Kuinka trinidadilainen kommunisti keksi Lontoon Notting Hillin karnevaalin

Notting Hillin karnevaali peruttiin viime vuonna. Mutta sitä ei todennäköisesti olisi lainkaan ilman Claudia Jonesin ponnisteluja.

Lontoossa asuvalle Karibian diasporalle ei ehkä ole koskaan ollut hiljaisempaa viikonloppua kuin elokuussa 2020, joka normaalisti olisi nähnyt Notting Hillin karnevaalin.

Englannista ei ole pulaa täyden aistinvaraisen festivaalikokemuksen, Glastonburyn musiikista Diwalin juhliin Leicesterissä. Mutta ei ole mitään muuta kuin käydä Notting Hillin karnevaalilla. Poistu metroasemalta, poistu bussista tai laskeudu polkupyörältäsi ja astut juhlien vastustamattomaan huminaan astumalla jalkakäytävästä tielle.

Se humina, jonka kuulet, on yhdistetty ääni satoja teräspannuja lyödä kalypsoa; dekadenttisesti sisustetuista bändi kelluu; tytön suloiset kuiskaukset afrolla suudellen poikaa häipymällä; sinun soca-infuusion basso suosikki äänijärjestelmä; riikinkukko-esiintyjän ylpeimpien höyhenten kohina; bikinihihnan pingutus; ääliö rummut; makea booli; vanhinten takaperäiset taputukset, jotka edelleen pitävät Carnivalia henkilökohtaisena tapaamisjuhlana, ja ensimmäistä kertaa läsnä olevien nuorten innostuneet huudot.

Tuon huminan kuulee yli miljoona kävijää Notting Hillin karnevaaleilla vuosittain, mutta se voidaan kuulla myös muualla Britanniassa, St Paulin, Nottinghamin ja Cardiffin karnevaaleissa ja kaupungeissa ympäri maailmaa: Espanjan satama Trinidadin aikana ja Tobagon karnevaali; Rio Carnavalin aikana; Toronto Caribanan aikana; ja New York J’Ouvertin aikana. Tietysti monet näistä juhlista peruutettiin vuonna 2020 pandemian rajoitusten takia.

Jumala, kaipasimme karnevaalia viime vuonna.

Kesän jälkeen, jolloin mustat britit osallistuivat protestiliikkeeseen – joka on saattanut syntyä Black Lives Matterin mielenosoituksissa Yhdysvalloissa, mutta jota käytettiin edustamaan rasistisen väkivallan erityisiä kamppailujamme, mukaan lukien havainnot, jotka Britanniassa mustat ihmiset ovat kaksi kertaa todennäköisemmin kuolee poliisin pidätyksessä kuin valkoiset ihmiset – niin monet meistä kaipasivat epätoivoisesti häiriötekijöitä, nojautua kulttuurimme osiin, joita ei ole kipeästi kipeästi. Carnival on aina ollut se luotettava julkaisu, mahdollisuus juhlia yhteisöä ja muodostaa yhteys uudelleen.

Joskus kutsutaan “Euroopan suurin katujuhlat”, Notting Hill Carnival keskittyy Karibian diasporan musiikkiin, ruokaan ja kulttuuriin. Mutta sen juuret ovat anti-rasistisen vastarinnan ja kapinan paikka, heti takaisin alkuperäisen Karibian karnevaalin perustamiseen vuonna 1959, jonka Trinidadan aktivisti, kirjailija ja toimittaja nimeltä Claudia Jones.

Jones toi Carnivalin iteroinnin Lontooseen toiseen aikaan, kun ihmiset tarvitsivat sitä kipeästi. Ensimmäinen Karibian karnevaali pidettiin sisätiloissa talvella tammikuussa 1959 mustan brittien protestien jälkeen poliisin väkivaltaa vastaan ​​Englannin alueilla, mukaan lukien Notting Hill. Nämä mielenosoitukset pelasivat “Windrush” -sukupolven Englantiin muuttamisen taustalla: ei-valkoisen maahanmuuton massa-aalto Britanniaan sodanjälkeisenä aikana. Useiden vuosikymmenien ajan noin puoli miljoonaa maahanmuuttajaa saapui Karibian maista. (Nimi “Windrush” viittaa alukseen, HMT Empire Windrush, joka toi työntekijöitä vuonna 1948.) Tämän sukupolven kulttuurinen panos on innoittanut useita luovia hankkeita, vuodesta 2004 lähtien arvostetusta romaanista (ja sitä seuraavista tv-sarjoista) “Pieni Saari ”-Pieni kirves, ”Ohjaaja Steve McQueenin antennielokuva.

Jones oli epätyypillinen Windrush-sukupolven jäsen. Trinidadissa ja Tobagossa vuonna 1915 syntynyt hän asui Harlemissa 30 vuotta ennen saapumistaan ​​Lontooseen vuonna 1955. Matkansa siellä elämäänsä oli monia vaikeuksia: tuberkuloosi oli kärsinyt hänestä teini-ikäisenä ja hänet vangittiin Yhdysvalloissa. McCarranin sisäisen turvallisuuden laki hänen poliittisesta työstään kommunistisen puolueen kanssa ennen lopulta karkotetaan Britanniaan. Yksi yleisimmistä Jonesin muotokuvista osoittaa hänen lukevan amerikkalaisen kommunistijohtajan William Z. Fosterin kopion ”Työntekijän elämän sivut”.

”Haalean vastaanoton” jälkeen kuten Jonesin biografi Carole Boyce Davies kuvaili, Ison-Britannian kommunistisesta puolueesta, joka ei ollut vastaanottavainen Jonesin rasisminvastaiseen toimintaan, Jones päätti kääntää valtavat organisointitaidonsa mustan brittiläisen yhteisön kohottamiseen.

Aktivisti Amy Ashwood Garveyn ohella Jones perusti vuonna 1958 yhden ensimmäisistä mustista brittiläisistä sanomalehdistä, The West Indian Gazette (tunnetaan nimellä WIG). Tammikuuhun 1959 hän oli perustanut Karibian karnevaalin, sisätilaisuuden Lontoon St. Pancrasin kaupungintalo. WIG: n tukema ja BBC: n televisioima karnevaali sisälsi joukon elementtejä, kuten tanssia, musiikkia ja Karibian karnevaalien kuningatar kauneuskilpailu.

“Tarvitsemme jotain saadaksemme Notting Hillin maun suustamme”, Jones on muistutti sanoneensa Karnevaalin alkaessa. Myöhemmin hän antoi tunnetusti tapahtuman esitteen “Kansan taide on heidän vapaudensa.” Esitteessä hän viittaa suoraan siihen, kuinka Notting Hill ja Nottingham toivat ”länsi-intiaanit Yhdistyneessä kuningaskunnassa kuin koskaan ennen”. Karnevaali juoksi vuosittain kuolemaansa asti vuonna 1964, minkä jälkeen se “keskeytettiin” vuonna 1965 hänen kunniakseen ennen paluuta kaduille vuonna 1966.

Colin Prescod, musta historianarkisto ja sosiologi, jonka äiti, näyttelijä ja laulaja Helmi Prescod, oli Jonesin läheinen ystävä, muutti Notting Hilliin Trinidadin lapsena ja asuu siellä edelleen tänään. Herra Prescod katsoo, että Notting Hillissä oli alueenlaajuinen anti-rasistinen tietoisuus, joka teki siitä hedelmällisen maaperän karnevaalin kehittymiselle.

“Luulen, että Pohjois-Kensingtonin alue tuli proto-Black Lives Matter -liikkeeseen”, hän sanoi alueesta 1950-luvun lopulla. Nämä tunteet vahvistuivat entisestään sen jälkeen, kun toukokuussa 1959 murhattiin Antiguan alueelle pyrkivä oikeustieteen opiskelija ja puuseppä Kelso Cochrane, jonka valkoisten joukko puukotti Notting Hillissä.

“Notting Hillin karnevaali oli yksi kauneimmista protestointivälineistä”, Fiona Compton sanoi, trinidadi historioitsija, valokuvaaja ja karnevaalilähettiläs Isossa-Britanniassa. Jones “tarkasteli monia erilaisia ​​tapoja yrittää tehdä muutoksia yhteiskunnassa ja tajusi, että karnevaali oli oikea tapa, koska se osoitti, että myös me luomme iloa.”

Jones oli luonnostaan ​​karismaattinen hahmo. “Hän tupakoi, joi ja oli ekstrovertti”, kertoo johtaja Frances Anne Solomon. parhaillaan elokuvaa noin Jonesista. “Hän rakasti juhlia.” Neiti Salomon huomautti, että huolimatta elämästään tuberkuloosista, joka lopulta vaatisi hänen elämänsä vuonna 1965, Jonesilla oli persoonallisuus, joka houkutteli ihmisiä, joten hän saattoi ihmiset tekemään mitä tahansa. Kaikki rakastivat Claudiaa. “

Karnevaalin myötä Jones herätti solidaarisuusaallon mustan brittien keskuudessa. Hänen tulevaisuuteen suuntautunut asenne yhteisön järjestäytymiseen juhlinnan kautta heijastaa edelleen viimeaikaisia ​​yrityksiä sijoittua Musta ilo vastustuksen ja sietokyvyn tekona.

Näistä alkuista Carnival kehittyi osallistavaksi vuosittaiseksi katujuhliksi Jonesin esimerkkiä seuranneiden taiteilijoiden ja järjestäjien ansiosta. Vuonna 1966 Notting Hillin yhteisön johtaja Rhaune Laslett elvytti festivaalin nimellä Notting Hill Fayre, joka toi Russell Hendersonin teräspannun bändin kaduille, improvisoidussa esityksessä, jonka sanotaan käynnistäneen tuntemamme karnevaaliprosessin. tänään. Trinidadin aktivisti Leslie Palmer esitteli Jamaikan äänijärjestelmät Carnivalille vuonna 1973, joka houkutteli suurempia väkijoukkoja ja avasi festivaalin itäisten Karibian saarten perinteiden ulkopuolelle.

Herra Prescod totesi, että tuolloin äänentoistojärjestelmien sisällyttämisestä oli “todellista vastakkainasettelua, suurta argumenttia”, johon sisältyi reggaen nousevan genren ympärille rakennettuja esityksiä, jotka toistettiin monimutkaisilla vahvistinjärjestelmillä. Mutta äänijärjestelmät juuttuivat, hän sanoi, koska “tämä toi yhtäkkiä lisää ihmisiä” Carnivalille.

Prescod huomautti myös, että “Karnevaalilla on kaksi juurta – sillä on kaksi jalkaa. Yksi jalka täällä Britanniassa ja toinen Karibialla. “

Notting Hillin karnevaali mallinnettiin Karibian karnevaalijuhlille, jotka olivat itse “emancipoituneiden afrikkalaisten väliintuloa”, sanoi kirjailija ja aktivisti Attillah Springer. Orjuutetut ihmiset Karibian alueilla, ja erityisesti Trinidad, ottivat osia eurooppalaisista naamiaispalloista ja kumoivat ne käyttämällä omia rituaalejaan ja perinteitään löytääkseen vapauden naamioinnissa – tai “massien tekemisessä” – ja erilaisiksi hahmoiksi tulemisesta.

Emancipation jälkeen monet näistä perinteistä sulautettiin karnevaalijuhliin, mukaan lukien J’Ouvert, aamunkoittoa edeltävä hylkäämisen rituaali, jossa näkevät usein revelers mudassa ja öljyssä. “Monille ihmisille (minä mukaan lukien) J’Ouvert on tärkein osa juhlaa”, sanoi Springer. “Se on likainen, vaarallinen ja tuntematon. Se on myös erittäin henkistä ja epäpologisesti poliittista. ” Rouva Springer kutsui Jonesia “lopulliseksi jouvayistiksi … sijoittamaan hänet tuon tietoisuuden noihin aamunkoitoa edeltäviin tunteisiin”.

Vuonna 2020 nuo juhlapäivät Notting Hillissä olivat ensimmäistä kertaa vuosikymmenien ajan hiljaa. Se oli erityisen vaikea isku, kun otetaan huomioon jälleen yksi kesän mielenosoitukset rodun oikeudenmukaisuuden puolesta ja pandemia, jonka Isossa-Britanniassa on vaikutti suhteettomasti Mustan Britannian Karibian yhteisöön. Koska Notting Hillin karnevaalit pidetään nyt elokuussa, on vielä toivoa, että karnevaalit voivat tapahtua vuonna 2021. Mutta kummallakin tavalla, sen henki jatkuu. Mustabrittiläisille se on “meidän Mekka”, Ms Comptonin sanoin, tai “meidän joulumme”, kuten ystävä kuvaili minulle Twitterissä.

Ensimmäisenä Notting Hillin karnevaalillani, kun lapsi oli isäni sylissä, muistan niin epätoivoisesti, että halusin kiivetä esteiden yli ja liittyä kauniisiin naisiin, jotka lyövät tien rumpujen lyöntiin. Muistan, että yksi nainen räpytteli höyheniään minua kohtaan. Toivoin häntä suuressa arvossa, jota olin koskaan aiemmin pitänyt useless prinsessoista.

Viime vuosi oli hiljainen ja vaikea. Mutta karnevaali nousee jälleen. Ja kun se tapahtuu, minulla ei ole epäilystäkään siitä, että kun sydämessämme on tieto siitä, että karnevaali voi olla poliittinen tila ja joustavuuden ja uudistumisen juhla, palaamme kaduille niin jännittyneinä ja radikalisoituneina kuin Claudia Jones olisi toivonut.


Charlie Brinkhurst-Cuff on toimittaja, podcast-isäntä ja päätoimittaja Gal-Dem aikakauslehti. Hän on kahden antologian toimittaja:Musta ilo“Ja”Äiti: Todellisia tarinoita tuulenpuuska-lapsista, Ja asuu Lontoossa.

Tuottajat: Veronica Chambers, Marcelle Hopkins, Dahlia Kozlowsky, Ruru Kuo, Antonio de Luca, Adam Sternbergh, Dodai Stewart ja Amanda Webster.

Valokuva- ja videoluotot: ryhmä 1, Christopher Pillitz / Getty Photographs; Richard Braine / PYMCA, Common Photographs Group, Getty Imagesin kautta; ITN, Getty Imagesin kautta. Ryhmä 2, Monte Fresco / Mirrorpix, Getty Imagesin kautta; Hulton-arkisto Getty Imagesin kautta; Day by day Mirror, Mirrorpix kautta Getty Photographs. Ryhmä 3, Day by day Mirror / Mirrorpix, Getty Photographs (stillkuvat) -palvelun kautta; Brittiläinen Movietone / AP (video). Ryhmä 4, PYMCA / Common Photographs Group, Getty Imagesin kautta; ITN, Getty Imagesin kautta; Steve Eason / Hulton -arkisto Getty Imagesin kautta. Ryhmä 5, PYMCA / Common Photographs Group, Getty Photographs (stillkuvat) -palvelun kautta; ITN, Getty Imagesin kautta (video)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *