Kanadassa, menikö koomikon vitsi liian pitkälle?

MONTREAL – Noin vuosikymmen sitten koomikko Mike Ward, Quebecissä, pilkkasivat tunnetun vammaisen teini-ikäisen laulajan ääntä standup-rutiinissa paahtamalla häntä avainasemasta, pilkkaa kuulolaitetta ja kutsumalla häntä “rumaksi”. Mutta hän sanoi puolustaneensa poikaa muille, koska hän kuoli pian. Kun teini ei kuollut sairauteensa, koomikko vitsaili, hän yritti hukuttaa hänet.

Viime viikolla kysymys siitä, onko koomikolla perustuslaillinen oikeus loukkaantua, tuli kansallisen valokeilaan Kanadan korkeimmassa oikeudessa sen jälkeen, kun herra Ward valitti päätöksestä, jonka komediarutiini syrjisi laulajaa, Jérémy Gabriel.

Tapaus, joka on tarttunut otsikoihin, on harvinainen esimerkki komedia-rutiinista, josta on tullut maan korkeimman oikeuden alainen, ja sillä voi olla vaikutuksia sananvapauteen Kanadassa. Korkeimman oikeuden lakimies Renée Thériault kirjoitti sähköpostitse, että hänen tietämyksensä mukaan tapaus on “ennennäkemätön”.

Komedia on pitkään heijastanut kansakunnan kulttuurisia tapoja, joskus paljastanut murroslinjat yhteiskunnassa ja testannut hyväksyttävän puheen laillisia rajoja. Kanadaan ja kaikkialla maailmassa oleviin maihin, mukaan lukien Yhdysvallat, on kohdistunut lisääntyvää painostusta vähemmistöjen oikeuksien kunnioittamiseksi, mikä on herättänyt keskustelua siitä, mistä vetää raja haitallisen puheen ja sananvapauden välille.

Humanisminsa ylpeänä Kanadassa herra Wardin tapaus on ollut erityisen polarisoiva.

Yhtäältä puolestaan ​​ovat siviilivapauttajat ja taiteilijat, jotka väittävät, että loukkaavat vitsit, vaikka ne ovatkin törkeitä, on Kanadan perustuslain ilmaisuvapauden nojalla suojattu. Korkeimman oikeuden poliisikomedia, heidän mukaansa, saattaa vauhdittaa taiteellista ilmaisua kaikkialla Kanadassa.

Carissima MathenOikeusprofessori ja valtiosääntöjen oikeudellinen asiantuntija Ottawan yliopistossa sanoi, että herra Wardia koskeva päätös voi mahdollisesti avata oven muille maakunnille kuuluville ihmisille ja nostaa oikeustapauksia koomikoita vastaan.

Kanadan perustuslain mukaan sananvapauden puuttumisen este on Matenin mukaan erittäin korkea ja vaatii yleensä äärimmäistä puhetta; esimerkiksi puhe, joka edistää vihaa tunnistettavaa ryhmää vastaan. “En usko, että Wardin lausunnot nousevat tälle äärimmäiselle tasolle”, hän sanoi.

Mutta herra Gabriel, vammaisten oikeuksien puolustajat ja jotkut ihmisoikeusasianajajat väittävät, että jopa komedialla pitäisi olla rajoituksia ja että vammaisen teini-ikäisen kiusaaminen on syrjivää ja loukkaa oikeutta ihmisarvoon, jota Quebecin laki suojaa.

Herra Gabrielilla on Treacher Collinsin oireyhtymä, harvinainen synnynnäinen sairaus, jolle on tunnusomaista kallon ja kasvojen epämuodostumat. Hän syntyi kuuroksi ja sai kuulolaitteen implantin 6-vuotiaana. 8-vuotiaana hän vangitsi sydämet koko Quebecissä laulettuaan kansallislaulun Montreal Canadiens -kiekkopelissä. Hän tapasi Celine Dionin Las Vegasissa, serenadi-paavi Benedictus XVI: n Vatikaanissa ja kirjoitti omaelämäkerran.

Herra Gabriel, nyt 24-vuotias valtiotieteiden opiskelija Quebec Cityssä, sanoi haastattelussa, että komediarutiini – ja sen aiheuttama raivo nauru – tuhosi hänen itsetuntoaan vaikeina teini-ikäisinä, kun hän jo kamppaili olemisen kanssa. liikuntarajoitteinen. Rutiinin seurauksena hän sanoi, että häntä kiusattiin koulussa, hänestä tuli masentunut ja itsemurhainen, kun taas hänen vanhempansa murskattiin. Hän sanoi, että herra Wardia vastaan ​​tehdyn valituksensa jälkeen hän sai myös kuolemanuhkauksia koomikon faneilta.

“Olet jo käsittelemässä ennakkoluuloja, kun sinulla on vamma, ja itsensä hyväksymisprosessi on vielä vaikeampaa, kun olet teini-ikäinen”, hän sanoi. ”Siitä tuli tuhat kertaa vaikeampaa, kun ihmiset nauroivat ajatuksesta, että minua kuoli. Minusta tuntui, että elämäni oli arvoltaan vähemmän kuin muut. ”

Mr. Ward hylkäsi johtajansa kautta haastattelupyynnön.

Yhdysvalloissa, Lenny Bruce hänet nimitettiin “sairaaksi sarjakuvaksi” hänen räjähtävistä rutiinijärjestelmistään, ja vuonna 1961 hänet pidätettiin riveistä San Franciscossa. Hänen uhmautumisensa auttoi puhdistamaan tietä muille ikonoklastisille koomikoille.

Ranskassa koomikkoa Dieudonné M’bala M’balaa on toistuvasti syytetty vihanvastaisen lain rikkomisesta. Hän on laajalti yhteydessä käänteiseen natsien tervehdykseen, joka tunnetaan nimellä quenelle. Vuonna 2013 hän valitti, että merkittävä juutalainen toimittaja ei ollut kuollut “kaasukammioissa”.

Kanadassa korkeimman oikeuden tapaus on huolestuttanut komediamaailmaa.

Sokeri Sammy, Kanadan suosittu koomikko, jonka tabu-murtamistekoon on kuulunut muun muassa etnisten vähemmistöjen paahtaminen, sanoi pelkäävänsä, että herra Wardia koskeva mahdollinen päätös voisi kannustaa itsesensuuriin ja jopa pakottaa kanadalaiset sarjakuvalaiset muuttamaan Yhdysvaltoihin. Hän sanoi olevansa erityisen huolestunut improvisaation tappavasta vaikutuksesta, joka vaatii suodattamatonta. Aiemmin hänen kirkas satiirinsä Quebecin nationalisteista on herättänyt suuttumusta ja kuolemanuhkaa.

“Olipa kyse sitten Lenny Brucesta, Richard Pryorista tai George Carlinista, koomikon rooli yhteiskunnassa on jo pitkään ollut rajojen ylittäminen ja uskallus sanoa, mitä ihmiset ajattelevat, mutta pelkäävät sanoa”, herra Sammy sanoi. “Pitäisikö minun vaatia jokaisen komediarutiinini lakimiehen tarkasteltavaksi, vai onko jokaisen vitsin edessä ajateltava, löydänkö itseni korkeimman oikeuden edessä?”

Herra Ward, stand-up-sarjakuvasarja, joka on kahdesti voittanut “vuoden koomikon” arvostetussa Quebecin komediapalkintoshow’ssa, on esiintynyt kansainvälisesti televisiossa ja tunnetaan kauhistuttavasta koomikkotyylistään. Vuonna 2008 hänen vitsi 9-vuotiaasta tytöstä, joka siepattiin, sai hänet uhkaamaan kuolemaa.

Korkeimman oikeuden tapaus juurtui vuonna 2010, jolloin koomikko käytti tekonsa pilkkaamaan kritiikin yläpuolella pidettyjä Quebecin ihmisiä ja kohdisti kuuluisuuksia, kuten Celine Dion. Hän kohdisti myös herra Gabrielin ja pilkasi muiden vitsien ohella kuulokojeitaan kutsumalla häntä “lapseksi, jolla oli subwoofer”. Ohjelma esitettiin satoja kertoja vuosina 2010–2013 ja levitettiin verkossa.

Vuonna 2012 herra Gabrielin perhe valitti komissiolle, joka pani täytäntöön Quebecin ihmisoikeussäännöt, ja vuonna 2016 maakunnan ihmisoikeustuomioistuin katsoi, että teini-ikäisen ihmisarvoa oli loukattu. Herra Ward määrättiin maksamaan 35000 Kanadan dollaria vahingonkorvausta Gabrielille ja 7000 Kanadan dollaria äidilleen.

Herra Wardin valituksen jälkeen Quebecin hovioikeus vahvisti päätöksen vuonna 2019, mutta hylkäsi herra Gabrielin äidille määrätyt vahingonkorvaukset. “Komedia ei ole rikos”, herra Ward sanoi lausunnossa tuomion jälkeen. Päätöksen odotetaan lähikuukausina hänen valituksessaan korkeimpaan oikeuteen.

Erimielisyydet tapauksesta olivat ilmeisiä tällä viikolla korkeimman oikeuden istunnossa, jonka aikana jotkut tuomarit ainakin kerran esiintyivät ulkoisesti hermostuneina herra Wardin asianajajan esittämistä argumenteista. Julius Gray.

Puhuessaan tuomioistuimen yhdeksälle tuomarille, Mr. Grey väitti, että oikeus “olla loukkaamatta” ei ollut Kanadassa. Lisäksi hän väitti, että esittelemällä herra Gabrielin “pyhäksi lehmäksi”, joka tarvitsi puhkaisua, hän oli tarjonnut hänelle “tasa-arvon” tunnetta.

Kommentti herätti oikeusministeri Russell Brownin uskomattoman vastauksen. “Älä viitsi! Älä mene niin pitkälle ”, tuomari kertoi tuomioistuimelle. “Emme puhu Galileosta tai Salman Rushdiesta. Hän ei ole sankari. “

Oikeuslaitos Sheilah L. Martin punnitsi myös. “Puhumme joku, joka sanoi yrittäneensä hukuttaa 13-vuotiasta, jolla on fyysinen vamma”, hän sanoi.

Mr. Grey sanoi haastattelussa, että herra Wardin komediarutiini ei merkinnyt syrjintää. “Syrjintä tarkoittaa jonkun tavaran tai palvelun riistämistä – ei nauramista heille”, hän sanoi.

Herra Gabriel vastusti, että hänet erotettiin pilkan vuoksi hänen vammautumisensa vuoksi ja se oli muokannut hänen elämää.

“On vaikea elää vitsauksen seurausten kanssa, joka kohdistuu sinulle vammaisi”, hän sanoi. ”En ole varma, kuinka onnistuin rakentamaan itseluottamusta sen jälkeen. Olen kasvanut siitä lähtien kun kuulin vitsi. Haluan siirtyä eteenpäin. “

Geneva Abdul osallistui tutkimukseen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *