Petostarkistukset ja virheet hidastavat pienten yritysten helpotuslainoja.

Kun Paycheck Safety -ohjelma alkoi viime vuonna, Trump-hallinto – halukas saamaan rahaa ulos ovesta mahdollisimman nopeasti – poisti suurimman osan yrityslainoihin yleensä liittyvistä suojatoimenpiteistä. Kun hakemukset hyväksytään melkein välittömästi, varkaat ja kelpaamattomat lainanottajat sieppasivat miljardeja dollareita ohjelman viime vuonna jakamasta 523 miljardista dollarista.

Joulukuussa kongressi hyväksyi 284 miljardia dollaria uudelle luotonantokierrokselle, mukaan lukien toiset lainat eniten kärsineille yrityksille. Tällä kertaa pienyritysten hallinto oli päättänyt ryhtyä toimiin. Sen sijaan, että se hyväksyisi välittömästi pankkien hakemukset, se piti niitä päivinä tai pari tarkistamaan joitakin tietoja.

Se aiheutti – tai paljasti – kaskadin ongelmia. Hakemusten muotoilu viraston automaattisen tarkastuksen läpäisevälle tavalle on ollut haaste joillekin lainanantajille, ja monien on jouduttu päivittämään teknologiajärjestelmiään melkein päivittäin pysyäkseen viraston järjestelmän mukautuksissa. Väärät punaiset liput, joiden korjaaminen voi vaatia aikaa vievää ihmisen toimintaa, ovat edelleen ongelma.

Ongelmat voivat olla vielä monimutkaisempia hakijoille, jotka hakevat toista lainaa ja jotka lentivät prosessin läpi ensimmäistä kertaa vasta nyt löydetyistä virheistä huolimatta.

Lähes 5 prosentilla viime vuonna tehdyistä 5,2 miljoonasta lainasta oli “poikkeavuuksia”, virasto ilmoitti viime kuussa, vaihdellen pienet virheet, kuten kirjoitusvirheet suuriin virheisiin, kuten tukikelvottomuus. Pienetkin virheet voivat kehittyä byrokraattisiksi katastrofeiksi.

Helmikuun puolivälissä virasto alkoi antaa lainanantajille luvan olennaisesti ohittaa monet sen virheliput ja itse todistettava byrokratiaan sekaantuneiden lainanottajien kelpoisuus. Siinä on myös oma neuvontalinja lainanantajille, mutta myös tämä on hukutettu.

Lainanantajat ja valtion virkamiehet uskovat, että ohjelman rahoitus riittää vastaamaan kysyntään. Ensimmäisen Paycheck Safety -ohjelman rahoitus loppui alle kahdessa viikossa. Tällä kertaa yli kuukauden kuluttua ohjelma on maksanut alle puolet käytettävissä olevista rahoista.

Mutta kello tikittää: Luotonannon on määrä päättyä 31. maaliskuuta. Kyseinen määräaika on houkutellut joitain lainanottajia, jotka pelkäävät, etteivät he saisi ongelmiaan ajoissa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *