Tennessee-mies, joka toimi natsien leirivahtina, karkotetaan Saksaan

Lauantaina kone toi herra Bergerin takaisin Saksaan, jossa hän on edelleen kansalainen, oikeusministeriö sanoi. Saksan viranomaiset ovat ilmoittaneet, että hän aikoo ei kohdistu ylimääräiseen syytteeseen siellä. Herra Bergerin asianajaja Hugh B. Ward Jr. sanoi, että hänen asiakkaansa oli “turvallinen, terve, vapaa” Saksassa sijaitsevassa hoitokodissa.

Sen jälkeen kun oikeusministeriö aloitti vuonna 1979 ohjelman entisten natsien jäljittämiseksi ja karkottamiseksi, se on voittanut 109 tapausta, ministeriö sanoi. Mutta “tämä voi olla viimeinen Yhdysvaltain natsitapaus”, sanoi osaston ihmisoikeus- ja erityissyyttäjän yksikön vanhempi virkamies Eli M. Rosenbaum, joka oli yksi niistä, jotka kokeilivat asiaa herra Bergeria vastaan.

“Tuskin on ketään jäljellä”, herra Rosenbaum sanoi. “Suurin osa tekijöistä on kuollut.”

Herra Bergerin tapaus oli ainutlaatuinen, koska se oli ainoa oikeusministeriön natsien syytteeseenpano-ohjelman historiassa, jossa ei ollut tunnettuja todisteita elossa olevista uhreista, Rosenbaum sanoi. Hänen mukaansa saksalaiset joukot tuhosivat myös Meppenin kirjaa, kun he hylkäsivät leirin vuonna 1945, joten syyttäjät luottivat muualta löydettyihin asiakirjoihin.

Ratkaiseva todiste, joka sitoi herra Bergerin natsihenkiin, tuli SS-korteista, jotka osoittivat vartijoita Neuengamme-leireillä, jotka löydettiin vuonna 1950 saksalaisesta aluksesta, jonka liittolaiset olivat upottaneet viisi vuotta aiemmin.

Herra Rosenbaumin mukaan ei ollut selvää, miten kortteja ei tuhottu vuosien ajan veden alla. Kun alus oli nostettu Itämerestä, monet kortit olivat lukukelvottomia ja jotkut useless osittain luettavissa. Ne, jotka voitiin lukea, kirjoitettiin ja tallennettiin. Yksi kortista tunnisti herra Bergerin.

“Se oli neulaa heinäsuovasta, lievästi sanottuna”, herra Rosenbaum sanoi.

Herra Berger oli hänen mukaansa värväytynyt Saksan armeijaan vuonna 1943 ja SS oli määrännyt hänet vartioimaan Meppenin leiriä. Hän muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1959, ja hän oli asunut hiljaa karjatalossa umpikujalla Oak Ridgessä, Tenn., noin 25 mailia Knoxvillesta länteen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *