He rakensivat kirjastoja kunnioittamaan rakkaita, pommitusten kaatamia naisia

KABUL, Afganistan – Kun hänen pian tuleva morsiamensa Najiba Hussaini tapettiin Talebanin itsemurhapommituksessa Kabulissa, Hussain Rezai ei tiennyt kuinka surra häntä.

“Olin menettänyt rakkauteni, mutta minua ei sallittu surra”, sanoi 33-vuotias valtion virkamies Rezai. Vaikka he olivat matkustaneet Daikundin maakuntaan hakemaan vanhempiensa suostumusta avioliittoon, he eivät olleet virallisesti kihloissa, ja hän tunsi painostusta yksinkertaisesti siirtyä eteenpäin hänen kuolemansa jälkeen.

Se oli heinäkuu 2017 kun Taleban-pommikone räjähti ajoneuvo, joka oli pakattu räjähteisiin, ja kuoli vähintään 24 ihmistä, mukaan lukien 28-vuotias Hussaini.

Kolmetoista kuukautta myöhemmin, toisella puolella kaupunkia, 40 opiskelijaa tapettiin, kun islamilaisen valtion pommittaja räjäytti itsensä yliopiston pääsykokeiden valmistelukeskuksessa. Tapettujen joukossa oli Rahila Monji, 17, nuorin yhdeksästä sisaruksesta.

Nämä naiset eivät tunteneet toisiaan, mutta heidän elämänsä tukahdutti sama tinkimätön väkivalta, joka on tappanut tuhansia ja jättänyt aukkoja lukemattomien afgaanien elämään.

Silti rouva Hussainin ja rouva Monjin läheisiä innoitettiin täyttämään sama unelma: rakentamaan julkisia kirjastoja, joissa muistetaan kadonneita naisia.

Nykyään nämä kirjastot – yksi pääkaupungissa Kabulissa ja toinen Daikundin maakunnassa – symboloivat edistystä kohti sukupuolten tasa-arvoa ja koulutuksen saatavuutta Afganistanissa, jossa jopa 3,5 miljoonaa tyttöä ilmoittautuu kouluun. äskettäin Yhdysvaltain vahtikoiraraportti, ja jossa vuodesta 2018 lähtien kolmasosa maan opettajista oli naisia.

Mutta väkivaltainen vastarinta on myös varjostanut näitä voittoja. Koulutuskeskukset ovat rutiininomaisesti terrori – iskujen kohteena ja yli 1000 koulua ovat sulkeneet viime vuosina UNICEFin mukaan.

Nyt kun Afganistanin hallituksen ja Talebanin neuvottelut etenevät hitaasti Qatarissa, monet ovat huolissaan siitä, että rauhansopimus voi tarkoittaa, että Afganistaninaiset ovat edistyneet viimeisten kahden vuosikymmenen aikana menetetään. Talebanin mahdollinen paluu valtaan on synkkä muistutus rouva Hussainin ja rouva Monjin perheille siitä, että heidän luomansa perintö voi pian paljastua.

“En koskaan halua, että Taleban-ideologia hallitsee kansaani uudelleen”, sanoi Monji veli Hamid Omer. ”Siellä missä syntyin, kyläni piti polttaa kaikki koulumme käytettävissä olevat oppikirjat. Pelkään, että kohtaamme saman tilanteen uudelleen. “

Opiskelijana rouva Hussaini oli niin päättäväinen menestyä, että käveli puolitoista tuntia kumpaankin suuntaan lukioonsa ja sieltä pois samalla kun opetti osa-aikaisesti, sisar Maryam kertoi.

Hän menestyi poikkeuksellisen hyvin, vaikuttava saavutus henkilölle Afganistanin köyhimmästä maakunnasta Daikundista Keski-ylängöllä – etenkin maassa, jossa naiset ja tytöt ovat syrjäytyneet koulutusjärjestelmän kautta, jonka heidän perheensä ja Afganistanin patriarkaalinen yhteiskunta usein sulkevat heiltä.

Heitä uhkaa myös jatkuva uhka Talebanilta, jolla on viime vuosina ollut poltti tyttöjen koulut, uhkasi tappaa naisopiskelijoita ja roiskunut happo heidän kasvoilleen.

Saatuaan kandidaatin tutkinnon tietokoneohjelmista Intiassa, Hussaini suoritti maisterin tutkinnon Japanissa. Sitten hän laskeutui nopeasti arvostettuun työhön hallituksen kaivos- ja öljyministeriössä, jossa hän matkusti minibussilla useiden kollegoidensa kanssa aamulla, johon itsemurhapommitukset osuivat.

Vuosien ajan herra Rezai sanoi, että hän itki aina ajatellessaan rouva Hussainia. “Minulla kesti kolme vuotta muuttaa suruni muoto positiiviseksi”, hän sanoi.

Rouva Hussaini oli aina sanonut, että Daikundin maakunnalla olisi oltava kirjasto – rohkea kunnianhimo maassa, jossa on noin 38 miljoonaa ihmistä ja useless 100 julkista kirjastoa, opetusministeriön edustajan mukaan.

Heinäkuussa 2019 hän avasi Najiba Hussainin muistokirjaston Nilissä, Daikundin pääkaupungissa.

Aluksi koko kokoelma käsitti useless Ms Hussainin 400 oppikirjaa. Mutta tänään sillä on yli 12 500 kirjaa, aikakauslehteä ja tutkimusraporttia – joista suurin osa lahjoitettiin.

Kirjasto on suosittu nuorten keskuudessa, joista monet ovat opiskelijoita, joilla on jatkuvasti puutteita koulutusresursseista, etenkin kirjoista.

“Najiba ei ole kuollut, hän hengittää kaikkien tyttöjen ja poikien kanssa, jotka tulevat hänen kirjastoonsa ja opiskelemaan”, herra Rezai sanoi.

Taleban-neuvottelijat Qatarissa ovat sanoneet tukevansa naisten oikeuksia, mutta useless tulkinnassaan islamilaisia ​​lakeja, eikä vallanjakosopimuksen erityisehdoissa ole toistaiseksi käsitelty afganistanilaisten naisten oikeuksia yksityiskohtaisesti.

Valvontakertomuksen mukaan maalla on tullut esiin kasvava kertomus siitä, että maalla voi olla “joko naisten oikeudet rauhan tai rauhan naisten oikeuksien kustannuksella”.

Jotkut aktivistit näkevät pysyvän tulitauon katalysaattorina naisten oikeuksien edistämisessä.

“Naiset ovat olleet muutoksen tekijöitä paitsi rauhanprosessin osallisuuden lisäksi myös tasoittavan tien sovinnolle paikallisella tasolla”, kertoi Metra Mehran, Female Views -kampanjan järjestäjä, sosiaalisen median aloite, joka tukee naisten oikeuksia Afganistanissa. .

Hän lisäsi: “Tulitauko antaa heille tilaa taistella edustuksestaan ​​prosessissa ja varmistaa, että heidän näkökulmansa heijastuvat politiikkoihin ja päätöksiin.”

Kabulissa rouva Monjilla oli samanlaisia ​​tavoitteita kuin rouva Hussainilla. Mono, joka oli varsinkin persia- ja englanninkielisten romaanien lukija, oli aina ollut täynnä outoja ideoita ja voimakkaita kunnianhimoa.

Kun hän kertoi veljelleen herra Omerille, että hän oli sijoittunut luokkansa viidenneksi vuosikokeiden harjoituksissa, hän tarjosi hänelle 1000 dollaria, jos hän sijoittui ensimmäiseksi, puoliksi vakavasti sanoen, että he käyttävät kyseistä rahaa vapaan kirjaston avaamiseen Yhteisö. Sitten hän yllätti hänet tuloksillaan: Hän oli luokkansa kärjessä ja vaati, että hän pitää heidän kauppansa.

Seuraavana päivänä, elokuussa 2018, oli Mawoud Academy, jossa hän opiskeli valmistellakseen yliopistoa tuhosi islamilaisen valtion itsemurhaaja. Hän oli kymmenien tapettujen joukossa.

Pommituksesta oppinut herra Omer ja hänen muut sisaruksensa aloittivat kiihkeän etsinnän, joka tunnettiin niin hyvin perheille, joiden läheisiä ei löydy tappavan hyökkäyksen jälkeen.

Kabulin poliisilaitoksen oikeuslääketieteellisestä osastosta herra Omer löysi pahoin palaneen ruumiin, jossa oli kello, jonka rouva Monji omisti. Toinen sisar tunnisti repaleisen mekon – se oli heidän nuorin sisarensa.

Kotona, rouva Monjin kirjat olivat jonossa hänen pöydällään, ja herra Omer löysi viimeksi lukemansa kirjan: Afganistanilaisen kirjailijan Khaled Hosseinin “Ja vuoret kaikuivat”.

Sitten hän löysi päiväkirjan. “Se oli useless täynnä hänen yksinkertaisia ​​toiveitaan rauhasta ja paremmasta tulevaisuudesta”, herra Omer sanoi.

Normaalisti Afganistanin hautajaisia ​​varten perhe teurastaa useita lampaita ja järjestää juhlan kaikille tuntemilleen, mutta kun sisarukset surivat yhdessä, herra Omerilla oli erilainen ajatus.

“Tuolloin päätin, etten ruoki ihmisiä”, hän sanoi. ”Antaisin rahat muistokirjastolle. Rahila olisi halunnut sen. “

Neiti Monjin perhe löysi pian huoneen moskeijan yläkerrasta naapurustostaan ​​Kabulista. Kun he rakensivat kirjaston sosiaalista mediaa seuraten, kirjoille annettiin lahjoja. Perhe perusti Rahila-säätiön, joka antaa apurahoja tarvitseville lapsille ja järjestää henkilökohtaisen kehityksen ja osaamisen koulutusohjelmia.

“Nyt sisareni pelastaa satojen muiden hengen”, herra Omer sanoi. “Hänen sielunsa on jokaisessa.”

Kun hän oli tapettu, herra Omer oli niin raivoissaan, että hän halusi tarttua aseisiin ja tappaa itse jotkut ääriliikkeistä. “Mutta kun rauhoittuin, ajattelin, että jos otan sellaisen aseen, mikä ero on minun ja terroristien välillä?”

Hän lisäsi: “Kirjaston perustaminen oli vahva isku kaikille Afganistanin terroristiryhmille.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *