Israelin vaaleissa mahdollisuus arabien saada vaikutus – tai menettää se

KAFR KANNA, Israel – Mansour Abbas, konservatiivinen muslimi, on epätodennäköinen poliittinen kumppani juutalaisen valtion johtajille.

Hän on poliittisen islamin kannattaja. Hän johtaa arabipuolueita, jotka polveutuvat samasta uskonnollisesta virrasta, josta syntyi militantti Hamas-liike. Ja suurimman osan poliittisesta elämästään hän ei koskaan harkinnut oikeakätisten puolueiden tukemista, jotka ovat johtaneet Israelia suurimman osan viimeisen neljän vuosikymmenen ajan.

Silti jos herra Abbasilla on tiensä, hän voisi auttaa päättämään seuraavasta Israelin pääministeristä ensi kuun yleisten vaalien jälkeen, vaikka se merkitsisi oikeistoliiton palauttamista valtaan. Hän on kyllästynyt Israelin arabipuolueiden perinteisesti omistamaan syrjäisimpään rooliin ja toivoo, että hänen pieni islamistinen ryhmittymänsä Raam pitää vallan tasapainossa vaalien jälkeen ja osoittautuu väistämättömäksi kumppaniksi kaikille juutalaisten johtajille, jotka haluavat muodostaa koalition.

“Voimme työskennellä kenen tahansa kanssa”, herra Abbas sanoi haastattelussa kampanjapolulla Kafr Kannassa, Pohjois-Israelin pienessä arabikaupungissa, paikassa, jossa kristillisen Raamatun mukaan Jeesus muutti veden viiniksi. Aiemmin “arabipoliitikot ovat olleet katsojia Israelin poliittisessa prosessissa”, hän sanoi. Nyt hän lisäsi: “Arabit etsivät todellista roolia Israelin politiikassa.”

Herra Abbasin muutos on osa laajempaa muutosta, joka tapahtuu arabien poliittisessa maailmassa Israelissa.

Vaalikampanjan vauhdittamana kaksi suuntausta lähestyy toisaalta: Yhtäältä arabipoliitikot ja äänestäjät uskovat yhä enemmän, että Israelin arabien elämän parantamiseksi heidän on etsittävä valtaa järjestelmän sisällä sen sijaan, että painostettaisiin ulkopuolelta. Erikseen israelilaiset puolueet ymmärtävät, että heidän on houkuteltava arabivalitsijoita voittamaan hyvin läheiset vaalit – ja jotkut ovat valmiita työskentelemään arabipuolueiden kanssa potentiaalisina koalitiokumppaneina.

Molemmat suuntaukset syntyvät enemmän poliittisesta käytännöllisyydestä kuin dogmasta. Ja vaikka tällä hetkellä on potentiaalia antaa arabivalitsijoille todellinen valta, se voi palata: Herra Abbasin toiminta hajottaa arabien äänestyksen, samoin kuin juutalaisten johtamien puolueiden alkusoittot, ja molemmat tekijät saattavat laskea arabien lainsäätäjien määrää ensi parlamentissa.

Mutta vahvan näyttelyn jälkeen viimeisissä vaaleissa, joissa Arabipuolueet saivat ennätykselliset 15 paikkaa, josta on tulossa 120-paikkaisen parlamentin kolmanneksi suurin puolue, ja joka oli edelleen suljettu hallituskoalition ulkopuolelle, jotkut etsivät muita vaihtoehtoja.

“Yli vuosikymmenen ajan Netanyahun ollessa vallassa jotkut arabipoliitikot ovat esittäneet uuden lähestymistavan: Jos et voi lyödä häntä, liity hänen luokseen”, sanoi tunnettu arabien televisio-isäntä Mohammad Magadli. “Tämä lähestymistapa on rohkea, mutta se on myös erittäin vaarallinen.”

Israelin palestiinalaiset kansalaiset muodostavat yli viidesosan Israelin väestöstä. Sen jälkeen kun valtio perustettiin vuonna 1948, he ovat aina lähettäneet kourallisen arabilaista lainsäätäjää parlamenttiin. Mutta nuo lainsäätäjät ovat aina taistelleet saadakseen aikaan vaikutuksen.

Juutalaiset johtajat eivät ole pitäneet arabipuolueita hyväksyttävinä koalitiokumppaneina – jotkut oikealla puolestaan ​​pilkkaavat heitä valtion vihollisina ja pyytävät arabien lainsäätäjien erottamista parlamentista. Arabipuolueet ovat puolestaan ​​olleet yleensä mukavampia oppositiossa ja antaneet harvoin tukea useless vasemmistolaisille puolueille, joiden vaikutus on heikentynyt vuosisadan alusta lähtien.

Joillakin tavoin tämä dynamiikka huononi viime vuosina. Vuonna 2015 pääministeri Benjamin Netanyahu mainitsi suhteellisen korkean äänestysaktiivisuuden uhan – “arabien äänestäjät virtaavat valtavia määriä äänestyspaikoille”, hän varoitti vaalipäivänä – pelottamaan tukikohtaan äänestykseen. Vuonna 2018 hänen hallituksensa antoi uuden lainsäädännön, joka heikensi arabian asemaa ja kuvasi virallisesti Israelia useless juutalaisen kansakunnan valtioksi. Ja vuonna 2020 jopa hänen keskuskilpailijansa Benny Gantz kieltäytyi muodostamasta hallitusta, joka perustuisi arabipuolueiden tuki.

Mutta vuotta myöhemmin, kun Israel on edistynyt neljännessä vaaleissa kahden vuoden poliittisen umpikujan aikana, tämä paradigma muuttuu nopeasti.

Herra Netanyahu seuraa nyt tarmokkaasti arabivalitsijoita. Hänen johtoaan Yair Lapid, pääministerin keskuskandidaatti, sanoi voivansa muodostaa koalition arabien lainsäätäjien kanssa huolimatta siitä, että he halveksivat heitä aikaisemmin urallaan. Kaksi vasemmistopuoluetta on luvannut työskennellä arabialaisten lainsäätäjien liiton kanssa arabien etujen edistämiseksi.

Polling ehdottaa, että suurin osa Israelin palestiinalaiskansalaisista haluaa lainsäätäjien toimivan roolissa hallituksessa. Abbasin mukaan arabipoliittisten tulisi voittaa vaikutusvalta tukemalla puolueita, jotka lupaavat parantaa arabien yhteiskuntaa. Toinen merkittävä arabipoliitikko, Israelin suurimman arabikaupungin, Nasaretin pormestari Ali Salam on ilmaissut tukensa herra Netanyahulle väittäen, että pääministeri on aiemmista kommenteistaan ​​huolimatta vilpittömästi parantamassa arabi-elämää.

“Israelin poliittisessa järjestelmässä oli aiemmin synti tehdä yhteistyötä arabipuolueiden tai jopa arabivalitsijoiden kanssa”, sanoi Nahum Barnea, yksi Israelin tunnetuimmista kolumnisteista. Mutta herra Netanyahu on yhtäkkiä tehnyt arabeista “laillisen kumppanin mille tahansa poliittiselle liikkeelle”.

“Hän avasi tavallaan laatikon, jota toivottavasti ei voida sulkea nyt”, herra Barnea lisäsi.

Herra Netanyahun siirtyminen on ollut merkittävin. Hän on luvannut lisää resursseja arabiyhteisöille ja endeemisen rikollisuuden torjumiseksi arabialueilla. Ja hän on alkanut kutsua itseään “Yairin isäksi” – viittaus poikaansa, Yairiin, joka myös kiihkeästi viittaa arabien käytäntöön viitata johonkin heidän esikoisensa vanhempana.

Tammikuun vesistöalueella hän ilmoitti arabien israelilaisten “uudesta aikakaudesta” Nasaretissa järjestetyssä mielenosoituksessa ja pyysi anteeksi anteeksi aikaisempia kommenttejaan arabivalitsijoista. “Pyysin anteeksi silloin ja pyydän anteeksi myös tänään”, hän sanoi ennen kuin lisäsi, että kriitikot olivat “vääristäneet sanojani”.

Kriitikot sanovat, että herra Netanyahu kohtelee arabivalitsijoita, koska hän tarvitsee heitä voittoon, ei siksi, että hän välittää heistä vilpittömästi. Tässä kuussa hän myös suostui sisällyttämään seuraavaan koalitiotaansa äärioikeiston puolueen, jonka johtaja haluaa estää monien arabien osallistumisen parlamenttivaaleihin. Ja hän on sulkenut pois sellaisen hallituksen perustamisen, joka luottaa herra Abbasin tukeen.

Ensi kuun vaalien odotetaan olevan yhtä lähellä kaikkia kolmea edellistä.

Netanyahu on parhaillaan oikeudenkäynnissä korruptiosyytteistä, ja jos hän pysyy vallassa, hän voi noudattaa lakeja, jotka eristävät hänet syytteestä.

“Mikä Netanyahu välittää, on Netanyahu”, sanoi Israelin arabipolitiikan merkittävä kommentaattori Afif Abu A lot.

Samoin arabipoliitikot ja äänestäjät eivät ole irtisanoneet epämukavuuttaan sionismista ja Israelin politiikasta miehitetyillä alueilla. Mutta yhä useammin ymmärretään, että arabiväestön kohtaamat ongelmat – jengiväkivalta, köyhyys ja syrjintä asunnon ja maan saannissa – eivät ratkea ilman arabipoliittisten politiikkojen muokkaamista korkeimmalla tasolla.

“Haluan erilaisia ​​tuloksia, joten minun on muutettava lähestymistapaa”, herra Abbas sanoi. “Arabiyhteiskunnan kriisit saavuttivat kiehumispisteen.”

Herra Abbasin suunnitelma voi kuitenkin helposti epäonnistua ja heikentää sitä vähäistä vaikutusvaltaa, jolla arabikansalaisilla on tällä hetkellä.

Uuden fooruminsa käyttämiseksi herra Abbas joutui vetäytymään arabipuolueiden liitosta, yhteisestä listasta, jonka jäljellä olevat jäsenet eivät ole vakuuttuneita työskentelystä Israelin oikeistojen kanssa. Ja tämä jako voi laimentaa arabien lainsäätäjien kollektiivista valtaa.

Tuki Abbasin puolueelle on tällä hetkellä lähellä 3,25 prosentin kynnystä, jonka puolueiden on varmistettava pääsy parlamenttiin. Vaikka hänen puolueensa raapisi linjan yläpuolelle, ei ole mitään takeita siitä, että kuka tahansa pääministeriin hakija tarvitsee tai hakee puolueen tukea koalition perustamiseen tarvittavan 61 paikan turvaamiseksi.

Herra Netanyahu, huolimatta aiemmasta yllyttämisestään arabeja vastaan, voisi myös vetää arabivalitsijat pois puolueista vähentäen heidän vaikutusvaltaansa. Vielä useammat saattavat jäädä kotiin pettyneinä arabipuolueiden välisistä erimielisyyksistä ja kyvyttömyydestä saavuttaa merkityksellisiä muutoksia tai boikotoida valtiota, jonka auktoriteetin he hylkäävät.

“En usko mihinkään heistä, enkä luota mihinkään heistä”, sanoi 40-vuotias Siham Ighbariya, kodinhoitaja. Hän nousi esiin pyrkimyksellään saavuttaa oikeudenmukaisuus miehelleen ja pojalleen, jotka tuntemattomat tappajat murhasivat kotona vuonna 2012.

“Olen käsitellyt niitä kaikkia”, rouva Ighbariya sanoi arabien poliittisesta luokasta. “Ja mitään ei ole tapahtunut.”

Joillekin palestiinalaisille osallistuminen Israelin hallitukseen on palestiinalaisen asian pettäminen – kritiikki, jonka herra Abbas ymmärtää. “Minulla on tämä syvä henkilökohtainen konflikti sisälläni”, hän myönsi. “Olemme olleet konfliktissa 100 vuotta, verinen ja vaikea konflikti.”

Mutta oli aika siirtyä eteenpäin, hän lisäsi. “Sinun on voitava katsoa tulevaisuuteen ja rakentaa parempi tulevaisuus kaikille, niin arabeille kuin juutalaisillekin.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *