Hevosen selässä Mongolian Altain kotkanmetsästäjät ja paimenet

Yhdeksänvuotias Dastan, Kazakstanin kotkanmetsästäjän poika, ratsasti ponillaan minun kaivoksellani, kuljeskeli vaivattomasti ilman satulaa ja naurahti yrittäessäni näyttää pörröiselle ponilleni kiintymystä – ele, johon eläin ei ollut tottunut.

Ympäröi meitä Länsi-Mongolian Altai-vuorten laaja, autio maisema. Nurmimaisesta laaksosta, jossa hevoset laiduntivat joen varrella, kallioinen, kullanvärinen maasto ulottui loputtomasti kohti etäisyyden rosoisia harjanteita, ja talven saapumista ennakoi lumipöly.

Hevosen selässä Dastanin kanssa sain muistutuksen joillakin tavoin lapsuudestani Walesissa, jossa vietin päiväni ratsastamalla ponilla maaseudulla, nauttien ympäristöni rauhallisesta luonnonkauneudesta, aina kuuman teekupin kanssa odottamassa minua pitkän päivän loppu.

Lokakuussa 2019, kun olin asunut ja työskennellyt melkein kolme vuotta Pohjois-Irakissa, jossa kerroin maan ponnisteluista islamilaisen valtion voittamiseksi, aloitin henkilökohtaisen valokuvaprojektin, joka hyödynsi taustaani ja läheisyyttäni hevosiin. Tavoitteenani oli tutkia suhteita eläinten – erityisesti hevosten – ja ihmisten välillä, joiden toimeentulo riippuu niistä.

Aluksi lennin Länsi-Mongoliaan tapaamaan ja kuvastamaan ikonisia Kazakstanin metsästäjiä, ratsumiehiä ja eläinten paimentajia.

Matkustin paikallisen oppaan ja kääntäjän avulla Bayan-Olgiin maakunnan pääkaupungista Olgiista kaupunkiin vierailemaan joissakin seminaarisen paimenperheissä, jotka elävät edelleen maasta äärimmäisen ankarassa ympäristössä.

Bayan-Olgii on Mongolian läntisin alue, joka on maan ainoa muslimien ja Kazakstanin enemmistön maakunta eli aimag.

Altai-vuoristossa, jossa Venäjä, Kiina, Kazakstan ja Mongolia kohtaavat, kazakstanilaiset ovat vuosisatojen ajan kehittäneet ja vaalineet erityistä sidosta kultakotkien kanssa kouluttamalla lintuja metsästämään kettuja ja muita pieniä eläimiä.

Kotkanmetsästäjä, eläintarha ja kahden lapsen isä Alankush sanoi, että hän hoitaa kotkansa “ikään kuin hän olisi vauva”.

Muinainen tapa metsästää kotkien kanssa hevosella siirtyy perinteisesti isältä pojalle nuorena, ja sitä pidetään suurena ylpeyden lähteenä.

“Kaikki kazaksit rakastavat kouluttaa kotkia”, sanoi Alankush. “Nyt pidämme kotkia lähinnä siksi, että se on perinteinen urheilulaji.”

Serik Gingsbek, joka oli 26, kun tapasin hänet, on tunnettu ja menestynyt kotkanmetsästäjä, urheilija ja hevosvalmentaja. Hän puhui pitkään kanssani erityissuhteestaan ​​kotkaansa.

“Jos kotkani tuntuu pahalta, minusta tuntuu pahalta”, hän sanoi. “Jos hän on onnellinen, olen onnellinen. Kun menemme vuorille, jaamme kaiken yhdessä. “

Viime sukupolvien aikana monet kazakstanilaiset perheet ovat muuttaneet maaseudulta kaupunkialueille osittain terveydenhuollon, koulutuksen, sosiaalipalvelujen ja työllistymismahdollisuuksien saamisen vaikeuksien vuoksi. Pysyneiden joukossa muinainen kotkanmetsintäkäytäntö on tarjonnut ylimääräisen tulonlähteen vierailijoilta, jotka maksavat nähdäksesi kuuluisat linnut toiminnassa.

Kultakotkien kouluttaminen ja hoitaminen on useless yksi osa eläimen paimenen elämää. toisiin kuuluu nuorten hevosten kouluttaminen, lampaiden hoitaminen, jakkien lypsäminen ja lihan teurastaminen.

Perinteisen paimenperheen päivittäiset vaatimukset voivat jättää vähän aikaa lisäkoulutukseen tai henkilökohtaisten tavoitteiden saavuttamiseen poissa kotoa.

Vastauksena heidän fyysisesti vaativaan elämäntapaansa paimenina työskentelevät vanhemmat lähettävät lapsensa usein sisäoppilaitokseen kaupungeissa, joskus kaukana kotoa, toivoen, että heidän lapsensa turvaavat mukavamman tulevaisuuden.

Huolimatta elämästään koko elämänsä vuoristossa, Alankush sanoi toivovansa erilaista polkua lapsilleen. “Minulla ei ole koulutusta, enkä ole nuori”, hän kertoi minulle. “Jos olisin nuori, ehkä menisin Olgiin töihin – mutta minulle on parempi jäädä maaseudulle.”

“Maaseudun elämä on erittäin vaikeaa, etenkin lapsille”, hän sanoi. “Siksi lähetän lapseni kouluun. Jos he päättävät yliopiston, toivon, että he löytävät työpaikkoja kaupungista. “

Paradoksaalisesti tällaiset vanhempien tavoitteet voivat johtaa sukupolvien ajan säilyneen kulttuurin ja elämäntavan katoamiseen.

Ulkopuolisesti perinteisten elämäntapojen dokumentointi Länsi-Mongoliassa on jyrkässä ristiriidassa aikani kanssa, jonka vietin valokuvaamaan konfliktien ja kärsimysten kohtauksia Irakissa. Mutta kahdella aiheella on yhteinen teema: ihmisen taistelu paitsi selviytymisen puolesta, myös paremman tulevaisuuden rakentaminen itselleen ja perheelleen.

Tuo yleinen taistelu löytyy konfliktitilanteista, miehityksestä ja pakkosiirtolaisuudesta, samoin kuin paimentolaiskansan olosuhteissa, jotka elävät monien mielestä niukkana voimavarana.

Ja huolimatta erilaisista ympäristöstä ja kohtaamieni ihmisten kohtaamien haasteiden laajuudesta, tunsin yhteyden – ja jaoin yhteisen kielen – Kazakstanin ratsastajien kanssa, koska olemme keskenään läheisiä sukulaisuutemme kanssa hevosiin.

Claire Thomas on brittiläinen valokuvaaja ja valokuvajournalisti, joka keskittyy konflikteihin, humanitaarisiin ja ympäristökriiseihin sekä sosiaalisiin kysymyksiin. Voit seurata hänen töitään Instagram ja Viserrys.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *