Haudan arvoinen profeetta Joshua, Beckons-uskovat Bagdadissa

BAGHDAD – Enkelit saapuvat joka ilta katsomaan Joshuan hautaa tiellä rautatiepihalta, missä muovinen roskat kasaan roostuvia tavaravaunuja vastaan. Pyhäkön palvelija Um Junayd sanoi näkevänsä heidät.

“Kun avaan profeetan oven yöllä, löydän hänen haudastaan ​​monia lintuja”, hän sanoi. ”He jäävät yöksi hänen luokseen ja lähtevät aamulla. Nämä linnut ovat enkeleitä. “

Hän pyysi kutsua yksinkertaisesti Um Junaydiksi, hänen vanhimman poikansa Junaydin äidiksi, koska hänen koko nimensä ilmestyminen olisi järjetöntä. Hänen edesmenneen aviomiehensä perhe on hoitanut naapuruston pyhäkköjä 600 vuoden ajan.

Vanhassa testamentissa Joosua oli Mooseksen seuralainen, joka johti Israelin heimot taisteluun ja, kuten virsi kertoo sen ja tuo Jerikon muurit romahtavan.

Ei ole mitään historiallista näyttöä siitä, että Joshua todella olisi ollut. Jos hän teki, haudan sanotaan olevan ainakin kolmessa muussa paikassa, mukaan lukien nykyinen Israel ja Turkki.

Mutta sillä ei ole vähempää merkitystä Um Junaydille tai ihmisjoukoille, jotka ovat tulleet tähän pyhäkköön Bagdadin perustamisen jälkeen 1200 vuotta sitten.

“Hän rukoili Jumalaa tulemaan Irakiin ja kuolemaan Irakissa”, Um Junayd sanoi kysyttäessä, kuinka Joshua olisi päässyt tänne Jerikosta. “Tämä on hänen hautaansa.”

Irakin sunni muslimien pyhäkköjen apulaisjohtaja Sheikh Suhaib Yas al-Rawi sanoi tietävänsä, että se on Joshuan hauta, koska alkuperäisiin seiniin oli kaiverrettu aurinko, samoin kuin nimi Joshua bin Nun, viittaus profeetan isään. Vanhassa testamentissa Jumala pysäytti auringon Joosualle.

Um Junayd, 70, pukeutuu kaiken ympäröivään mustaan ​​viittaan tummanvihreän samettisen kaapun ja muovisten sandaalien päälle. Hänestä tulee rauhaa ja joskus kuvailemalla hänelle paljastuneita ihmeitä, säteilevää iloa.

Hän puhuu visioista linnusta, joka on ympäröity Koraanin jakeilla, niin sokaisevasti kauniina, ettei hän pysty kuvaamaan sen värejä, ja enkelin vierailusta niin suuren valkoisen linnun muodossa, että sen siivet ravistelivat lattiaa.

Hänen takanaan varpuset viserrys ja bulbul, laululintu, trillaa pyhän puun oksista. Kun linnut ovat täysin piilossa kiiltävien vihreiden lehtien runsauden takana, näyttää siltä, ​​että puu itse laulaa.

Hauta itsessään sijaitsee holvatun tiilipyhäkön matalan oven läpi, jonka Irakin sunnimuslimien uskonnollinen auktoriteetti on viime vuosina osittain kunnostanut. Sisällä on suuri suorakulmainen arkku, joka on valmistettu santelipuusta ja peitetty tummansinisellä sametilla, jossa on kirjailtu kulta- ja hopea-kalligrafiaa. Tähtimäinen mosaiikki, josta puuttuvat peililaatat kupolikatossa, on pujotettu tummanvihreällä verkolla hyönteisten vangitsemiseksi ennen kuin ne putoavat arkkuun.

Kuten taittunut valo, heprean Raamatun profeettaa on ajan mittaan kunnioitettu useassa uskossa, mukaan lukien islam. Koraani pitää häntä Mooseksen avustajana.

Yli 1200 vuotta sitten islamilaisen kultakauden aikana, jolloin Bagdad oli Abbasidin kalifaatin pääkaupunki, Sufin muslimifilosofit, tutkijat ja mystikot kunnioittivat Joshuaa, ja jotkut haudattiin pyhäkön lähelle. Uskolliset, jotka haluavat saada vastauksensa rukouksiinsa, ja sairaat, jotka haluavat parantua, houkutellaan tänne. ‘

Joshuan pyhäkköä ympäröivät nyt vuonna 910 kuolleen sufimestarin Pyhän Junayd al-Baghdadin hauta ja noin 100 vuotta aikaisemmin eläneen tuomarin ja runoilijan Bahloulin hauta. Siellä on myös pyhäkkö, joka on omistettu sikhien uskonnon perustajalle Guru Nanakille, jonka sanotaan vierailleen Bagdadissa ja keskustelevassa teologiasta Bahloulin hengellä.

Vuosisatoja sitten tehdyt kertomukset tekevät pyhäkköstä tunnin kävelymatkan kaupungin pyhiinvaeltajille. Viime aikoina Salih Ahmed Salih ja hänen vaimonsa Arwa Sameer astuivat kahden lapsensa kanssa keltaisesta taksista nykyiseen tungosta Bagdadin kaupunginosaan.

Herra Salih sanoi, ettei yksikään lääkäri ollut pystynyt lievittämään vaimonsa herniated levyn kipua. Neiti Sameer seurasi Um Junaydia, joka luki Koraanin säkeet hänen päällensä parantumisen toivossa ja määräsi hänelle jakeen, jonka hän lausui 30 kertaa päivässä kotona. Jälkeenpäin Joshua-pyhäkön sisällä neiti Sameer asetti oikean kätensä murenevan kupolikaton alla olevan samettipeitteen päälle ja rukoili.

“Tämä on lääke uskovien maailmalle”, sanoi Um Junayd, joka ei koskaan oppinut lukemaan, mutta tuntee Koraanin sydämestä.

Hallituksen työntekijä Basheer Abdullah saapui tyttärensä ja kahden poikansa kanssa. “Äiti on sairas”, sanoi hänen poikansa Gaith, 4, kun kysyn, miksi he ovat tulleet.

Herra Abdullahin esi-isät on haudattu läheiselle hautausmaalle, jossa siro treffipalmu heittää varjoa vuosisatojen hautakivien yli.

“Isoisämme sanoivat, että profeetta Yusha on haudattu tänne”, hän sanoi ja käytti Joosuan arabialaista nimeä. “Profeetat tunnetaan sukupolvesta toiseen.”

Hurmaava mies, joka on pukeutunut taistelijan beigenvärisiin vaatteisiin, polvensa muovisessa tuessa, lonkkaa pyhäkköön ja asettaa pistoolin kokolattiamattoon rukoillessaan. Hymyilevä mies, jolla on valkoinen virkattu rukoushattu ja joka tutkii sufi-islamia, tulee kunnioittamaan profeettaa.

Um Junayd puhuu useless naisille. Hän sanoi, ettei hänellä ole hyötyä ulkomaailmalle, jossa ihmiset puhuvat aiheista, jotka eivät kiinnosta häntä, kuten huonekalut ja uudet autot. Hänet siunaa voivansa puhdistaa kadun, jolla profeetta kerran käveli.

Hänen aviomiehensä Abu Junayd kuoli vuosikymmen sitten.

”Hän oli hyväsydäminen, ja ihmiset rakastivat häntä. Hänen kasvonsa olivat kuin kuun ”, hän sanoi käyttäen yleistä arabialaista kauneuden ilmaisua. “Jumala antoi hänet minulle siunauksena.”

Tapasin ensimmäisen kerran Abu Junaydin, kun vierailin pyhäkössä vuonna 2001 ystäväni, irakilaisen toimittajan Nermeen al-Muftin kanssa, joka toi minut 20 vuotta myöhemmin. Kaksikymmentä vuotta sitten Abu Junayd kertoi juutalaisnaapureista, jotka jotkut naapurimaissa vielä muistivat – Babylonin pakkosiirtolaisten juutalaisten jälkeläiset ja tärkeä osa Irakin yhteiskuntaa, kunnes suurin osa joutui lähtemään 1950-luvulla.

Hän kertoi meille käärmeestä, joka suojelee pyhäkköä yöllä ja joka ilmestyi profeetan arkun muinaisen puun halkeaman läpi.

Um Junayd sanoi päivällä, että käärme vaeltaa ympäriinsä suojellessaan naapurustoa. Yöllä hän sanoi, että he kuulevat sen palaavan. Sen lisäksi hän ei voi kertoa meille.

“Tämä maa on siunattu ja sillä on salaisuuksia”, hän sanoi. ”Jotkut asiat ovat ilmeisiä ja jotkut eivät ole ilmeisiä. Emme voi vastata kaikkeen. “

Nermeen al-Mufti osallistui Bagdadin raportointiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *