Fortunate Luke, sarjakuva-cowboy, löytää rodun myöhässä

PARIISI – Muutama vuosi sitten Julien Berjeaut oli hittisarjasta tuleva sarjakuvamaalari, kun hän sai harvinaisimmat tarjoukset ranskankielisessä maailmassa: otti sarjakuvakirjaklassikon, Fortunate Luke.

Tarina cowboysta Amerikan vanhassa lännessä, Onnekas Luke se oli useless yksi kourallisesta sarjakuvasarjasta, joka oli sukupolvien ajan ollut olennainen osa kasvamista Ranskassa ja muissa frankofonimaisissa maissa. Lapset lukevat Fortunate Lukea yhdessä Tintinin ja Astérixin kanssa kaikkein vaikuttavimmalla iällä, jolloin, kuten herra Berjeaut sanoi, tarina ”tulee mieleen kuin vasaran isku eikä koskaan tule ulos”.

Mutta kun hän etsi uusia tarinalinjoja, herra Berjeaut kasvoi levottomaksi pohtiessaan mustien hahmojen läsnäoloa Fortunate Lukessa. Lähes 80 albumissa, jotka julkaistiin seitsemän vuosikymmenen aikana, mustat hahmot olivat esiintyneet useless yhdessä tarinassa “Mississippi ylöspäin” – piirretty tyypillisesti rasistisissa kuvissa.

“En ollut koskaan ajatellut sitä, ja sitten aloin kyseenalaistaa itseäni”, hän sanoi, mukaan lukien miksi hän ei ole koskaan luonut itse mustia hahmoja ja päätyi siihen, että hän välttää alitajuisesti epämiellyttävää aihetta. “Ensimmäistä kertaa tunsin jonkinlaista hämmästystä.”

Berjeautin itsetarkastelun tulos oli ”Cowboy in Excessive Cotton”, joka julkaistiin viime vuoden lopulla ranskaksi ja julkaistaan ​​nyt englanniksi. Hänen mukaansa hänen oli kertoa tarina Fortunate Lukesta ja vapautti äskettäin mustat orjat Louisianan istutuksella, jossa kirjan kerronta ja graafiset yksityiskohdat kuvittelivat uudelleen cowboy-sankarin roolin ja mustien hahmojen edustuksen ei-rasistisissa termeissä. . Ensimmäistä kertaa on musta sankari.

“Tässä Fortunate Lukessa on erilaista ja se tekee siitä voimakkaan, että se rikkoo stereotypioita klassisessa sarjassa, jossa mustat olivat edustettuina stereotypioissa”, sanoi belgialainen toimittaja ja sarjakuvien asiantuntija Daniel Couvreur. “Se ei ole enää” Mississippiä ylöspäin “. Asiat ovat muuttuneet, ja Fortunate Lukessa ne myös muuttuvat. “

Klassisen ja lapsuuden muistojen koskettaminen on täynnä liikuntaa myös parhaimmillaan. Mutta uusi kirja tuli myyntiin keskellä kiivasta kansallista keskustelua rotu, poliisin väkivalta ja kolonialismi, koska osa ranskalaisesta laitoksesta arvosteli sitä, mitä se piti Amerikan innoittama pakkomielle rodusta. Fortunate Luke -yrityksen dekolonisoinnin merkitys herätti vihaisia ​​vastauksia.

Oikeanpuoleinen lehti, L’Incorrect, syytetty uusi kirja “yksinäisen cowboyn prostituutiosta aikojen pakkomielle” ja kääntäminen “yhdestä ranskalais-belgialaisten sarjakuvien ja lapsuuden mielikuvituksemme päähahmoista” hahmoksi “yhtä täynnä progressiivista oppia kuin Netflix-sarja . ” Valeurs Actuelles, oikeistolehti, presidentti Emmanuel Macronin johdolla, valitti että kirjan valkoiset hahmot olivat ”groteski rumia” ja että heidän oli kuvattu kärsivän ”röyhkeästä tyhmyydestä ja ilkeydestä”.

Silti kirja sai yleensä hyvät arvostelut ja oli viime vuoden myydyin sarjakuvakirja – myytiin lähes puoli miljoonaa kappaletta. Jotkut merkittävät mustaranskalaiset ylistivät sitä merkittävänä kulttuurihetkenä.

Jean-Pascal Zadi, elokuvaohjaaja, jonka vanhemmat muuttivat Norsunluurannikolta, kirja oli merkki siitä, että Ranska liikkuu, vaikkakin hitaasti, “oikeaan suuntaan”.

“Ranska on vanha nainen, joka yrittää parhaansa ja joka, koska asiat muuttuvat liikaa hänen ympärillään, on pakko sopeutua”, Zadi sanoi. ”Uskomattomia liikkeitä tapahtuu, ihmiset voivat vapaasti puhua, ja voilà kaikesta huolimatta Ranskan on mentävä virtauksen mukana. Ranskalla ei ole valinnanvaraa. “

Herra Zadi, 40, sanoi, että “Cowboy in Excessive Cotton” oli ensimmäinen sarjakuvakirja, jonka hän oli lukenut pojastaan ​​asti. Hän oli yhtäkkiä lopettanut tyylilajin lukemisen, kun eräänä päivänä noin kolme vuosikymmentä sitten hänen vanhempi sisarensa toi kotiin kopion ”Tintin Kongossa”.

Julkaistu vuonna 1931 nimellä toinen kirja Tintin-sarjassa se vie toimittaja Tintinin ja hänen uskollisen koiransa Miloun siihen aikaan, joka oli tuolloin Belgian siirtomaa. Siellä, mikä merkitsi kolonialismin anteeksipyyntöä, Tintin on järjen ja valaistumisen ääni, kun taas kongolaisia ​​kuvataan lapsellisina, sivistyneinä ja laiskina. Suurin osa mustista hahmoista on piirretty samalla tavalla, liioitelluilla, punaisilla huulilla ja hiilimustalla iholla; jopa Milou puhuu paremmin ranskaa.

Kirjasta on pitkään käynyt kovaa keskustelua jopa vuonna Itse Kongo, ja hänellä on ollut epätavallinen paikka popkulttuurissa: Lasten sarjakuvakirjojen yksi parhaiten myydyistä, “Tintin Kongossa”, sisälsi myös klassisten sarjakuvien rasistisen mustan hahmon edustuksen.

Jos mustat hahmot ilmestyivät lainkaan, he olivat samassa rasistisessa muotissa. Sisään “Mississippiä ylöspäin, Julkaistiin vuonna 1961, mustat hahmot Fortunate Luke -kirjassa piirtyvät enimmäkseen samankaltaisilta, makaavat laulamisen ympärillä ja nukkuvat työssä. Astérixissa ainoa toistuva musta hahmo on nimetty merirosvo Baba joka ei osaa lausua r: itään; äskettäin vuonna 2015 julkaistussa Astérix-kirjassa mustat hahmot piirretään “klassisen neokolonialistisen perinteen mukaan”, lehden mukaan L’Categorical.

Ei ole ikään kuin muutosta ei olisi koskaan tapahtunut. Vuonna 1983 tavaramerkkisavuke Fortunate Luken huulien välissä korvattiin ruohoterällä – amerikkalaisen Hanna-Barberan studion painostuksen jälkeen, joka muutti sarjakuvan animoituksi sarjakuvaksi.

Ranskalainen historioitsija ja sarjakuvakirjojen asiantuntija Pierre Cras sanoi, että mustan ihmisen perinteisen kuvaamisen “villinä” ja “röyhkeänä” oli tarkoitus perustella kolonialismin “sivilisaatiotehtävä” Afrikassa. Kestävä edustus, jopa kuusi vuosikymmentä sen jälkeen, kun Ranskan entiset Afrikan siirtomaat saivat itsenäisyyden, heijasteli sellaisen kansan psyykettä, joka ei ole vielä täysin tyytynyt siirtomaa-aikaisuuteensa, herra Cras sanoi.

“On erittäin mielenkiintoista, että hän onnistui vapauttamaan itsensä siitä”, herra Cras sanoi herra Berjeautin teoksesta “Lehmänpuku korkealla puuvillalla”.

Kamerunissa ja Togossa ennen teini-ikäisenä maahanmuuttoa kasvanut Kamyunissa ja Togossa kasvanut 45-vuotias sarjakuvataiteilija Biyong Djehuty (45) sanoi, että vasta aikuisena hän tajusi, kuinka mustien perinteinen edustus oli vaikuttanut häneen.

Kun hän alkoi piirtää omia sarjakuviaan, hän luonnosteli useless valkoisia merkkejä. Vasta kun hän löysi Black Pantherin, mustan supersankarin Marvel-sarjakuvista, ja tarinan Zulun keisarista Shakasta hänen lukionsa kirjastosta, asiat muuttuivat.

“Silloin aloin yhdessä yössä tehdä piirroksia afrikkalaisista”, sanoi Djehuty, joka julkaisee itse Afrikan historiaan keskittyviä sarjakuvakirjoja. “Sen on täytynyt olla tajuton, mutta me tunnistamme hahmon, joka näyttää meiltä.”

Kun herra Berjeaut – joka on 46-vuotias ja menee lyijynimellä Jul – pohtii mustien hahmojen puuttumista Fortunate Lukesta, hän kääntyi “Tintinin Kongossa” puoleen, jota hän ei ollut lukenut vuosikymmenien ajan.

“Se oli hirvittävän rasistista”, hän sanoi. “Mustat olivat rumia, typeriä – tyhmempiä kuin lapset, ikään kuin he olisivat jonkinlaisia ​​eläinolentoja. Heidät puhutaan ikään kuin ne olisivat debyyttejä koko sarjakuvalehdessä. Heillä on idioottien tunteita. “

Ja niin teoksessa “Cowboy in Excessive Cotton” – juonittelu tapahtuu puuvillan istutuksella, jonka Fortunate Luke perii jälleenrakennuksen aikana – herra Berjeaut sanoi haluavansa luoda “vastalääkkeen” “Tintinille Kongossa”.

Useimmissa tapauksissa hänellä on – vaikka amerikkalaisessa tilanteessa, joka on aina helpottanut ranskalaisten puhumista rodusta ja rasismista. Jos Ranskan hallitus ja johtavat älymystöt ovat äskettäin tuominneet amerikkalaisten ideoiden vaikutuksen roduun uhkana kansalliselle yhtenäisyydelle, Louisianan viljelmän tarinasta tuli herra Berjeautin pohdintalähde.

“Kun työskentelin Yhdysvalloissa, se sai minut ajattelemaan Eurooppaa ja Ranskaa”, hän sanoi. ”Se oli kuin eräänlainen peili. Tämä orjuuden historia, se on myös historiamme, tosin toisin. Tämä rasismin historia on myös historiamme, tosin toisin. “

Berjeaut, joka opiskeli historiaa ja antropologiaa joissakin Ranskan huippuyliopistoissa ja opetti historiaa ennen kuin hänestä tuli sarjakuvamaalari, syöksyi kirjoihin Vanhasta lännestä. Hän tapasi myös ranskalaisia ​​tutkijoita ja aktivisteja keskustellakseen mustien edustuksesta pop-kulttuurissa.

Ensimmäistä kertaa sarjakuvaklassiassa mustat hahmot nauttivat täysivaltaisista rooleista, yhtä suuret kuin valkoiset hahmot. Musta mies – perustuu Bass Reevesiin, Yhdysvaltain ensimmäiseen varajäseneen, Mississippistä länteen, Bass Reevesiin – nousee sankarina Fortunate Luke -joukon rinnalle.

Reeves ja hurrikaani auttavat välttämään Fortunate Luken muuttamisen “valkoiseksi pelastajaksi” – tropiikiksi, josta herra Berjeaut tuli tietoiseksi tutkimuksensa aikana. Fortunate Luke, ikoninen cowboy, näyttää myös vähemmän varmalta itsestään muuttuvassa yhteiskunnassa.

Berjeaut löysi arkistokuvia, joita kirjan graafikko Achdé käytti piirtämään mustia hahmoja. Inhumanisoivat piirteet ovat kadonneet. Jokainen musta merkki piirretään yksilönä.

Marc N’Guessan, sarjakuvapiirtäjä, jonka isä on kotoisin Norsunluurannikolta, sanoi, että “mustien kasvojen monimuotoisuuden” esittäminen oli myöhäinen tunnustus mustan ihmisen inhimillisyydestä klassisessa sarjakuvakirjassa.

“Emme kaikki näytä samanlaisilta”, hän sanoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *