti Félix Tshisekedi ja hänen vaimonsa tapasivat tiistaina Attanasion vaimon Zakia Seddikin, joka on Kongon hallituksessa olevan järjestön, joka auttaa apua tarvitsevia naisia ​​ja lapsia, presidentti.

Kansallisesta televisiosta luetussa lausunnossa herra Tshisekedi sanoi, että hallitus on lähettänyt Gomalle tutkijaryhmän “jotta valaistaan ​​näitä hirvittäviä rikoksia mahdollisimman pian”.

Oli epäselvää, ammuttiinko Attanasio ja hänen henkivartijansa kidnappausyrityksen yhteydessä pieleen vai murhattiinko hän aseellisen ryhmän, puistonvartijoiden ja lähellä olevan Kongon armeijan yksikön välisen aseenvaihdon aikana.

Herra Attanasio matkusti pohjoisessa sijaitsevaan Rutshuruun vierailemaan Maailman ruokaohjelma -hankkeessa, jossa ruokittiin koululaisia, osittain Italian hallituksen rahoittamassa, kahden auton saattuessa. Maailman ruokaohjelman mukaan heidän kulkemansa tie oli aiemmin puhdistettu matkustamista varten ilman turvatarkastajia.

Hyökkäystä edeltävänä iltana herra Attanasio ja herra Iacovacci söivät pienen ryhmän italialaisia ​​ulkomaalaisia ​​Gomassa.

“Hän sanoi ihailevansa etulinjassa tekemäämme työtä ja oli ylpeä meistä täällä”, illalliselle osallistunut Kongon demokraattisen tasavallan AVSI-avustusryhmän italialainen ohjelmapäällikkö Miriam Ruscio kertoi Attanasiosta.

“On tuhoisa tietää, että hän on poissa”, Ruscio sanoi.

Herra Attanasion kotikaupungissa Limbiatessa lähellä Milanoa pormestari Antonio Romeo sanoi nimeävänsä kaupungin tulevan kulttuurikeskuksen suurlähettilään mukaan.

“Hän oli ylpeä kotikaupungistaan ​​maakunnassa”, herra Romeo sanoi ja lisäsi: “Me kaipaamme häntä kovasti.”

Suurlähettilään isä Salvatore Attanasio sanoi Italian uutistoimiston Ansa julkaisemassa videohaastattelussa: “Olemme tuhoutuneita, se on vertaansa vailla oleva menetys.”

Hän lisäsi: “Nämä ovat epäoikeudenmukaisia ​​asioita, joita ei koskaan tule koskaan tapahtua.”

Steve Wembi kirjoitti raportteja Kinshasasta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *