Kiina sensuroi Internetiä. Joten miksi Venäjä ei?

Moskova – Kremlin hallitseman RT-televisioverkon päätoimittaja Margarita Simonyan kehotti äskettäin hallitusta estämään pääsyn länsimaiseen sosiaaliseen mediaan.

Hän kirjoitti: “Venäjän ulkomaiset alustat on suljettava.”

Hänen valitsemansa sosiaalinen verkosto viestin lähettämiseen: Twitter.

Vaikka Kreml pelkää amerikkalaisten yritysten muokkaamaa avointa internetiä, se ei useless voi lopettaa sitä.

Venäjän talven tyytymättömyys, oppositiojohtaja Aleksei A. Navalnyn paluun käynnistämät valtakunnalliset mielenosoitukset ovat mahdollistaneet maan vapaan ja avoimen internetin. Valtio valvoo televisiolähetyksiä, mutta online-herra Navalnyn dramaattinen pidätys saapuessaan Moskovaan, presidentti Vladimir V.Putinin väitetyn salaisen palatsin tutkinta ja hänen kannattajiensa protestipyynnöt lähetettiin kaikki miljoonien ihmisten yleisölle.

Venäjän hallitus on vuosien ajan perustanut teknisen ja oikeudellisen infrastruktuurin sananvapauden hillitsemiseksi verkossa, mikä johtaa usein ennusteisiin siitä, että maa voisi olla kohti Kiinan suurta palomuuria muistuttavaa Web-sensuuria.

Mutta vaikka herra Putin joutui viime kuukausien suurimpien mielenosoitusten kohteeksi, hänen hallituksellaan näytti olevan haluttomia – ja jossain määrin kykenemättömiä – estämään verkkosivustoja tai ryhtymään muihin rajuihin toimenpiteisiin digitaalisten mielipiteiden leviämisen rajoittamiseksi.

Epäröinti on tuonut esiin haasteen, jonka Putinilla on edessään yrittäessään vaimentaa halvan nopean internetyhteyden poliittisia vaikutuksia, jotka ulottuvat valtavan maan syrjäisiin kulmiin välttäen suuttumasta väestöön, joka on rakastunut Instagramiin, YouTubeen, Twitteriin. ja TikTok.

“He pelkäävät”, Moskovan telekommunikaatiokonsultti Dmitri Galushko kertoi miksi Kreml ei ole kiinnittynyt kovemmin. “Heillä on kaikki nämä aseet, mutta he eivät osaa käyttää niitä.”

Laajemmin kysymys Internetin käsittelystä herättää dilemman herra Putinin Venäjälle: nostetaanko valtion tukahduttaminen uusille korkeuksille ja riskoidaankö julkisella vastahyökkäyksellä vai yritetäänkö edelleen hallita julkista tyytymättömyyttä ylläpitämällä jonkin verran avoimen yhteiskunnan ulkonäköä .

Kiinassa hallituksen valvonta tapahtui käsi kädessä Internetin varhaisen kehityksen kanssa. Mutta Venäjällä, joka on Neuvostoliiton perintö valtavasta teknisten kykyjen joukosta, digitaalinen yrittäjyys kukki vapaasti kahden vuosikymmenen ajan, kunnes Putin alkoi yrittää hillitä verkkopuhetta hallitusten vastaisten mielenosoitusten jälkeen vuosina 2011 ja 2012.

Siinä vaiheessa avoin Web oli niin vakiintunut yrityksiin ja yhteiskuntaan – ja sen arkkitehtuuri niin hajautettuun – että oli liian myöhäistä muuttaa radikaalia radikaalia. Mutta pyrkimykset sensuroida verkkoa sekä Web-palveluntarjoajien asettamat vaatimukset valtion valvontaa ja valvontaa varten lisääntyivät laskuissa parlamentin hyväksymän lakiesityksen jälkeen. Samaan aikaan Web-yhteys laajenee edelleen osittain hallituksen tuen ansiosta.

Venäjän virkamiehet sanovat nyt, että heillä on käytössään tekniikka, joka sallii “suvereenin RuNetin” – verkon, joka antaisi venäläisille jatkossakin pääsyn venäläisiin verkkosivustoihin, vaikka maa olisi erotettu Internetistä. Virallinen linja on, että tämä kallis infrastruktuuri tarjoaa suojaa siltä varalta, että pahat länsimaiset joukot yrittävät katkaista Venäjän viestintäyhteyksiä. Mutta aktivistit sanovat, että sen tarkoituksena on tosiasiallisesti antaa Kremlille mahdollisuus irrottaa koko Venäjä tai koko se maailmasta.

“Periaatteessa on mahdollista palauttaa tai mahdollistaa Venäjän verkkoyksikön autonominen toiminta”, Putinin turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja ja entinen pääministeri Dmitri A. Medvedev, kertoi äskettäin. “Teknisesti kaikki on valmis tähän.”

Tämän vuoden kotimaisten levottomuuksien keskellä Venäjän piikkilaaksoon kohdistuva miekkailu on saavuttanut uuden voimakkuuden. Herra Navalny on hyödyntänyt asiantuntevasti Googlen YouTubea, Facebookin Instagramia ja Twitteriä tavoittaakseen kymmeniä miljoonia venäläisiä meemivalmiilla virallisen korruption kuvauksillaan aina 850 dollarin wc-harjalla, jonka hän väitti löytäneensä Mr. Putin.

Samaan aikaan Venäjä on näyttänyt voimattomalta yrittäessään estää näitä yrityksiä estämästä Kremliä kannattavia tilejä tai pakottamasta heitä poistamaan Navalnyyn kannustavaa sisältöä. (Herra Navalnyn ääni soi sosiaalisessa mediassa jopa hänen kanssaan baarien takana: lauantaina tuomioistuin vahvisti hänen vankeustuomionsa yli kahden vuoden ajan.)

Venäjän televiestinnän sääntelyviranomainen Roskomnadzor on ryhtynyt julkisiin amerikkalaisiin Web-yhtiöihin, joskus useita kertoja päivässä. Keskiviikkona säädin sanoi sen ääni-chat-sosiaalinen verkosto Klubitalo oli rikkonut “kansalaisten oikeuksia saada tietoja ja jakaa niitä vapaasti” keskeyttämällä merkittävän valtion televisio-isännän Vladimir Solovyovin tili. 29. tammikuuta se väitti että Google oli estämässä YouTube-videoita, jotka sisältävät Venäjän kansallislaulun, kutsumalla sitä “räikeäksi ja mahdottomaksi osoitetuksi karkeaksi, joka kohdistuu maamme kaikkiin kansalaisiin”.

Klubitalo on ilmeisesti estänyt herra Solovyovin tilin käyttäjien valitusten vuoksi, kun taas Google sanoi, että jotkut Venäjän hymniä sisältävät videot oli estetty virheellisesti sisältöoikeusongelman vuoksi. Klubitalo ei vastannut kommenttipyyntöön.

Lisäksi kun valtakunnallisen mielenosoituksen lisääntyi Navalnyn pidätyksen jälkeen viime kuussa, Roskomnadzor sanoi, että sosiaaliset verkostot kannustivat alaikäisiä osallistua laittomaan toimintaan.

Venäläinen sosiaalinen verkosto VKontakte ja kiinalainen omistama sovellus TikTok noudattivat osittain Roskomnadzorin määräystä estää mielenosoituksiin liittyvän sisällön käyttö. Mutta Fb kieltäytyi toteamalla: “Tämä sisältö ei riko yhteisön normeja.”

Kreml on kritisoinut amerikkalaisia ​​sosiaalisen median yrityksiä kaikin puolin ja käyttänyt niitä laajasti levittääkseen viestiään ympäri maailmaa. Se oli Fb, joka toimi ensisijaisena työkaluna Venäjän pyrkimyksissä horjuttaa Yhdysvaltojen vuoden 2016 presidentinvaaleja. YouTubessa valtion hallinnoimalla verkolla RT on yhteensä 14 miljoonaa tilaajaa englannin, espanjan ja arabian kielellä.

RT: n toimittaja Simonyan sanoo jatkavansa amerikkalaisten sosiaalisen median alustojen käyttöä niin kauan kuin niitä ei ole kielletty.

“Jos lopetat näiden alustojen käytön, kun kaikki muut käyttävät niitä, on luovuttava vastustajalle”, hän sanoi lausunnossaan The New York Instances. “Niiden kieltäminen kaikille tarkoittaa kyseisen vastustajan voittamista.”

Laki Putin allekirjoitti antaa hallitukselleen uudet valtuudet estää tai rajoittaa pääsyä sosiaalisiin verkostoihin, mutta se ei ole vielä käyttänyt niitä. Kun sääntelyviranomaiset yrittivät estää pääsyn viestisovellukseen Telegram vuodesta 2018 lähtien, kahden vuoden ponnistelu päättyi epäonnistumiseen sen jälkeen, kun sähke löysi tien rajoituksista.

Sen sijaan virkamiehet yrittävät houkutella venäläisiä sosiaalisiin verkostoihin, kuten VKontakte, jotka ovat läheisesti sidoksissa hallitukseen. Gazprom Media, valtion omistaman maakaasun jättiläisen tytäryhtiö, on luvannut muuttaa pitkään kuolleen videoalustansa RuTube-kilpailijan YouTubeen. Ja joulukuussa se ilmoitti ostaneensa TikTok-mallin mukaisen sovelluksen nimeltä “Ya Molodets” – venäjäksi sanalle “I am nice” – lyhyiden älypuhelusvideoiden jakamiseksi.

Toimittaja Andrei Soldatov, joka on kirjoittanut kirjan Kremlin pyrkimyksistä hallita Internetiä, sanoo, että strategia saada ihmiset suostuttelemaan käyttämään venäläisiä alustoja on tapa estää erimielisyyksiä leviämästä kriisitilanteissa. 1. huhtikuuta alkaen kaikissa Venäjällä myydyissä älypuhelimissa on oltava valmiiksi ladattu 16 Venäjällä valmistettua sovellusta, mukaan lukien kolme sosiaalista verkostoa ja vastaus Applen Sirin ääni-avustajaan, jota kutsutaan Marusyaksi.

“Tavoitteena on, että tyypillinen venäläinen käyttäjä asuu venäläisten sovellusten kuplassa”, herra Soldatov sanoi. “Potentiaalisesti se voi olla melko tehokas.”

Joidenkin aktivistien mukaan vieläkin tehokkaampi on herra Putinin valikoivien sortotoimien kiihdyttäminen. Uuden lain mukaan online-kunnianloukkauksesta voi määrätä jopa viiden vuoden vankeusrangaistuksen, ja suosittujen uutisverkkosivustojen toimittaja palveli 15 päivää vankilassa uudelleentwiittasi vitsin, joka sisälsi viittauksen tammikuun Navalny-kannanottoon.

Laajasti levitetyssä video- tässä kuussa SWAT-tiimi Tyynenmeren satamakaupungissa Vladivostokissa nähdään kuulustelevan mielenosoituksia käsittelevää paikallista videobloggaajaa Gennady Shulgaa. Kypärässä, suojalasissa ja taisteluhäviöissä upseeri upottaa Shulgan paitattomana laattalattialle kahden lemmikkiruokakulhon viereen.

“Kreml on hyvin menettämässä tietokilpailua”, sanoi Sarkis Darbinyan, Web-vapauden aktivisti. “Itsesensuuri ja pelko – sitä kohti olemme menossa.”

Oleg Matsnev osallistui raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *