10 vuotta Christchurchin järistyksen jälkeen, hiljaisuus, jossa seisoi 8000 koti

CHRISTCHURCH, Uusi-Seelanti – Ensin talot ja autot katosivat. Aidat, ajotieltä ja muut esikaupunkien elämän merkit seurasivat. Nyt on jäljellä useless vihreitä alueita – aavemainen muistomerkki kahdelle maanjäristykselle, jotka tasoittivat Christchurchia, Uuden-Seelannin toiseksi suurinta kaupunkia, 10 vuotta sitten.

Aaltoilevaa aluetta, joka alkaa kahden mailin päässä Christchurchin keskustasta, pidettiin asuttamattomana järistysten jälkeen, joista toinen tappoi 185 ihmistä 22. helmikuuta 2011. Hallitus osti sen kattamat 8000 kiinteistöä ja hävitti ne, jäännökset pyyhkäistiin pois.

Maa istuu nyt hämmentyneenä, mikä heijastaa vaikeita päätöksiä, joita Christchurch on kohdannut siitä, miten, mitä ja mihin rakennetaan katastrofialttiilla mailla. Keskuskeskustan alueella nosturit, kaivurit ja porat ovat edelleen melkein jokaisen kadun ominaisuus. Mutta itäisissä lähiöissä luontaisesti palautetaan karho, joka on melkein kaksinkertainen New Yorkin Central Parkin kokoiseen.

Umpikujat kaventuvat suoon ja lieteeseen, todisteita siitä, miksi asukkaat lähtivät, eivät kaikki heidän valintansa mukaan. Nurmikoilla on katkera golfkenttä; ruohoa niitetään ja ruiskutetaan rikkaruohoja varten, mutta mitään ei ole istutettu vasta. Lamppupylväiden haalistumisen ja haalistuneen tienviivan lisäksi ei ole juurikaan merkkejä ihmisen menneisyydestä.

Villiksi menneet alueet, jotka hallitus nimesi punaiseksi alueeksi, houkuttelevat nyt rehureita. Äskettäisellä myöhäiskesän sunnuntai-iltapäivällä joukko perheitä käveli yli puutarhakentän, joka oli aikoinaan takapiha, pysähtyen poimimaan yrttiä ja kamomillaa teetä varten.

Hedelmämatto kohoavan päärynäpuun alapuolella oli paljon enemmän kuin mitä he voisivat kuljettaa laukkuissaan ja korissaan. Lapset ahdistivat päärynöitä suuhunsa, seuraava oli jo kädessä.

“He ovat suloisia, mutta ne ovat melko rapeita”, Baxter MacArthur, 10, soitti ahvenelta puolivälissä puuhun.

Punainen vyöhyke on vakava muistutus siitä, että uusiseelantilaiset elävät yhdessä maan geologisesti aktiivisimmista paikoista. Pääkaupunki Wellington seisoo seismisten murtoviivojen yläpuolella, ja suurin kaupunki, Auckland, on rakennettu noin 50 lepotilassa olevan tulivuoren kehälle.

Ensimmäinen kahdestakymmenestä vuotta sitten tapahtuneesta maanjäristyksestä, voimakkuudeltaan 7,1 kouristus 4. syyskuuta 2010, aiheutti vakavia rakenteellisia vahinkoja Christchurchissa, 380 000 kaupungin kaupungissa, joka on Uuden-Seelannin eteläisen saaren suurin. Kukaan ei kuollut suorana seurauksena, vaikka yhdellä henkilöllä oli kohtalokas sydänkohtaus.

Sitä seurasi viisi kuukautta myöhemmin voimakkuus 6,2-järistys, joka tappoi 173 ihmistä keskustakaupungissa ja 12 muualla, kun julkisivut ja kerrostalot romahtivat. Kaupungin infrastruktuuri – tiet, sillat, vesijärjestelmät – tuhoutui, ja keskeinen liikealue pysyi suljettuna kahden vuoden ajan.

Mammutin tehtävä keksi itsensä uudelleen on ollut täynnä Christchurchia, joka ennen järistyksiä oli melko konservatiivinen kaupunki, jossa oli perinteistä englantilaista arkkitehtuuria. Ponnistelut ovat edenneet hitaasti, mutta keskustaa on uudistettu, vihreämpi ja pienempi.

Punaiseen vyöhykkeeseen tekemisen päättäminen on ollut yhtä ärsyttävää. Vaikka avoin tila on syntynyt tragediasta, se on harvinainen aarre suurkaupungeissa. Ja jos ulkona on elintärkeää mielenterveydelle, Christchurch saattaa tarvita sitä enemmän kuin useimmissa paikoissa. Kaupungin hoitopalvelut ovat edelleen kireät vuosikymmenen ajan järistysten jälkeen, ja paine on pahentunut terrori-isku kahteen moskeijaan vuonna 2019 joka tappoi 51 ihmistä.

Mutta vyöhykkeen suunnittelu on kestänyt vuosia ja on edelleen epäselvä. Christchurchin kaupunginvaltuusto ja keskushallinto ovat keskittyneet keskikaupunkiin hylättyjen esikaupunkien kustannuksella, kertoi Yani Johanson, punaisen vyöhykkeen osassa sijaitsevan alueen kaupunginvaltuutettu.

Maan suojeluhankkeiden kannattajat ovat kehottaneet neuvostoa sitoutumaan ekologiseen ennallistamiseen.

“Sen pitäisi olla jonnekin, jossa ihmiset voivat tulla ja olla siellä, missä heidän omaisuutensa oli, muttei saa sitä pilata suurten rakennusten läpi”, kertoi yhteisöryhmän varapuheenjohtaja Celia Hogan. Vihreää punaista aluetta, kun hänen lapsensa söivät juuri poimittuja omenoita ja yrittivät kiivetä vasemmalle jääneeseen puutaloon.

Vuosien ajan paikallinen kuuleminen on ollut välttämätöntä sen selvittämiseksi, mitä maalle tulisi tapahtua, mutta alkuperäisten puiden istuttamisen pitäisi alkaa pian, hän sanoi. Alkuperäinen metsä olisi “kunnioittava tapa tunnustaa ihmiset, jotka ovat luopuneet joskus elinikäisestä kodistaan”, hän lisäsi.

Valtion viraston vuonna 2019 luomalla vyöhykesuunnittelulla yritettiin tasapainottaa sitä, mitä kaikki halusivat – ekologia ja ympäristö, virkistys, muistotila ja kaupallinen pyrkimys.

On myös toinen näkökohta. Uusi-Seelanti on asuntokriisin vallassa. Johanson sanoi, että neuvostoon kohdistuu todennäköisesti paine harkita, olivatko alueen osat todella asumattomia, kuten niiden katsottiin olevan vuosikymmen sitten.

Toistaiseksi kuka tahansa, joka haluaa kävellä punaisella vyöhykkeellä, voi pysäköidä suljettujen teiden päähän ja tuntea olevansa ainoa ihminen maan päällä, kun kaupungin äänet hajoavat.

Muut osiot ovat elävämpiä. Laastari Avon-joen varrella äskettäisenä sunnuntaina tuntui vilkkaalta, siistiltä puistolta – meluisalta pyöräilijöiden, lenkkeilijöiden, koirien ja lasten kanssa. Toisella tyhjällä kadulla mittatilaustyönä tehdyt dronit surisivat radan ympärillä; lähistöllä vanhemmat käyttivät pienillä liikennemerkeillä merkittyä katua opettaakseen lapsilleen liikenneturvallisuutta.

“Ajatus siitä, että se oli kerran koteja, on tulossa yhä vähemmän”, sanoi ryhmän perustajajäsen Joanna Payne Otautahi City Foraging, joka käyttää maori-nimeä Christchurchille. Hän ja hänen ystävänsä sanoivat, että kun he poimivat hedelmiä, he aina miettivät, kuka istutti puun.

Kun hallitus yritti ostaa tuhansia asunnon omistajia vuoden 2011 järistyksen jälkeen, sen tarkoituksena oli antaa heille varmuus heidän tulevaisuudestaan. Tarjous, joka perustui neljän vuoden ikäisiin kiinteistöarviointeihin, vihasi monia.

Jotkut joutuivat hyväksymään maksamaan asuntolainansa, toiset, kun virkamiehet varoittivat, että punavyöhykeiset alueet eivät enää palvele yleishyödyllisiä palveluita, infrastruktuuria tai vakuutuksia.

Kourallinen asukkaita soitti hallituksen bluffiin ja jäi.

Brooklands, semirural-alue, asuu punaisten vyöhykkeiden uhkailun yhtenäisimmällä näytöllä. Kun siellä oleva maa katsottiin kelvottomaksi, suurin osa asukkaista myi ja lähti, mutta vähän yli tusina koteja on jäljellä.

“Se on kaunista”, sanoi yksi talon omistajista, Stephen Bourke. ”Täällä ei ole ketään. Se on paratiisi. “

Siviilirakentamisen projektipäällikkö Mr. Bourke korjasi itse 80-vuotiaan puuhuvilan. “Se ei vuoda”, hän sanoi. “Kaikki on kulmassa, mutta olemme sinetöineet sen.”

Ramshackle-bussisuojat ovat edelleen Brooklandsin yhden talon kaduilla, vaikka busseja ei tule. Eloon jääneitä koteja reunustavat umpeen kasvaneet erät.

Paikallisviranomaiset keräävät edelleen roskia ja niittävät reunoja, toisin kuin vuonna 2011 varoitettiin, että ne pysähtyisivät, mutta tiet ovat kuoppia ja epätasaisia.

Herra Bourke sanoi, että hän näki tämän vuoksi vähän järkeä liikkua muualle suuri osa Uudesta-Seelannista on altis maanjäristyksiin ja tulviin.

“Kaikki on hyvin, kun nämä poliitikot saapuvat paikalle ja kertovat ihmisille, minne he voivat mennä”, hän sanoi. “Mutta minne aiot kertoa minun menevän Uuteen-Seelantiin, jossa on turvallista elää?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *