Afganistanin siviilien uhrit nousivat rauhanpuheiden alkamisen jälkeen

KABUL, Afganistan – Siviilien uhrit kasvoivat voimakkaasti Afganistanissa sen jälkeen, kun hallituksen ja Talebanin väliset rauhanneuvottelut alkoivat syyskuussa, vaikka yleiset kuolemantapaukset ja loukkaantumiset vähenivät vuonna 2020 edelliseen vuoteen verrattuna, Yhdistyneiden Kansakuntien raportti tiistaina.

Yhdistyneiden Kansakuntien Afganistanin-operaatio havaitsi vuosikertomuksessaan, joka dokumentoi siviilivammat ja kuolemat, että siviilien uhrien lisääntyminen alkoi pian Afganistanin sisäisen toiminnan jälkeen neuvottelut avattiin 12. syyskuuta Dohassa, Qatarissa, kasvoi 45 prosenttia vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä verrattuna vuoden 2019 vastaavaan ajanjaksoon. Siviilien uhreja oli marraskuussa suurin kuukausi vuodesta sen jälkeen, kun YK alkoi järjestelmällisesti dokumentoida afgaaneja vuonna 2009, raportissa todetaan.

“2020 olisi voinut olla rauhan vuosi Afganistanissa”, sanoi YK: n pääsihteerin erityisedustaja Afganistanissa Deborah Lyons. “Sen sijaan tuhannet afgaanilaiset siviilit menehtyivät konfliktin takia.”

Raportti julkaistiin, kun Afganistanin hallituksen ja Talebanin väliset neuvottelut ovat edelleen pysähtyneet hellittämättömän väkivallan keskellä, ja Bidenin hallinto tarkistaa Yhdysvaltojen ja Talebanin helmikuussa 2020 tekemää sopimusta.

Vuotta sitten tehdyn sopimuksen jälkeen siviiliuhrien määrä vuodessa oli 15 prosenttia pienempi kuin vuonna 2019. Vuonna 2020 todistetut 8820 siviiliuhria – 3035 kuollutta ja 5785 haavoittunutta – edustivat ensimmäistä kertaa vuodesta 2013, jolloin luku putosi alle 10000, raportissa sanottiin.

Lasku johtui Talebanin joukkojen suuronnettomuuksien vähenemisestä suurissa kaupungeissa ja amerikkalaisten lentojen määrän vähenemisestä – jotka molemmat edesauttivat siviilien uhrien korkeaa määrää aiempina vuosina.

Mutta siviilien uhrit lisääntyivät viimeisellä vuosineljänneksellä, kun taistelut riehuivat maaseudulla Talebanin ja Afganistanin hallituksen joukkojen välillä. Samalla a kohdennettu salamurhakampanja ampuminen ja pommitukset tappoivat valtion työntekijöitä ja turvallisuusjoukkojen jäseniä, toimittajia, kansalaisyhteiskunnan puolustajia ja taistelijoiden perheenjäseniä.

Kohteena olivat myös uskonnolliset vähemmistöt, varsinkin Hazaras, joista suurin osa on šiita-muslimeja, ja maan pieni sikhiväestö.

Vuoden 2020 viimeisten kolmen kuukauden aikana kirjatut 2792 siviiliuhria (891 kuolemantapausta ja 1901 loukkaantumista) olivat toiseksi korkeimmat kokonaismäärät tältä ajanjaksolta vuodesta 2009.

Taliban on kiistänyt kohdennetut hyökkäykset muita kuin hallituksen työntekijöitä tai kannattajia vastaan, mutta Afganistanin hallitus on syyttänyt militantteja useimmista tällaisista hyökkäyksistä.

Viime vuosi oli seitsemäs peräkkäinen vuosi, jolloin YK on dokumentoinut yli 3000 siviilikuolemaa, “Afganistan on edelleen yksi maailman kuolettavimmista paikoista siviilinä”, kerrotaan raportissa.

Raportissa todettiin, että monet afgaanit olivat toivoneet väkivallan vähenevän sen jälkeen, kun hallituksen ja Taleban-neuvottelijat aloittivat muodollisen muodon neuvottelut, joiden tarkoituksena on sopia etenemissuunnitelmasta tulevaa Afganistanin hallitusta varten ja pyrkiä kohti kattavaa tulitaukoa.

“Sen sijaan väkivalta lisääntyi häiritsevillä suuntauksilla ja seurauksilla”, YK: n raportissa todettiin.

Kun molemmat osapuolet ovat sopineet menettelyt neuvottelujen ohjaamiseksi joulukuun alussa, neuvottelut upotettiin tammikuun ensimmäiseen viikkoon saakka. Sen jälkeen ei kuitenkaan ole käyty virallisia neuvotteluja. Sen sijaan on käynyt kovaa taistelua, koska molemmat osapuolet odottavat Bidenin hallinnon päätöstä kunnioittaa vai jatkaa 1. toukokuuta määräaika Afganistanissa jäljellä olevien 2 500 amerikkalaisen joukon vetämisestä pois Yhdysvaltojen ja Talebanin helmikuussa 2020 tekemän sopimuksen mukaisesti.

Osa viimeisen vuosineljänneksen uhrien kasvusta johtui kotitekoisten lisääntymisestä magneettiset pommit kiinnitetty ajoneuvoihin ja räjäytetty ajastimella tai kaukosäätimellä. YK: n raportti dokumentoi myös suuren siviiliuhrien määrän, joka johtui Talebanin ja muiden hallitusten vastaisten osien räjäyttämistä tienvarsi- ja autopommista.

YK: n raportissa 62 prosenttia vuonna 2020 tapahtuneista siviilien uhreista kohdistui hallitusten vastaisiin elementteihin, Talebania syytettiin 45 prosentista kokonaismäärästä ja Afganistanin islamilaisesta valtiosta Eight prosenttia. Toinen 9 prosenttia johtui määrittelemättömistä hallituksen vastaisista elementeistä. Vaikka islamilainen valtio on heikentynyt ja sijaitsee enimmäkseen idässä, se on kääntynyt sissityyliin ja joukkotuhoihin kaupunkialueilla, kun se yrittää rakentaa uudelleen rivejään.

Hallituksen joukot olivat vastuussa 22 prosentista siviiliuhreista vuoden aikana raportin mukaan, ja lisäksi 2 prosenttia kohdistui hallitusta puolustaviin aseellisiin ryhmiin. Raportissa katsottiin, että 13 prosenttia siviiliuhreista johtui ristitulista tai määrittelemättömistä syistä.

Amerikkalaisten johtamat kansainväliset joukot olivat vastuussa useless yhdestä prosentista siviiliuhreista vuonna 2020, raportissa todettiin – 120 siviilikuolemaa ja loukkaantumista, mikä on 85 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2019, jolloin 786 uhria kohdistui kansainvälisiin joukkoihin. Se oli tämän luokan pienin luku vuodesta 2009.

Helmikuussa 2020 tehdyn sopimuksen jälkeen Taleban pidättyi hyökkäämästä amerikkalaisia ​​tai muita Naton joukkoja vastaan. Amerikkalaiset komentajat ovat yleensä rajoittaneet ilmaiskut tapauksiin, joissa hallitusjoukot olivat äärimmäisen uhattuina Talebanin hyökkäysten aikana.

Mutta se ei ole estänyt Yhdysvaltojen lentokoneita pudottamasta satoja pommeja vähäisellä vastuulla sen jälkeen, kun armeija lopetti julkisen lakkoilmoituksen viime vuonna.

Afganistanissa on kulunut koko vuosi ilman amerikkalaista taistelukuolemaa, ainoa tällainen ajanjakso Yhdysvaltojen hyökkäyksen jälkeen vuonna 2001. Amerikan kaksi viimeisintä taistelukuolemaa Afganistanissa tapahtui 8. helmikuuta 2020, kolme viikkoa ennen Talebanin ja Yhdysvaltojen välisen sopimuksen allekirjoittamista.

Thomas Gibbons-Neff osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *