Erik Prince, Trump Ally, kieltää roolin Libyan palkkasoturioperaatiossa

NAIROBI, Kenia – Vastauksena Yhdistyneiden Kansakuntien tutkijoiden syytöksiin kansainvälisen aseidenvientikiellon rikkomisesta, Donald J. Trumpin Blackwater Worldwide -yhtiön perustaja ja merkittävä kannattaja Erik Prince kiisti osallistuneensa 80 miljoonan dollarin palkkasoturioperaatioon Libyassa vuonna 2019. Ja hän vaati, että YK: n tutkimuksen keskeiset havainnot olivat täysin väärät.

“Erik Prince ei rikkonut aseidenvientikieltoa eikä hänellä ollut mitään tekemistä lentokoneiden, droneiden, aseiden tai ihmisten lähettämisen kanssa Libyaan – ajanjakso”, hän sanoi haastattelussa The New York Timesille.

Luottamuksellinen raportti toimitettiin torstaina YK: n turvallisuusneuvostolle ja The Occasions syytti herra Princeä vuosikymmenien vanhan Libyan aseidenvientikiellon rikkomisesta osallistumalla epärehellinen palkkasoturioperaatio vuonna 2019, joka pyrki tukemaan voimakasta Libyan komentajaa hänen pyrkimyksissään kaataa Libyan kansainvälisesti tukema hallitus.

Herra Prince, joka joutui kansainvälisen valvonnan alaiseksi sen jälkeen, kun Blackwater-urakoitsijat tappoivat 17 irakilaista siviiliä vuonna 2007, on ollut viime vuosina merkittävä Trumpin kannattaja. Hänen sisarensa, Betsy DeVos, oli herra Trumpin koulutussihteeri.

Puhuessaan puhelimitse herra Prince kyseenalaisti YK: n raportin keskeiset väitteet, löi kriitikoita ja toisti yhteytensä entiseen presidenttiin. Hän sanoi, että tapasi herra Trumpin useless kerran presidenttinä, veteraanipäivän tapahtumassa, eikä koskaan keskustellut hänen kanssaan Libyasta tai mistään muusta poliittisesta asiasta.

“En ollut presidentin ulkopolitiikan neuvonantaja”, hän lisäsi ilmeisesti viitaten uutismedian artikkelit käyttämällä tätä kuvausta. “Älä siis lopeta minua luonnehtimasta sellaiseksi. Se ei ole totta.”

Herra Prince ja hänen asianajajansa tunnustivat, etteivät he olleet nähneet YK: n raporttia tai siinä lueteltuja monia väitteitä, jotka sisältävät kymmeniä sivuja PowerPoint-esityksiä, sopimuksia, pankkisiirtoja, tekstiviestejä ja muita todisteita. Ja herra Prince ei tarjonnut mitään vahvaa näyttöä näiden väitteiden torjumiseksi.

Gregg Smith, joka työskenteli Mr.Princen kanssa vuosina 2014–2016 ja johon raportissa viitataan, sanoi Libyan tutkijoiden kuvaamalle palkkasoturioperaatiolle, jolla oli paljon yhtäläisyyksiä projektiin, jonka herra Prince johti Etelä-Sudanissa vuonna 2014.

“Samat ihmiset ja samat lentokoneet”, Mr. Smith sanoi.

Herra Princein laaja kieltäminen lisää osuutta luottamuksellisesta raportista, joka on tällä hetkellä turvallisuusneuvoston käsiteltävänä ja joka todennäköisesti julkaistaan ​​ensi kuussa. Raportti avaa mahdollisuuden, että herra Prince voidaan rangaista varojen jäädyttämisellä ja matkustuskiellolla tällaisia ​​seuraamuksia määrätään harvoin YK.

Keskeinen syytös raportista on, että herra Prince antoi 80 miljoonan dollarin palkkasysteemin Libyan miliisin komentaja Khalifa Hifterille Kairossa pidetyssä kokouksessa huhtikuussa 2019, useless muutaman päivän kuluttua siitä, kun herra Hifter aloitti laajan sotilaallisen haltuunsa Libyan pääkaupungin, Tripolin, takavarikoimiseksi. .

Herra Prince vaati, että se oli mahdotonta. “En ole koskaan tavannut kenraali Hifteriä”, hän sanoi. “Ei ollut Egyptissä vuonna 2019. En ole koskaan edes puhunut miehelle.”

Raportin mukaan kokous tapahtui samaan aikaan äkillisen muutoksen kanssa Trumpin hallinnon suhtautumisessa Libyaan.

Päivä raportissa kuvatun kokouksen jälkeen, 15. huhtikuuta, herra Trump soitti puhelun Hifterille ja tunnusti julkisesti hänen “merkittävän roolinsa terrorismin torjunnassa ja Libyan öljyvarantojen turvaamisessa”, Valkoinen talo sanoi tuolloin antamassaan lausunnossa.

Neljä päivää myöhemmin, herra Trump yllätti avustajansa kannattaa avoimesti herra Hifterin etenemistä Tripolissa, mikä merkitsi dramaattista kääntymistä vuonna Yhdysvaltojen politiikka Libyaa kohtaan. Ennen sitä Yhdysvallat tuki hallitusta, jonka herra Hifter yritti kaataa.

Herra Prince kertoo yrittäneensä vaikuttaa presidenttiin useless sanomalehtiartikkeleilla, joissa vuonna 2017 The Monetary Occasions hän ehdotti yksityisiä rajajoukkoja Libyasta tulevan laittoman maahanmuuton estämiseksi ja The Wall Avenue Journal -lehdessä ehdotti joukkoa yksityiset urakoitsijat taistella Afganistanissa. “Toivon, että hän olisi kuunnellut”, herra Prince sanoi. “Toivon, että hän olisi kuunnellut neuvoja, jotka annoin hänelle artikkeleissa.”

Herra Prince sanoi myös, ettei hän ole koskaan keskustellut Libyasta kahden muun Trumpin läheisen henkilön kanssa: entisen presidentin vävyn ja neuvonantajan Jared Kushnerin ja entisen ulkoministerin Mike Pompeon kanssa.

Herra Princeen YK: n raportissa liitetty palkkasoturioperaatio on vasta viimeinen jakso, jossa korostetaan ulkomaisten joukkojen roolia räjähtävässä, kaoottisessa sodassa, joka nieli Libyan sen pitkäaikaisen diktaattorin jälkeen. Eversti Muammar el-Qaddafi karkotettiin arabien kevään 2011 aikana.

Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Turkki, Venäjä, Egypti ja muut maat ovat ottaneet taistelun puolelle lähettämällä rahaa, taistelijoita ja voimakkaita aseita pyrkiessään vaikuttamaan öljypitoisen Pohjois-Afrikan kansan tulevaisuuteen.

Herra Hifter, jolla on vaikutusvaltaa suurimman osan Itä-Libyasta, on luultavasti maan tehokkain komentaja. Hän kohtasi kovaa kansainvälistä kritiikkiä huhtikuussa 2019, kun hän aloitti Tripolin vangitsemiskampanjansa Emiratesin ja myöhemmin venäläisten palkkasotureiden tuella.

YK: n tutkijoiden mukaan 20 brittiläisen, australialaisen, eteläafrikkalaisen ja amerikkalaisen palkkasoturin joukko lähetettiin salaa Libyaan kesäkuussa 2019 osana 80 miljoonan dollarin järjestelmää Hifterin auttamiseksi Tripolin vangitsemisessa.

Palkkasoturit saapuivat Etelä-Afrikasta ja Euroopasta salakuljetetuilla lentokoneilla ja armeija-aluksilla ja tarjoutuivat muodostamaan osumajoukon herra Hifterin vihollisen pääkomentajan paikallistamiseksi ja salamurhaksi, kerrotaan raportissa.

Mutta operaatio törmäsi, kun Jordan kieltäytyi myymästä amerikkalaisia ​​Cobra-helikopteri-tykkialuksia palkkasotureille, sitten se muuttui katastrofiksi, kun herra Hifterin kanssa käydyt riidat pakottivat palkkasoturit pakenemaan veneestä veneellä Välimeren yli.

Tuohon aikaan herra Prince kertoi olevansa Wyomingin vuoristossa ja myöhemmin poikansa kanssa matkalla Alaskaan ja Kanadaan.

“On vaikea suorittaa palkkasoturia Pohjois-Yukonin alueen takamaalta”, hän sanoi.

YK: n raportin mukaan herra Prince siirsi kolme omaa lentokonetta Libyaan herra Hifterin sotakampanjan käyttöä varten.

Tutkijoiden mukaan paperirata johti heidät prinssiohjattuihin yrityksiin Bermudassa, Bulgariassa ja Yhdysvalloissa, jotka omistivat lentokoneet, Libyan taistelukentälle.

Herra Prince kompasteli selitystään yrityksistään. Herra Princein asianajaja oli ristiriidassa hänen kanssaan, kun herra Prince sanoi olevansa Bridgeporthin, brittiläisen tutkimusyhtiön, omistaja, jota YK: n tutkijoiden mukaan käytettiin kattamaan herra Prince’n sotilaallisia hankkeita.

Hän ei tiedä eikä välitä kuka lopulta osti Libyaan päätyneet koneet, hän sanoi.

Hän sanoi kieltäytyneensä yhteistyöstä Yhdistyneiden Kansakuntien tutkijoiden kanssa – laittomista aseista ja varainsiirroista tietoisen kuuden hengen ryhmän kanssa, joka tunnetaan virallisesti asiantuntijapaneelina – koska hän uskoi heidän aikovansa tahrata hänet. “Asianmukaista prosessia ei ole”, hän sanoi. “Se on kirves.”

Eräs länsimainen virkamies sanoi, että YK: n tutkijat olivat jo virallisesti suositelleet sanktioita herra Prince-ystävälle ja entiselle liikekumppanille hänen osuudestaan ​​palkkasoturi-järjestelmässä.

Nyt herra Prince, joka on edessään ainakin maineensa taistelussa Yhdistyneissä Kansakunnissa, sanoi olevansa hämärän ja salaisen kuvan uhri, jota hän itse on pitkään kehittänyt.

“Nimestäni on tullut napsautussyöttö ihmisille, jotka haluavat kutoa salaliittoteorioita yhdessä”, herra Prince sanoi. “Ja jos he heittävät nimeni sisään, se herättää aina huomiota. Ja se on aika pirun sairas. ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *