Iran hillitsee ydintarkastajia, mutta näyttää jättävän tilaa sopimukselle

Iran näyttää osittain poistaneen uhkansa rajoittaa tiukasti ydinlaitostensa kansainvälisiä tarkastuksia tiukasti ja antaa länsimaissa kolme kuukautta aikaa nähdä, onko uuden diplomaattisen aloitteen alku Yhdysvaltojen ja Euroopassa palauttaa Vuoden 2015 ydinsopimus.

Viikonloppumatkan jälkeen Teheraniin Kansainvälisen atomienergiajärjestön pääjohtaja Rafael Grossi sanoi sunnuntaina, että hänen tarkastajillaan olisi tiistaina “vähemmän pääsyä”, mutta että he voisivat silti seurata tärkeimpiä tuotantolaitoksia, joista Iran on ilmoittanut että se tekee ydinmateriaalia. Hän ei kuvannut, missä muodossa nämä uudet rajat olisivat, mutta hän sanoi, että joillakin Iranin uusilla rajoituksilla on kolmen kuukauden tauko ”teknisen liitteen” alla, jota ei julkistettu.

Samalla Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif sanoi, että maan parlamentin hyväksymän lain mukaan Teheran ei enää noudata ydinalan kanssa tehtyä sopimusta, joka antaa tarkastajille oikeuden vaatia pääsyä mihin tahansa paikkaan, jossa he ovat epäillään olevan ydintoimintaa. Hän sanoi myös, että tarkastajia estetään saamasta videota valvontakameroista, jotka pitävät joitain paikkoja jatkuvassa valvonnassa.

Epämääräinen ilmoitus näytti olevan osa Iranin liikkeitä siitä, miten vastata Bidenin hallinnon tarjoukseen jatkaa diplomaattista yhteyttä yli palauttaa presidentti Donald J. Trump hylkäsi sopimuksen melkein kolme vuotta sitten. Presidentti Biden ja ulkoministeri Antony J. Blinken ehdottivat liittymistä Euroopan maihin, mikä olisi ensimmäinen merkittävä diplomatia Teheranin kanssa yli neljän vuoden aikana.

“Iran ei ole vielä vastannut”, sanoi Bidenin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan sunnuntaina CBS-ohjelmassa “Face the Nation”. “Mutta seurauksena on, että käsikirjoitus on käännetty. Diplomaattisesti eristetty on nyt Iran, ei Yhdysvallat. Ja pallo on heidän kentällä. “

Iran on yrittänyt tasaisesti nostaa Washingtoniin kohdistuvia paineita pakotteiden poistamiseksi. Lisätään asteittain tuotettavan ydinpolttoaineen määrää ja ilmoitetaan, että se alkaa rikastaa uraania korkeammilla tasoilla lähempänä pommilaatuista materiaalia. Tarkastajien rajoittamisen uhkaaminen on ollut osa tätä työtä.

Mutta nyt iranilaiset ovat joutuneet tukemaan oman tekemisensä kulmaa: Neljän kuukauden presidentinvaaleilla kukaan ei halua näyttää olevan heikko kansainvälisen paineen edessä.

Iranin johtajat tunnustavat myös, että herra Bidenin vaalit antavat heille parhaan mahdollisuuden sanktioiden poistamiseen – ja kansainvälisen öljymyynnin – vuodesta 2018 lähtien. Tämä edellyttää vuoden 2015 sopimuksessa määrättyjen tuotantorajojen palauttamista. Sopimuksessa edellytetään myös, että Iran sitoutuu pimeiden tarkastusten tekemiseen pimeille alueille niin sanotun lisäpöytäkirjan mukaisesti. Säännöt, joita useimmat Kansainvälisen atomienergiajärjestön jäsenet noudattavat antaessaan tarkastajille laajemmat oikeudet.

Sekä herra Grossi että Valkoisen talon virkamiehet näyttivät innokkailta välttämään ehdotuksia siitä, että tarkastajien rajoitukset olisivat aiheuttaneet sellaista kriisiä kuin Clintonin hallinto koki vuonna 1994, kun Pohjois-Korea karkotti viraston tarkastajat ja kilpaili pommin saamiseksi. Tässä tapauksessa tarkastajat jatkavat työskentelyään Iranissa, vaikka heidän näkemyksensä ydinpolttoaineen tuotannosta ja heidän kykynsä jäljittää aikaisempi ydintoiminta ovat rajoitetut.

“Grossi lievitti joitain vahinkoja”, sanoi Iranin sopimuksen kriittisen kriittisen kriittisen demokratiakehityksen tutkija Andrea Stricker, sunnuntaina. Mutta hän lisäsi, että “tarkkailun vähentäminen missä tahansa muodossa on äärimmäisen ongelmallista Iranin toteuttamien suurten ydinalan edistysten vuoksi”, varsinkin sen jälkeen kun virasto alkoi herättää kysymyksiä aikaisemmasta ydintoiminnasta paikoissa, joissa se oli löytänyt radioaktiivisen materiaalin jälkiä.

“IAEA: n on julkaistava tekninen sopimus ja selitettävä tarkalleen, miten seurantaa on vähennetty, jotta kansainvälinen yhteisö voi arvioida Iranin askeleen vakavuutta”, Stricker sanoi.

Eurasia-ryhmän Iranin asiantuntija Henry Rome sanoi, että sunnuntaina julkaistu ilmoitus “avaa avauksen, mutta emme ole vielä poissa metsästä” ja totesi, että maa jatkoi uraanin rikastamista ja testasi uusia, edistyneempiä sentrifugit polttoaineen tuottamiseksi.

Ilmoitus Iranin saavuttaneen jonkinlaisen majoituksen herra Grossin kanssa, joka voisi ostaa aikaa diplomatiaan, sai aikaan reaktioita kaikilta Iranin ryhmiltä. Ja yksityiskohtien puuttuminen maan atomienergiajärjestöltä ja kansainväliseltä ydinvirastolta antoi materiaalia sekä niille, jotka halusivat palauttaa sopimuksen, että niille, jotka pitivät sitä aivan liian rajoittavana Iranin kykyihin.

Konservatiiviset kommentaattorit kävivät sosiaalisessa mediassa kritisoidakseen hallitusta siitä, että se kierteli parlamentin tammikuussa hyväksymää lakia, joka valtuuttaa tarkastajien pääsyn rajoittamiseen.

“Lain hameet?” Konservatiivinen lainsäätäjä Seyed Nezameddin Mousavi twiitti sunnuntaina ja ehdotti, että hallitus yritti kiertää parlamentin toimintaa. “Vaikuttaa siltä, ​​että ahdistuni oli perusteltu.”

Diplomatian kannattajat ylistivät hallitusta ajattelemasta luovasti, kuinka tunnustaa lakisääteinen vaatimus poistamatta tarkastajia. Jotkut ehdottivat, että kompromissi sisälsi Iranin sopimuksen säilyttää polttoainetuotantoa valvovien valvontakameroiden tallentama kuva, mutta ei luovuttaa niitä tarkastajille ennen kuin vuoden 2015 sopimus on palautettu.

“Iranilaiset ovat suostuneet siihen, mitä tässä vaiheessa ei useless näy, mutta koska IAEA: n on oltava täysin tyytyväinen, tiedon on oltava jatkuvaa”, sanoi Iranin kansainvälisen kriisiryhmän johtaja Ali Vaez. “Se on periaatteessa lykännyt kriisiä.”

Rick Gladstone osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *