‘Olin näkymätön’: Maid-Turned-Star, joka ryhtyy rasismiin Brasiliassa

SÃO PAULO, Brasilia – Se oli vaalia rituaalia, jonka Joyce Fernandes säästää halveksuneen työpaikan vaihdon loppuun.

Saatuaan siivouksensa jokaiseen toiseen huoneeseen eräässä São Paulon huoneistossa, jonka hän siivosi, rouva Fernandes vei makean aikansa pölyttämään kirjahyllyä olohuoneessa, missä hän väistämättä eksyi kirjaan.

Hän pelkäsi saavansa ankaran keskustelun, kun asunnon omistaja käveli yhden päivän aikana vuonna 2008, kun hän söi “Olga: Vallankumouksellinen ja marttyyri” -elokuvan saksalaisesta kommunistisesta militantista, joka vietti vuosia Brasiliassa ennen natsi-Saksan teloittamista.

Nuhtelun sijasta hetki herätti merkittävän uramuutoksen rouva Fernandesille, joka on nyt korkeimman profiilin mustien brasilialaisten joukossa, ajaen rehellisiä keskusteluja rasismista ja epätasa-arvosta.

Työnantaja, kuultuaan rouva Fernandesin puhuvan intohimostaan ​​historiaan, kannusti häntä liittymään yliopistoon. Hän teki. Hän ansaitsi historiatutkinnon vuonna 2012, ja siitä lähtien hän on kehittänyt suuren joukon Instagram-persoonallisuuksia ja räppääjiä, kirjoittanut kirjan brasilialaisten piikojen elämästä ja tullut tv isännäksi.

Hänen monipuolinen uransa ja profiilinsa nousu tuntuu joskus miraa, hän sanoo, kun hän muistelee, kuinka suurin osa hänen varhaisista työnantajistaan ​​hylkäsi pyrkimyksensä.

“He sanoivat aina, ettei koulutuksella ollut mitään syytä”, sanoi rouva Fernandes, jonka näyttämönimi on Preta Rara, mikä tarkoittaa ainutlaatuista mustaa naista. “He sanoivat, että olin ennalta määrätty palvelemaan, aivan kuten äitini ja isoäitini, ja että minun pitäisi olla tyytyväinen siihen, mikä oli jo ennalta määrätty.”

Ennakko hänen tulevaisuutensa ei ollut.

Neiti Fernandes, 35, muistaa piilotetun lapsuuden Santosissa, São Paulon osavaltion rannikkokaupungissa. Hänen äitinsä, myös piika, ja hänen isänsä, postimies, pitivät enimmäkseen neljää lastaan ​​sisällä, peläten, että he saattaisivat joutua heidän naapurustossaan levinneeseen rikolliseen toimintaan.

“Minulla on tapana sanoa, että minut kasvatti Brasilian televisio”, rouva Fernandes sanoi. “Se oli ainoa viihdemuoto, jota asuimme syrjäytetyllä alueella.”

Lukemattomien tuntien viettäminen saippuaoopperoiden ja varieteeesitysten antamisella antoi Fernandesille ensimmäisen ikkunansa Brasilian rajuun rasismiin, josta tuli hänen kirjoittajansa ja taiteilijansa työn hallitseva teema.

“Et nähnyt mustien olevan hyvin edustettuina”, hän sanoi. “Näen kaltaisiani useless orjien tai piikojen roolissa – ihmisiä marginaalissa.”

Valmistuttuaan lukiosta, rouva Fernandes näki rasismin eri linsseistä, kun hän lähti etsimään työtä myynnissä tai vastaanottovirkailijana. Hän alkoi kutsua haastatteluihin vasta kun hän vastahakoisesti seurasi mustan uravalmentajan antamaa neuvoa: Älä koskaan lähetä ansioluetteloita valokuvalla.

“Lähetin ansioluetteloni ilman valokuvaa, ja ensi viikolla minua tulvii puhelut tulla haastatteluihin”, hän sanoi. “Silloin tajusin kuinka julma Brasilia voi olla mustille.”

Mikään haastatteluista ei johtanut tarjouksiin. Muutaman kuukauden kuluttua tuntenut masentuneena rouva Fernandes seurasi isoäitinsä ja äitinsä jalanjälkiä ja alkoi poimia taloja siivoavia vuoroja.

“Kun tulin kotiin ja kerroin äidilleni, että olin löytänyt perheen siivouksen, hän oli hyvin surullinen”, rouva Fernandes kertoi. “Hän tiesi, että koen pian hänen kokemansa asiat.”

Monissa kodeissa, joissa hän työskenteli, rouva Fernandes sanoi, ettei hän saa syödä valmistamaansa ruokaa, sillä hänellä oli oikeus useless jäämiin. Hänet kiellettiin käyttämästä tiettyjä kylpyhuoneita, ja hänen täytyi käyttää hissiä, joka oli merkitty palvelulle, ja välttää sitä sosiaalisista vierailuista. Hänelle annettiin värjätyt ja repaleiset vaatteet kädenvärinä.

“Työnantajat ajattelevat sinua yksityisomaisuutena, kuin olisit heille kuuluva esine”, hän sanoi.

Noiden vuosien nuhteet kiusasivat rouva Fernandesia kauan sen jälkeen, kun hän lopetti talojen siivoamisen ja löysi työn lukion historianopettajana. Muistot punnitsivat häntä eräänä päivänä kesäkuussa 2016, kun hän julkaisi pari anekdoottia Facebookissa. Postauksen oli tarkoitus jakaa muutama tuskallinen muisti ystävien kanssa, mutta se sai pian aikaan vastausten kaskadin.

Tuhannet entiset ja nykyiset piikit loivat omat viestit hashtagilla # I’mAMaid. Useat paljastivat seksuaalisen häirinnän työpaikalla. Vastausten määrä ja raakuus pakottivat rouva Fernandesin kirjaamaan ensimmäisen persoonan tilit vuonna 2019 julkaistuun kirjaan.

Se alkaa hänen isoäitinsä Noêmia Caetano Fernandesin tarinasta, joka aloitti palvelutyön 14-vuotiaana.

Fernandesin äidin, Maria Helena da Silva Fernandesin toinen kertomus on kirjan kaikkein kiusallisimpia. Vanhempi rouva Fernandes siepasi lapsena käytännössä perheen, joka lupasi maksaa hänen koulutuksestaan ​​ja aterioistaan, mutta pakotti hänet palvelemaan.

“Minun pakotettiin nukkumaan pienessä puulaatikossa koiran kennelin vieressä”, äiti sanoo kirjassa. Hänet pelastettiin ensimmäisenä kuukautispäivänä. Hän oli yksin kotona ja huusi nähdessään verta, mikä sai naapurit soittamaan viranomaisille.

Äiti Fernandes alkoi työskennellä piikana 17-vuotiaana. Hän muistaa yhden pomon, joka kohteli häntä lämpimästi, hänestä tuli äiti-hahmo, ja muut, jotka nöyryyttivät häntä. “Ainoa trauma, joka jäljellä on, ei ole oppinut lukemaan ja kirjoittamaan”, hän kertoi tyttärelleen.

Kirja tuotti runsaasti uutismedian näkyvyyttä ja kutsuja esiintymään televisio-ohjelmissa ja podcasteissa. Rouva Fernandesin tavoitteena oli muistuttaa brasilialaisia ​​voimarakenteista, joita monet eivät halua miettiä, mutta tuntevat heidät läheisesti.

Hän kertoi aikovansa kirjan olevan vaikea lukea.

“Uskon, että ihmisten muuttaminen epämukavaksi on ainoa tapa, jolla asiat muuttuvat”, hän sanoi.

Mukaan a Hallituksen vuoden 2019 raportti, valtaosa Brasilian arviolta kuudesta miljoonasta kotityöntekijästä on mustia naisia, joilla on muutaman vuoden muodollinen koulutus. Neitsyt työskentelevät keskimäärin 50 tuntia viikossa, ja heidän mediaanipalkansa oli 92 prosenttia pienempi kuin minimipalkka.

Benedita da Silva, yksi Brasilian harvoista mustista naislainsäätäjistä, työskenteli myös piikana uransa alussa. Hän kiitti rouva Fernandesia sekoittamalla taidetta ja aktivismia loistavasti lisäämään tietoisuutta työn väärinkäytöksistä ja rasismista.

“Taiteilijana hän tavoittaa pienen osan väestöstä, keskiluokasta, jossa julkinen mielipide muotoillaan”, rouva da Silva sanoi haastattelussa. Kirja, Da da Silva sanoi, löi raakan sointu. “Usein vasta vasta kun ihmiset ovat lukeneet kirjan, he ymmärtävät jatkavansa näitä tilanteita.”

Kun kirja on julkaistu, rouva Fernandes seuraa Instagramissa, hänen suosimansa sosiaalisen median foorumi räjähti. Yli 166 000 seuraajalleen hän esiintyy raakana ja käsittelemättömänä videoissa ja viesteissä, joihin hän viettää tuntikausia kuratoimiseen.

Hän puhuu vakavista asioista, kuten poliisin julmuudesta ja seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Hän puhuu ylpeänä siitä, että hän rakastaa ja juhlii ruumistaan, mikä ei sovi Brasilian pommi-stereotypiaan.

Sosiaalisen median vetovoima auttoi rouva Fernandesia laske televisio-keikka viime vuonna isännöi talk-showa Globossa, maan suurimmassa kaapeliverkossa. Silti tämä valtavirran foorumi ei ole saanut häntä muuttamaan tyyliään tai moduloimaan viestiään.

“Olin näkymätön tässä yhteiskunnassa liian kauan”, rouva Fernandes sanoi ennen kuin hymyili. “Joten nyt kaikkien on imettävä ihastuttava hahmoni minne ikinä satun.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *