Mykistetty reaktio Israelissa ja Persianlahdella Yhdysvaltain Push for Iran -neuvotteluihin

JERUSALEM – Kun Yhdysvallat yritti viimeksi neuvotella ydinsopimuksesta Iranin kanssa, Israelin hallituksen reaktio oli tylsä ​​ja kovaa. Vuosina ennen Iranin vuonna 2015 tekemää sopimusta Washingtonin ja useiden muiden johtavien voimien kanssa Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu kutsui toistuvasti neuvottelujaan “historialliseksi virheeksi”.

Mutta perjantaina, virallinen ilmoitus että Bidenin hallinto pyrki palaamaan ydinneuvotteluihin Iranin kanssa vuoden 2015 sopimuksen romahtamisen jälkeen alla Presidentti Donald Trump, sai alun perin mykistetyn vastauksen – ei pelkästään Jerusalemissa, vaan myös Saudi-Arabian Persianlahden osavaltioissa ja Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa, jotka vastustavat myös liian antelias lähentyminen Iraniin.

Perjantai-iltapäivällä Netanyahun toimisto antoi lyhyen lausunnon välttäen suoria kommentteja neuvotteluista, mutta totesi, että Israel oli yhteydessä Yhdysvaltoihin.

“Israel on edelleen sitoutunut estämään Irania saamasta ydinaseita, eikä sen kanta ydinsopimukseen ole muuttunut”, sanottiin. “Israel uskoo, että paluu vanhaan sopimukseen tasoittaa Iranin tietä ydinaseeseen.”

Länsimaiset diplomaatit ja entiset israelilaiset virkamiehet sanoivat, että israelilaiset sulattivat edelleen uutisia ja selvittivät, miten vastata, mutta he hyväksyivät tarpeen toimia rakentavasti Washingtonin kanssa sen sijaan, että he hylkäsivät neuvottelut käsistä.

“Kysymys kuuluu”, sanoi Israelin ministeri Tzachi Hanegbi perjantaina The New York Occasions -lehden haastattelussa. “Mikä on uuden hallinnon politiikka neuvottelujen tulokseen nähden?”

Israelin hallitus ei vastustanut sisäisesti neuvotteluja, Hanegbi sanoi. Mutta neuvottelujen oli saatava aikaan parempi sopimus kuin vuonna 2015 sovittu, jonka Israel ja Persianlahden maat tuomitsivat, koska sen Iranin ydintoimintaa koskevat rajoitukset päättyisivät puolitoista vuosikymmenen kuluessa, ja se ei juurikaan hillinnyt Iranin sotilaallista toimintaa Lähi-idässä.

“Haluamme, että neuvotteluissa korostetaan sitä, mitä maailma haluaisi nähdä: sopimuksen pitemmäksi ajaksi – vähintään 50 vuodeksi, ellei pidemmäksi ajaksi”, herra Hanegbi sanoi. Israel ei voi hyväksyä “sopimusta, joka päättyy neljän tai viiden vuoden kuluttua”, hän lisäsi. ”Sen on oltava sukupolvien ajan voimassa oleva sopimus. Mikään muu ei saavuta ydinalan Iranin estämisen tavoitetta. “

Saudi-Arabian ja Emiratin virkamiehet olivat hiljaa perjantaina. Katsomalla Bidenin hallinnon ulottuvuutta Teheraniin eroavalla tavalla, Persianlahden kaksi valtiota – jotka olivat raivoissaan siitä, että heidät suljettiin pois viime neuvottelukierroksesta – voivat useless toivoa, että Yhdysvallat pitää lupauksensa varmistaa, että Persianlahden edut ovat edustettuina neuvotteluissa, analyytikot sanoivat.

“Meidän on useless luotettava uuteen hallintoon; meillä ei ole mitään vaihtoehtoa ”, sanoi Emiratin valtiotieteilijä Abdulkhaleq Abdulla. “He ovat todella päättäneet tavoittaa Iranin, joten kukaan ei voi estää heitä.”

Mutta hän myönsi, että voi olla jotain voitettavaa, sanoen: “Jos lopputuloksena on vähemmän vastakkainasettelua Iranin kanssa, vähemmän aggressiivisen Iranin, vähemmän ekspansiivisen Iranin kanssa, se on eräänlainen unelma.”

Israelin hallitus ei ole vielä määrittänyt selkeää vastausta Yhdysvaltain politiikan muutokseen, sanoi Israelin sotilastiedustelun entinen päällikkö Amos Yadlin. Mutta ainakin aluksi hän sanoi, että Bidenin hallinnon päätöksentekoon tarvitaan paljon vähemmän taistelevaa lähestymistapaa kuin presidentti Barack Obaman kanssa.

“Luulen, että he ovat hyvin varovaisia”, herra Yadlin sanoi Israelin hallituksesta. “Amerikkalaiset eivät ole vielä palanneet sopimukseen, ja he yrittävät luoda vuoropuhelun, joka auttaa amerikkalaisia ​​saavuttamaan pidemmän ja vahvemman sopimuksen.”

Hän lisäsi: “Käytännössä he eivät kohdata Bidenin hallintoa suoraan. He odottavat vähän nähdäkseen reagoivatko iranilaiset ja miten neuvottelut kehittyvät. “

Euroopassa, jossa johtajat ovat pitkään toivoneet Amerikan palaavan pöydälle Iranin kanssa, vastaus oli myönteisempi. “Yhdysvallat antaa diplomatialle mahdollisuuden”, Saksan ulkoministeri Heiko Maas, kirjoitti Twitterissä. “Olemme erittäin tyytyväisiä ja tuemme tätä!”

Maas varoitti Irania myös aggressiivisten toimenpiteiden toteuttamisesta juuri silloin, kun diplomaattiset läpimurrot näyttivät mahdolliselta. “Nyt Iranin johtajien on myös osoitettava olevansa vakavia”, hän sanoi.

Venäjällä – Iranin liittolainen ja allekirjoittanut ydinsopimuksen – Bidenin hallinnon liike merkitsi sitä, että Kremlillä oli kerralla jotain positiivista sanottavaa Washingtonin suuntaan. Se ylisti erityisesti sitä, kuinka Valkoinen talo oli myös perääntynyt Trumpin aikakauden pyrkimyksistä palauttaa Yhdistyneiden Kansakuntien Iraniin kohdistamat pakotteet.

“Pakotepyynnön lopettaminen on itsessään hyvä asia”, sanoi presidentti Vladimir V. Putinin edustaja Dmitri S. Peskov. “Tämä on tapahtuma, jonka voidaan todennäköisesti merkitä plusmerkillä.”

Persianlahden alueella, joka pitää Iranin ekspansionismia suurena uhkana, mieliala oli mykistetty, ja pessimismin alavirrat.

Saudi-Arabian poliittinen kommentaattori Ali Shihabi, jonka katsotaan olevan lähellä hallitusta, sanoi, että Saudi-Arabia oli kuukausien ajan ilmoittanut Bidenin hallinnolle tukevansa uudelleen sitoutumista Iraniin, mutta useless, jos tavoitteena oli kauaskantoisempi sopimus. kuin vuoden 2015 sopimus, joka tunnetaan virallisesti yhteisenä kokonaisvaltaisena toimintasuunnitelmana.

“Nyt kysytään, onko tämä useless retoriikkaa ja tuottavatko Bidenin ihmiset tosiasiallisesti samanlaisen virkistyksen JCPOA: lla kaikilla puutteillaan?” Herra Shihabi sanoi. Vai johtaako se parempaan sopimukseen ja joitain lisärajoituksia Iranin alueelliseen käyttäytymiseen? Bidenin ihmiset soivat kaikki oikeat äänet, mutta todiste on vanukasta. “

Saudi-Arabia on pyrkinyt korostamaan positiivisuutta suhteissaan Bidenin hallintoon tähän mennessä ja haluaa osoittaa, että se on edelleen rakentava kumppani Iranissa tai muissa alueellisissa kysymyksissä, sanoi Arabianlahden valtioiden Saudi-Arabian analyytikko Eman Alhussein. Instituutti Washingtonissa.

“He haluavat, että heidän katsotaan olevan osa ratkaisua näihin ongelmiin”, rouva Alhussein sanoi ja lisäsi, että Saudi-Arabia saattaa olla halukas tekemään niin, koska “valta ilmapiiri” valtakunnan epävarmasta suhteesta Yhdysvaltoihin.

Bidenin virkamiehet ovat sanoneet haluavansa kalibroida uudelleen kumppanuuden, mikä olisi väistämättä viileä käänne neljän vuoden vahvan tuen jälkeen Trumpin hallinnolta.

Patrick Kingsley raportoi Jerusalemista ja Vivian Yee Kairosta. Raportoinnista vastasivat Irit Pazner Garshowitz Jerusalemissa, Steven Erlanger Brysselissä, Roger Cohen Pariisissa, Melissa Eddy Berliinissä ja Anton Troianovski Moskovassa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *