Ainoastaan ​​”patriootit”: Peking suunnittelee Hongkongin vaalien uudistamista

Peking – Kiinan kommunistipuolue käyttää jo nyt suurta vaikutusvaltaa Hongkongin poliittiseen maisemaan. Sen liittolaiset ovat jo pitkään valvoneet komiteaa valitsee alueen johtajan. Sen uskolliset hallitsevat Hongkongin lainsäätäjä. Se syrjäytetty neljä kaupungin vaaleista oppositiolakilaista viime vuonna.

Nyt Kiina aikoo asettaa rajoituksia Hongkongin vaalijärjestelmälle juurtamaan ehdokkaat, joita kommunistinen puolue pitää lojaalina, mikä voi estää kaupungin demokratian puolustajia hakemasta mihin tahansa valittuun virkaan.

Suunniteltu peruskorjaus vahvistaa kommunistisen puolueen päättäväisyyttä kumota muutama jäljellä oleva poliittisen mielipiteen jälki sen jälkeen, kun hallitusten vastaiset mielenosoitukset ryntäsivät alueella vuonna 2019. Se rakentaa myös kaupungin kansallista turvallisuutta koskevaa lakia, joka Peking sääti viime kesänä, joka antaa viranomaisille laajat valtuudet kohdistaa erimielisyyksiä.

Yhdessä nämä ponnistelut muuttavat Hongkongin vapaasti liikkuvan, usein sotkuisen osittaisen demokratian poliittiseksi järjestelmäksi, joka muistuttaa läheisemmin Method-Kiinan autoritaarista järjestelmää, joka vaatii melkein täydellistä tottelevaisuutta.

“Maassamme, jossa harjoitetaan sosialistista demokratiaa, poliittinen erimielisyys on sallittua, mutta tässä on punainen viiva”, sanoi Kiinan Hongkongin ja Macaon asioiden johtaja Xia Baolong maanantaina voimakkaasti muotoillussa puheessa, jossa hahmoteltiin Pekingin aikomuksia. “Sitä ei saa antaa vahingoittaa maan perusjärjestelmää – eli vahingoittaa Kiinan kommunistisen puolueen johtoa.”

Keskushallinto haluaa, että Hongkongia johtaa “isänmaat”, sanoi Xia, eikä se anna Hongkongin hallituksen kirjoittaa uudelleen alueen lakeja, kuten aiemmin oli odotettu, mutta tekee sen itse.

Xia ei käsitellyt yksityiskohtia, mutta Hongkongin johtaja Carrie Lam vahvisti suunnitelman laajan vetoomuksen sanoen tiistaina, että monet vuosia ajoittaisia ​​mielenosoituksia Hongkongin poliittisen tulevaisuuden takia oli pakottanut kansallisen hallituksen toimimaan.

Kun Britannia palautti Hongkongin Kiinan suvereniteettiin vuonna 1997, alueelle luvattiin korkea autonomia sen kapitalistisen talousjärjestelmän ja oikeusvaltion säilyttämisen lisäksi.

Mutta vuosikymmenien jälkeen monet kaupungin 7,5 miljoonasta asukkaasta ovat varoittaneet Pekingiä loukkaus heidän vapauksiinsa ja täyttämättä jääneet lupaukset yleisistä äänioikeuksista. Kommunistinen puolue on puolestaan ​​huolestunut yhä enemmän avointa vastustusta sen hallintaan kaupungissa ja on syyttänyt sitä, mitä se kutsuu vihamieliseksi ulkomaiset joukot taivuttivat heikentämään sen suvereniteettia.

Nämä jännitteet lisääntyivät vuonna 2019, kun Hongkongin asukkaiden joukot menivät kaduille mielenosoituksiin kuukausien ajan ja vaativat osittain yleisiä äänioikeuksia. He antoivat myös Pekingille silmiinpistävän nuhteen jakamalla demokratian kannattajia upea voitto paikallispiirin vaaleissa jota laitos oli pitkään hallinnut.

Viimeisimmällä suunnitellulla uudistuksella pyritään estämään tällaiset vaaleihäiriöt ja mikä tärkeämpää, antaisi Pekingille myös paljon tiukemman otteen 1200-jäsenisestä komiteasta, joka päättää ensi vuoden alussa kaupungin pääjohtajana seuraavien viiden vuoden ajan.

Eri ryhmät Hongkongin yhteiskunnassa – pankkiirit, lakimiehet, kirjanpitäjät ja muut – äänestävät tänä vuonna edustajiensa valitsemiseksi komiteassa. Kommunistisen puolueen kiireellisyys viittaa huoleen siitä, että demokratian kannattajat Hongkongissa ovat niin vahvoja, että puolue voi menettää valvonnan komiteassa, ellei se estä demokratian puolustajia palvelemasta.

Kiinan johtajan Hongkongin politiikkaa käsittelevä vanhempi neuvonantaja Lau Siu-kai sanoi, että Kiinan kommunistisen puolueen johtaman kansallisen lainsäätäjän odotettiin edistävän vaalien uudistamista, kun se kokoontuu Pekingissä 5. maaliskuuta alkavaan vuosikokoukseensa.

Hongkongin entinen vanhempi virkamies Lau sanoi, että Kiinan lainsäätäjä, kansankongressi, todennäköisesti aikoo perustaa korkean tason valtion virkamiesten ryhmän, jolla on laillinen toimivalta tutkia jokaista julkishallinnon ehdokasta ja selvittää, kuka ehdokas on aidosti uskollinen Pekingille.

Suunnitelma kattaisi ehdokkaat lähes 2000 valittuun tehtävään Hongkongissa, mukaan lukien toimitusjohtajan valitseva komitea, lainsäätäjä ja piirineuvostot, hän sanoi.

Nyt valmisteltava uusi vaalilaki ei ole taannehtiva, herra Lau sanoi, ja nykyiset piirineuvoston jäsenet säilyttävät paikkansa niin kauan kuin he noudattavat lakia ja vannovat uskollisuuttaan Hongkongille ja Kiinalle.

Pekingin virkamiehet ja valtion tiedotusvälineet ovat toimittaneet viime kuussa rummun puhelun siitä, että Hongkongia johtavat yksinomaan “patriootit”. Pekingille tämä termi määritellään suppeasti uskollisuudeksi Method-Kiinalle ja erityisesti Kiinan kommunistiselle puolueelle.

Kiinan ylin johtaja Xi Jinping otti asian esille tammikuun lopulla rouva Lamin kanssa kertoen hänelle, että isänmaallisten hallitseminen Hongkongissa oli ainoa tapa varmistaa kaupungin pitkäaikainen vakaus. Ja tiistaina Hongkongin hallitus ilmoitti tekevänsä lakiesityksen, jossa piirineuvojia vaaditaan antamaan uskollisvalat, ja kielletään ehdokkaat olemasta virassa viisi vuotta, jos heitä pidetään vilpittöminä tai liian isänmaallisina.

“Et voi sanoa:” Olen isänmaallinen, mutta en kunnioita sitä tosiasiaa, että Kiinan johtaja on Kiinan kommunistinen puolue “, sanoi Hongkongin perustuslaillisten ja mantereiden sihteeri Erick Tsang tiedotustilaisuudessa.

Demokratiaa suosiva piirineuvos Michael Mo, joka on ollut suorassa kritiikissään hallitusta kohtaan, sanoi aikovansa vannoa uskollisuudenvalan, mutta hänellä ei ollut valtaa siitä, riittäisikö se viranomaisille.

“Minun ei ole määritellä, olenko patriootti”, herra Mo sanoi. “Niin sanottu ohimerkki on tuntematon.”

Hallituksen toimet voivat edelleen viilentää sananvapautta ja poliittista keskustelua kaupungissa. Siitä lähtien kun Peking asetti kansallisen turvallisuuden lain, kaupungin viranomaiset ovat käyttäneet sitä laajamittaiseen tukahduttamiseen. He ovat pidättäneet yli 100 ihmistä, mukaan lukien aktivistit, poliitikot, amerikkalaisen asianajajan ja demokratiaa kannattavan kustantajan.

“Voin useless sanoa, että ihmiset ovat huolestuneita tästä – esimerkiksi, pidetäänkö kommunistisen puolueen tai Kiinan poliittisen järjestelmän kritiikkiä isänmaallisena, heillä on tällainen itsesensuuri”, sanoi vanhempi lehtori Ivan Choy hallitus ja julkishallinto Hongkongin Kiinan yliopistossa.

Ennen viime vuoden turvallisuuslakia Peking antoi Hongkongin lainsäätäjän yleensä laatia ja antaa alueita koskevia lakeja. Merkkinä siitä, kuinka uusi lähestymistapa on aiempien vuosien raju, jotkut Hongkongin poliitikot ilmaisivat aluksi skeptisyyden siitä, että Peking ohittaa jälleen paikalliset viranomaiset antamaan lainsäädäntöä.

Maanantaina, tunteja Hongkongin asioista vastaavan Kiinan virkamiehen Xia puheen jälkeen, sijoittautumista suosiva lainsäätäjä Holden Chow sanoi odottavansa edelleen Hongkongin muotoilevan vaalimuutokset yksinään, kuten perinne.

Mutta tiistaina, kun joukko virkamiehiä ilmoitti odottavansa Pekingin toimivan suoraan, herra Chow sanoi muuttaneensa mieltään ja tukevansa täysin keskushallituksen aikomusta toimia ylhäältä.

Hän sanoi, että Pekingin toiminta ei vähentänyt Hongkongin johtajien vaikutusta. “En usko, että löydät näitä asioita kovin usein”, hän sanoi suorasta toiminnasta vaaliuudistuksen ja kansallisen turvallisuuden lain suhteen.

“Se liittyy useless näihin kahteen tärkeään ja tärkeään asiaan”, herra Chow sanoi. “Uskon edelleen, että jatkossa meillä on vielä oma roolinsa.”

Keith Bradsher raportoi Pekingistä ja Vivian Wang ja Austin Ramzy Hongkongista. Tiffany Might osallistui raportointiin Hongkongista.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *